15 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

„PIMI” sikerek az országos versmondó versenyen

Gyóni Géza összegyűjtött versei könyvének kiadói előszava a magyar költészet egyik legnagyobb csillagának nevezi a költőt, aki „akkor ragyogott fel a magyar égen, amikor vasban, vérben állott a nemzet”, az I. Világháború idején.  

A háború egyetlen magyar költője. Ő adott hangot a magyar katonának, a magyar vitézségnek, a magyar erőnek. – írja dr. Gyóni Ferenc a budapesti evangélikus gimnázium tanára, az „Élet szeretője” könyvének szerkesztője. Életrajzírója és iskolatársa Nagy Lajos írásaiból és előadásaiból rajzolódik ki, miképpen kötődik eredeti családi nevén Áchim Géza, Gyónhoz és Dabashoz. Ez a kötődés teszi egyértelművé azt a kulturális és irodalmi missziót, melyet a dabasi Kossuth Művelődési Központ képvisel a költő életművének és művészetének ápolása érdekében. Ugyanis 2019. május 11-re lett meghirdetve „Az Élet szeretője” címmel a VI. Országos és I. Dabas Városi Vers- és Prózamondó Verseny, jeles szakmai ítészek jelenlétében.

A zsűri elnöke Papp János a Centrál Színház művésze, Papp Dániel a Vörösmarty Gimnázium drámatanára és Wiegmann Alfréd az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője, Radnóti-díjas, Nívó-díjas rendező, voltak. A résztvevők egy Gyóni Géza verssel és egy Gyónival kortárs magyar költő versével vagy prózájával jelentkezhettek. A verseny alatt mindkét vers elmondására sor került, melynek külön érdekessége a korosztályos összetétel volt, hiszen általános és középiskolás kategórián kívül felnőtt és szépkorú versenyzők is indultak. Ők elsősorban a helyi Gyóni Géza-hagyományok ápolása okán jeleskedtek, elhívatott lokálpatriótákhoz méltóan.

A kétfordulós megmérettetésen délelőtt Gyóni, délután „kortárs” költők –  Kosztolányi, Heltai, Ady, József Attila – művei hangzottak el.

 

A Patkós Irma Művészeti Iskolát két növendéke képviselte: Tar Eszter 11. SZG és Faragó Ádám 10. SZG növendékek személyében. Az esélytelenek nyugalmával érkeztünk a Széchenyi-féle kaszinómozgalom idején, 1825 és 1836 között épült klasszicista stílusú földszintes a Kossuth Művelődési Központba. Ha igazán őszinte akarok lenni, amikor Faragó Ádám teljesen egyértelmű győzelmét taglalta a zsűrielnök, jó volt PIMI-snek lenni. Valóban kimagaslóan tisztán és érzékenyen teljesített, különösen József Attila Medáliák című versének elmondásával. Tar Eszter esetében, aki megosztott második helyen végzett – nem érdemtelenül – pedig hadd idézzem az egyik nézői véleményt, mely szerint a József Attila Ködből, csöndből vers előadása miatt már megérte, hogy részese lehetett az élménynek.  

A zsűri elnök zárszavai előtt még az igényes könnyűzene kiválósága Gerendás Péter zeneszerző, előadóművész szórakoztatta a hallgatóságát, aki a jeles alkalomhoz méltóan három verset is megzenésített Gyóni Gézától.

farkasházistván

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...