4.2 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

VI. Kőrösi Möggyfesztivál

Végre elérkezett a napfényes meleg idő, ezért a késői kőrösi möggy is erőteljes érésnek indult. Mire eljön a hónap vége, a sötétpiros meggyfürtök már ezerszámra dísztik majd a VI. Kőrösi Möggyfesztivál pultjait.

A Kőrösi Möggyfesztivál ebben az évben egy picit megújul, hiszen lassan iskoláskorba ér, ezért ráfért már a fazonigazítás. Az eseményhez idén első alkalommal csatlakozik a szombati napon a Múzeumok Éjszakája, melynek keretében a tavaly teljesen felújított és átadott Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény este 8 órától éjfélig megnyitja kapuit. Mivel ezen a napon van a Kuláküldözés áldozatainak emléknapja, egy megrendítő fotókiállítással tisztelgünk a nagykőrösi üldözöttek előtt. Emellett a vidámság sem veszik ki a múzeum falai közül, hiszen az idei eseményünknek a „Nem ördögtől való…” címet adtuk, ugyanis ebben az évben a középkori Nagykőrös boszorkányos időszakát mutatjuk majd be a kilátogatóknak. Megvilágítjuk az 1654-es kőrösi boszorkányper részleteit, kiderül, hogy éjszakánként miért hallunk furcsa kopogásokat a múzeum padlásteréből és hogy vannak-e vámpírok ebben a kis városban. De tüzeskedünk is az este folyamán lesz máglya, tűztánc és minden, ami egy boszorkányégetéskor elengedhetetlen kellék.

De eközben a Möggyfesztiválon sem áll meg az élet természetesen. Pénteken este főleg az lenne a lényeg, hogy senki se hagyja otthon a táncos cipellőjét, mert Deák Bill Gyula bácsi is hozni fogja a formáját és a kocsma-blues hangulatot.  A fentiek fényében a szombat sem múlhat el meglepetések nélkül. Aki tehetséget érez magában, hogy együtt főzzön a sármos és lehengerlő Bernáth József séffel, adja be a jelentkezési lapját. Hiszen a séf úr nem csak konyhai trükköket, hanem új möggyes recepteket is bemutat majd azoknak, akik szimultán főznek vele. Az eszközöket mi adjuk, a bátorságot pedig hozzátok magatokkal. A végén a legügyesebbek értékes tárgynyereménnyel gazdagodhatnak.

Megújul a MöggyShop is, idén már lehetőség lesz möggyes italok mellett, kőrösi möggyfesztiválos sör vásárlására is. De ajándéktárgyakban sem lesz hiány, sőt kaparós möggysorsjegy vásárlásával a szerencséjét is bárki kipróbálhatja. Mint minden gasztrorendezvénynek, a miénknek is a fő műsorszáma a szombat délelőtti főzőverseny lesz. Étel, ital, édesség, profi és zsűri kategóriában is nyerteseket fogunk avatni és idén annak is alkalma lesz főzőcskézni, aki semmilyen meggyes ételt nem tud készíteni, de szeret főzni, hiszen ezeket a csapatokat Bernáth József különdíjjal fogja jutalmazni. Aki a szombati napunkon csak délután vagy csak este tud kiérni, az se bánkódjon, mert egész nap lehet möggymenüt vásárolni a rendezvény területén. De nemcsak ezt, hiszen a meggyes rétestől a meggyvirágból készült kézműves ékszerekig mindent lehet majd kapni nálunk. Emellett kitelepülnek a helyi és környékbeli meggyfeldolgozók és az immár közönség kedvenc Nagykőrösi Konzerv Manufaktúra is, akik 80 féle kézműves gyümölcs és zöldségkrémet hoznak majd el a Möggyfesztiválra.

Azt gondolom, tavaly óta a Cifrakertben méltó helyszínt kapott a Möggyfesztivál, amely családias hangulatával, árnyas zugaival a baráti társaságok kedvenc rendezvénye lett. Hogy ezt az atmoszférát megőrizzük 2019-ben minden korosztálynak azzal kedvezünk, hogy Korda Györgytől DJ Newik-ig bezárólag meghívtuk a minőségi zene jeles magyar képviselőit Nagykőrösre.

Ha möggy, akkor Kőrös. Mindenkit sok szeretettel vár a szervezők nevében: László Ditta, igazgató, Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...