5.1 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Köztéri kamerákról

Az utóbbi időben többször felvetődik az internetes fórumokon a térfigyelő kamerák ügye, legutóbb az Ordass közben történt rongálásokkal összefüggésben, de korábban a húsvéti halálos gázolás ügyében is. A ceglédi közterületi térfigyelő rendszerről szóló önkormányzati rendelet szerint „a közterületi térfigyelő rendszer célja a közbiztonság növelése, a bűnmegelőzés, a közterület általános rendjének biztosítása; a megfigyelt közterületen található vagyon megóvása, felügyelete; a közterület-felügyelet tevékenységének erősítése; a lakosság és a városba látogatók biztonságérzetének növelése, a jogsértések visszaszorítása.” A térfigyelő rendszer célja tehát első sorban a védelem, de sokszor válik akár bizonyítékká egy büntetőügyben. A közvélemény sokszor minősíthetetlen hangnemben – a közérdekre hivatkozva – követeli a felvételek nyilvánosságra hozatalát, erről is kérdeztük Dr. Nagy Lajos aljegyzőt.

– Többszöri telepítéssel jelenleg 38 térfigyelő képfelvevő működik Cegléden. Mekkora területet figyel meg egy-egy képfelvevő?

– Valóban 38 kamera van, de 19 helyszínen, kettőnként más-más irányba néznek és úgy vannak beállítva, hogy a lehető legnagyobb spektrumban rögzítsenek felvételeket. A kamerák száma folyamatosan bővül, friss hír, hogy a képviselőtestület döntése szerint a rendőrség kérésére a Szentháromság park előtti körforgalmat is figyelni fogja egy kamera, de a közeljövőben továbbiak üzembe helyezése is várható, hogy megvédjük a beruházásainkat: a Kölcsey téren és a fürdőnél lévő új kondipark és futókör területe is be lesz kamerázva.

– Hogyan működik a kamerafelvételek hasznosítása: folyamatos-e a felvétel a nap folyamán, felvételek tárolása mennyi időre történik?

– Folyamatos a felvétel éjjel is. Eddig 8 napig kellett tárolni őket, azután automatikusan felülíródnak. Ezért fontos, hogy ha szükséges, az állampolgárok minél hamarabb tegyenek bejelentést, hogy ne vesszenek el értékes adatok. Idén június 1-től megváltozott a törvényi szabályozás, most már 30 napig kell tárolnunk az adatokat, ami nehéz feladat elé állít minket, mert már a 8 napig történő tárolás is gondot okozott a szervereinknek.

https://www.facebook.com/CeglediVarosiTelevizio/videos/2380930748831047/

– Lehet-e egy állampolgárnak kérni a felvételek megtekintését, ha arra alapos oka – pl. ellene elkövetett bűncselekmény – van? Ha ehhez közérdek fűződik, nyilvánosságra lehet-e hozni a felvételeket?

– Nagyon szigorú feltételei vannak az adatok tárolásának és annak, hogy ki férhet hozzá, milyen hatóság kérheti ki. Nem lehet csak úgy nyilvánosságra hozni a felvételeket, elsősorban az adatvédelem miatt. De azért is, mert nem szükséges pellengérre állítani valakit, mondjuk egy gyerekes csíny miatt, a cselekmény súlya meghatározó lehet a nyilvánosságra hozatal szempontjából. Ha azonban a rendőrség büntetőeljárás során megtekinti a felvételeket és nem talál tanúkat, akkor a média segítségét kérik és nyilvánosságra hozzák a felvételt, hogy adatokat gyűjtsenek, hátha felismeri valaki az elkövetőt.

– Milyen esettípusokban hasznosították a felvételeket a közelmúltban? Esetleg konkrét adatok nélkül egy-egy esetleírást adna, ahol fontos szerepet játszott a kamerafelvétel?

– A rendőrség és az ügyészség heti rendszerességgel kér tőlünk kamerafelvételeket, tavaly száznál több esetben fordult elő. Általában büntetőeljárás során lesz bizonyíték a felvétel: lopás, rablás, garázdaság, verekedés a leggyakoribb ügyek. Kisebb rongálásoknál mi is megnézzük a felvételeket, de ez nagyon sok időt vesz igénybe. Sokszor megkapjuk az állampolgároktól az utasítást, hogy nézzük meg a felvételeket, de egyáltalán nem olyan egyszerű végignézni mondjuk két napos felvételt, azért, hogy elkapjunk egy másodpercet, amin „valami történt”. Talán a legjellemzőbb és legszomorúbb eset, amikor hasznosultak a felvételek a Húsvétkor történt halálos gázolás esetében volt, akkor több kameránk is használható felvételekkel szolgált, úgy tudom most ezek a fő bizonyítási eszközök.

De említhetnék egy másik példát is: sokszor jellemző a közvéleményre az előítélet, a közelmúltban terjedt el a hír, hogy az uszoda előtti fákat valaki kitördelte. Némelyek lincselést követeltek, azonnali kézlevágást. Az uszoda kamerafelvételeit visszanézve látható volt, hogy a tettes a viharos ceglédi szél volt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...