5.4 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Harminc éves a Ceglédi Hírmondó

Igaz, először 1925. július 22-én jelent meg ezzel a címmel egy új, politikai napilap, szombatonként délután a Simon-Garab nyomdából. Dr. Szomorú István tanulmányából tudjuk, hogy a ceglédi iparosság támogatásával jelölt képviselő (Pálffy Dániel) ugyan megbukott a választásokon, de az újság maradt… Aztán 1933. január végén a belügyminiszter betiltotta, melyhez a jogalapot egy 1914. évi törvény adta: ez a hadviselés érdekéről valamint az ország belső rendjéről és közbiztonságáról szólt. – Ellenzéki lap volt…

Részlet dr. Szomorú István tanulmányából (lásd -Jegyzet)

Amikor 1989 elején javasoltam egy új heti-, vagy havi lap megindítását a városban, ezt a címet találtam a legjobbnak. Illetékes testületek jóváhagyták a tervezetemet, nemsokára, 1989. márciusában, majd a várossá nyilvánítás 625. évfordulóján: májusban megjelent egy-egy próbaszám. Eleinte hivatásos újságíró, Eszes Katalin szerkesztette, az anyagokat a városi művelődési osztály által toborzott szerkesztő bizottság gyűjtötte. Később ő más, fontos, országos hatókörű feladatot kapott, így Tamasi Tamás, majd az ő távozásával jómagam szerkesztettem a havonta megjelenő újságot. Hat Ft volt az ára! Mókás szlogenünket így hirdettük: “Nem adó! Nem TEHÓ! / Sok új információ! /Megjelent a Hírmondó, / a Ceglédi Hírmondó! / Megjelenik minden hó / elsején a Hírmondó./ Történelem, meghívó, Fórum, Tájékoztató! / Újságosnál kapható.”
Belenéztem Cegléd Város Hivatalos Honlapjába: 2004. július 29-i keltezéssel szerepel először az archívumban, ám XV. évf. 8. számként. Aztán hogy most, a hét végén hányadik évfolyam, hányadik száma lesz, majd keresem az Impresszumban…

Makett. Döntés a hősi emlékmű kibővítéséről 1990. márciusában. Novák István terveivel értett egyet a tanácsülés. Jó javaslatot nyújtott be a művelődési osztály….

Kiváló munkatársak írták a lapot! Hidvégi Lajos remek helytörténeti írásai, dr. Surányi Dezső, dr. Szabó Alfréd, Honfi Árpádné tanulmányai, Kiskun Farkas László, Bíró János versei, Apáti-Tóth Sándor fotói, Miklósovits László grafikái a másfél évig élő újság legfőbb értékei. Legnagyobb teljesítménye az, hogy dokumentálja a rendszer változtatás során társadalmi-politikai egyetértéssel megfogalmazott alapértékeket!
Tanulmányozza! A 2 próbaszám, plusz másfél év termése bekötve megtalálható a Városi Könyvtár helytörténeti részlegénél (HT)! Érdemes!
Dr. Szabó Alfréd

Jegyzet: 1) Dr. Szomorú István: A Ceglédi Hírlapírás Története II. Múzeumok Központi Propaganda Irodája Bp. 1959.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...