5.9 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Ungvári Miklós viszi a magyar zászlót a megnyitón

Pénteken veszi kezdetét Minszkben a kontinens idei legnagyobb multisport-eseménye, a II. Európa Játékok, ahol Ungvári Miklóst az a megtiszteltetés érte, hogy Őt választották a magyar zászló vivőjének a megnyitó ünnepségen. A versenysorozat június 30-ig tart, 15 sportág 200 számában 50 ország több mint 4000 sportolója, és a 121 magyar között Miki (-73 kg) mellett Ceglédről Lőrincz Tamás (kf.77 kg), Lőrincz Viktor (kf. 87 kg) és Ungvári Attila (-81 kg, csapat) is indul.

Az esemény nyolc sportágban része az olimpiai kvalifikációs időszaknak, négy sportág esetében pedig közvetlenül tokiói kvótákhoz lehet jutni. A magyar delegáció egy jelentős része kedden késő este megérkezett a fehérorosz fővárosba, és beköltözött a sportolói faluba.

Szerda este a sportolói faluban a csapatvezető Dósa Viktória kihirdette, hogy a csapatvezetés és az edzői stáb döntése értelmében a péntek esti megnyitó-ünnepségen a magyar zászlót az olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnoki bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok judós, Ungvári Miklós (-73 kg, Ceglédi VSE, edzője Bíró Tamás) viszi majd. A játékok lángja már korábban megérkezett, várja a péntek esti megnyitót…

A korábbi tervek szerint a 15 sportág közül négy egyben az idei Európa-bajnokságot is jelentette volna, de ez végül csak a férfi ökölvívók és a cselgáncsozók esetében lesz érvényes, míg gyorsasági kajak-kenuban és tollaslabdában végül nem kap kontinensbajnoki státuszt a játékok. Nyolc sportágban – íjászatban, tollaslabdában, atlétikában, sportlövészetben, karatéban, kerékpárban, cselgáncsban és asztaliteniszben – a versenyek részei a jövő évi, tokiói olimpia kvalifikációs sorozatának.

Bő egy évvel a 2020-as ötkarikás játékok előtt akár főpróbának is lehetne nevezni a minszki eseményt, a MOB elnöke szerint azonban ez „erős” kifejezés. „Ki lehet nevezni versenyeket főpróbának, de egy olimpia a hangulatával, a szakmaiságával, a téttel és önmagában azzal, hogy univerzális, nem pedig regionális esemény, más szintet képvisel. Sok tekintetben ugyanakkor hasonló, gondolok itt elsősorban a készülődésre, a szervezésre, az ügyintézésre. Nem olimpiai főpróbának nevezném, inkább egy fontos állomásnak az olimpiához vezető úton” – mondta Kulcsár Krisztián.
A fehérorosz fővárosban a kosárlabda 3×3-as változatában, tollaslabdában, gyorsasági kajak-kenuban, tornában (benne ritmikus gimnasztikában, aerobikban és gumiasztalban), karatéban, sportlövészetben, íjászatban, strandlabdarúgásban, kerékpárban (országútiban és pályán), szambóban, asztaliteniszben, atlétikában, ökölvívásban, cselgáncsban és birkózásban avatnak bajnokokat.

ITT található a Magyar Csapat összetétele sportágankén, ITT pedig a versenyprogram napi bontásban (helyi idő szerint; magyar idő plusz 1 óra).

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...