6.7 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Július 1-től igényelhető a „falusi CSOK”

Július 1. napjától életbe lépett módosítások kapcsán új elemekkel bővült a Családok Otthonteremtési Kedvezményeit tartalmazó kormányrendelet, melybe beépültek a „falusi CSOK” speciális szabályai is. Dr. Sükösdiné Takács Évát, az Otthon Centrum Ingatlaniroda hitelközvetítőjét kérdeztük a régiónkat is érintő Falusi CSOK-kal kapcsolatos tudnivalókról.
A „falusi CSOK” a korábbi rendelkezések olyan új fajtája, amely a tanyák, valamint bizonyos kistelepüléseken lévő lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújt vissza nem térítendő állami támogatást. Külterületi lakás (tanya, birtokközpont) esetében bármilyen településen, vagy preferált kistelepüléseken, vásárlásra és egyidejűleg bővítésre/korszerűsítésre, illetve meglévő lakás bővítésére/korszerűsítésére fordítható.
A támogatás mértéke függ attól, hogy a család milyen célra igényli azt. A falusi CSOK összege vásárlás és egyidejűleg bővítés/korszerűsítés esetén:
– 1 gyermek: 600 ezer Ft
– 2 gyermek: 2,6 millió Ft
– 3 vagy több gyermek: 10 millió Ft.
A falusi CSOK összege meglévő lakás bővítés/korszerűsítés esetén:
– 1 gyermek: 300 ezer Ft
– 2 gyermek: 1,3 millió Ft
– 3 vagy több gyermek 5 millió Ft
Az érintett ingatlannak ugyanazon feltételeknek kell megfelelnie, mint amelyeket a korábbi CSOK szabályai is tartalmaztak. A legfontosabb talán az, hogy az ingatlan legyen lakhatásra alkalmas állapotban. Amennyiben az ingatlan nincs lakható állapotban, akkor is igényelhető rá „falusi CSOK”, de csak akkor, ha vásárlás és korszerűsítés vagy csak korszerűsítés a támogatással megvalósítandó cél.


Fontos, hogy a falusi CSOK három éven keresztül igényelhető, vagyis aki élni szeretne ezzel a lehetőséggel, erre 2022. június 30-ig van lehetősége. Érdemes megfontoltan dönteni, mert a támogatás egyetlen alkalommal igényelhető.
Országszerte csaknem 2500 úgynevezett preferált település van, ezek közül Cegléd vonzáskörzetében a következő települések érintettek: Ceglédbercel, Csemő, Farmos, Jászkarajenő, Kocsér, Kőröstetétlen, Mikebuda, Nyáregyháza, Örkény, Pusztavacs, Szentlőrinckáta, Szentmártonkáta, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószőlős, Törtel, Újhartyán, Újlengyel, Újszilvás.
Mire számítanak, mi várható a Falusi CSOK-kal kapcsolatban?
Az Otthon Centrum júniusi elemzése szerint az érvénybelépő szabályozás várhatóan a használt piac felé mozdítja a keresletet. Ekkortól ugyanis az eddig csak új lakásokra igényelhető kedvezményes hitel már használt lakások vásárlásához is felvehető lesz. A kedvezmények bővítése nyomán cégünk enyhén növekedő tranzakciószámokra számít országos szinten: főként a nagyvárosok vonzáskörzetében található települések ingatlanpiaca lendülhet fel, ahol a nyugodt kertvárosi környezet és a közeli nagyváros által biztosított munkalehetőség együtt kínál vonzó alternatívát.
Ügyfeleink nagy része már eddig is igényelt CSOK-ot, de július 1-től felfokozott az érdeklődés a „falusi CSOK” iránt is. Eddig azt tapasztaltuk, hogy a CSOK mellett legtöbbször hitelfelvétel is történik, így érdemes előzetesen tájékozódni a lehetőségekről.


Hogyan tudnak ebben segíteni?
Az Otthon Centrum 193 irodájával és teljes országos lefedettségével ma Magyarország vezető ingatlanközvetítő hálózata az irodaszám és az ingatlankínálat nagysága tekintetében is. Az országos hálózat a fő profilját jelentő ingatlanközvetítésen túl az Otthon Centrum Hitel Centeren keresztül sokéves tapasztalattal rendelkezik hitelközvetítés terén is.
Irodáinkban az ügyfeleink közel 20 bank ajánlata közül választhatnak. Ahhoz, hogy valaki felelősen tudjon dönteni a hitelfelvétellel kapcsolatban, szüksége van arra, hogy több bank ajánlatát is megismerje. A jelenlegi hitelpiacon ugyanazon hitelösszeg és futamidő esetén is jelentős különbségek vannak a teljes futamidő alatt visszafizetendő összeg tekintetében. Fontos továbbá azt is kiemelni, hogy amennyiben az ügyfél nem az Otthon Centrum Ingatlan iroda által kínált ingatlant vásárol, a hitelügyintézésben akkor is tudunk segíteni. Ez teljeskörű szolgáltatás, mely díjmentesen vehető igénybe.

(A kép illusztráció)

Cegléd, Szolnoki út 6.
Cegléd, Múzeum u. 2.

Dr. Sükösdiné Takács Éva
Hitelközvetítő
+36 70 454 3825
sukosdine.eva@oc.hu

Nagy Attila
Hitelközvetítő
+36 70 454 5339
nagy.attila2@oc.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....