2.1 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Elindult a Családvédelmi Akcióterv

Július 1-én elindult a kormány újabb családtámogatási programja. Az alábbiakban a programmal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, feltételeket foglaljuk össze független szakértő segítségével. A Családvédelmi Akciótervben meghirdetett támogatások közül a következők indulnak, illetve bővülnek: babaváró támogatás, jelzáloghitel-elengedés, nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kibővítése.

Babaváró támogatás

A babaváró támogatást (2019. július 1-től 2022. december 31-ig) fiatal házaspárok vagy első házasok igényelhetik a bankfiókokban. A támogatás mértéke maximum 10 millió Ft kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt jelent, amelynek törlesztőrészlete legfeljebb havi 50 ezer Ft. Amennyiben a családba 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig felfüggesztik a törlesztőrészlet fizetését. Ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30%-át elengedik. Ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik. Ha az egyik házastársnak (az előző házasságából) már van gyermeke, akkor az igénylés feltétele, hogy a másik házastársnak ez az első házassága legyen.

 Az igénylés feltételei: 

  1. Kizárólag házaspárok igényelhetik.
  2. A házaspároknak együttes igénylőként kell benyújtaniuk a kérelmet.
  3. Legalább az egyik félnek első házasnak kell lennie, ha a másik fél legalább egy gyermeket nevel – a másik fél lehet elvált.
  4. A feleség 18 és 40 év közötti életkorú – 41. életévének a betöltéséig igényelhetik a babaváró hitelt.
  5. Mindkét házastárs magyarországi lakcímmel rendelkezik.
  6. Az igényléskor az igénylő házastársak közül legalább egyiknek hároméves, folyamatos TB jogviszonya van.
  7. Nem büntetett előéletű egyik házasfél sem.
  8. Nincs a NAV felé köztartozása egyik igénylőnek sem.
  9. Nem szerepel az aktív negatív KHR listán egyik fél sem – passzív KHR-es lehet!
  10. Mindkét igénylő magyar állampolgár (vagy külföldi állampolgárként érvényes tartózkodási joggal rendelkezik).
  11. Nem áll fent olyan “nyilvánvaló körülmény”, amely a gyermekvállalást lehetetlenné teszi.
  12. Meg kell felelni a bank saját hitelbírálatának.
  13. Új lakáshitelnél a babaváró kölcsön maximum 75%-át lehet önerő fedezésére használni.

A rendelet értelmében gyermeknek számít: a magzat a várandósság 12. hetétől, a közösen örökbefogadott gyermek, az elhalálozott gyermek, a 12 hetesnél idősebb korában elhalálozott magzat.

Abban az esetben, ha a hitelintézet „nem megfelelőség” miatt elutasítja az igénylést, a kérelmezők a lakóhelyük (tartózkodási helyük) szerinti kormányhivatal megyeszékhely járási hivatalához (Pest megyében és a fővárosban Budapest Főváros Kormányhivatalának XIII. Kerületi Hivatalához) fordulhatnak. A “jogorvoslati” kérelem személyesen bármelyik kormányablakban, valamint – ügyfélkapu azonosítóval – elektronikus úton vagy postai úton is benyújtható. A járási hivatal a kérelem alapján megállapítja, hogy az igénylő megfelel-e a jogosultsági feltételeknek, illetve jogosult-e gyermekvállalási támogatásra. (A hitelképességgel kapcsolatos döntést azonban nem bírálhatja felül.)

Fontos megemlíteni, hogy a babaváró támogatás és a CSOK összevonható, ezért életük kezdését tervező fiataloknak egy komolyabb önerőt is képezhet. Továbbá tudni kell, hogy a babaváró támogatás jelzálog alapú elbírálás alá tartozik és így a feltételek és körülmények bankonként eltérhetnek. Ezért is érdemes független szakértő bevonását kérni, aki az első beszélgetést követően tájékoztatja az ügyfelet, mely pénzintézmények jöhetnek szóba, ezzel is kényelmesebbé és gyorsabbá teheti az ügyintézést.

Lővei Nándor

független pénzügyi tanácsadó

Iroda: Cegléd, Kőrösi út 5.

Tel:30/408-8577

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...