17.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Ismét kerékpáros rendőrök Cegléden

A tél elmúltával és a tavasz beköszöntével érzékelhetően élénkült Cegléd területén a kerékpáros és gyalogos forgalom. A gyerekek közül is sokan választják a kerékpárt közlekedési eszközként iskolába járáshoz, ha erre lehetőségük van. A kerékpáros és gyalogos közlekedőknek már tavaly június elején új bevetési egységgel nyújtott segítséget a rendőrség városunkban kerékpáros járőrszolgálat kialakításával. A Ceglédi Rendőrkapitányság a tavalyi évhez hasonlóan, de egy hónappal korábban május 15-én ismét elindítja kerékpáros járőrszolgálatát a nyári szezonra, amíg az időjárás ezt lehetővé teszi. Az elmúlt év tapasztalatairól Sós Zsanett rendőr törzsőrmestert kérdeztem.

– Milyen tapasztalatokat szereztek a tavalyi évben a kerékpárosszolgálat idején? Hogy fogadták az emberek ezt a szolgálatot? 

– A tavalyi évben a turisztikai időszakban kezdtük meg a kerékpáros járőrszolgálatot Cegléd területén 4 kollégával, akik vállalták ezt a feladatot. Míg a múlt évben kizárólag Cegléden végeztünk ilyen tevékenységet, az idei évben bővül a szolgálat, így a Ceglédi Rendőrkapitányság illetékességi területén, Albertirsán és Abonyban is találkozhatnak kollégáinkkal az állampolgárok.

Elmondható, hogy elfogadták az emberek a rendőrség ilyen módon történő fellépését a baleset és bűnmegelőzés érdekében, számos esetben pozitív visszajelzés érkezett. Az intézkedés alá vont emberek elfogadónak bizonyultak még a büntetés ellenére is, mert megértették, hogy az intézkedés értük és nem ellenük történik.

 

– Hány esetben intézkedtek a kerékpáros járőrök? 

– 69 személlyel szemben foganatosítottunk intézkedést. Köztük volt kerékpáros és gyalogos egyaránt. Több esetben került sor helyszíni bírság kiszabására szabálysértés miatt. A leggyakoribb szabálysértés a járdán való kerékpározás, illetve az egyirányú utcába a behajtani tilos tábla hatálya alatt kerékpározók kerültek intézkedés alá.

– A kerékpáros járőrszolgálat nem csak a szabálysértések elkövetőivel szembeni fellépést jelentette. Milyen munkájuk volt még a nyár folyamán kerékpáros rendőrként?

– A kerékpáros járőrszolgálat idején a tavalyi Tour de Hongrie alkalmával a városi kör felvezetésében, illetve egyéb rendezvényeken is részt vettünk. Balesetmegelőzési céllal jelen voltunk nyári táborokban. A Picúr futam alatt pedig biztosítottuk az útvonalat a néha valóban picúr résztvevőknek és a verseny után karos forgalomirányításra tanítottuk a gyerekeket.

– Az idei évben milyen célok elérését tűzték ki feladatul? 

– Az alapvető célkitűzések változatlanok. A kerékpárosok és a gyalogosok védelmét tekintjük elsődleges feladatnak, hisz ők a legkiszolgáltatottabbak egy baleset során. Cél, hogy az emberek lássák, hogy mi betartjuk a közlekedési szabályokat. Ezzel szeretnénk elérni, hogy követendő példák legyünk bárki számára. Fontos, hogy az lakosok megértsék, hogy a szabályok nem ellenük vannak, hanem arra hivatottak, hogy biztosítsák a balesetmentes közlekedést. Betartásukkal megóvjuk saját és mások testi épségét vagy éppen életét. Célunk továbbra sem a büntetés, hanem inkább a biztonságos közlekedés és segítségnyújtás.

A közösségi oldalakon néha ölre menő vita van kerékpáros, gyalogos és autósok között, ami érthető, hiszen egy rohanó világban élünk. Ez a világ azonban nem mentesít minket a szabályok betartása alól és soha nem feledhetjük el a rendőrség híres szlogenjét, hogy „Mindenkit hazavárnak”. Nagyon fontos megérteni, hogy semmi sem fontosabb, mint az emberi élet. A szabályok pedig azért vannak, hogy megvédjenek minket. A rendőreink pedig nem ellenünk, hanem értünk dolgoznak.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....