9.4 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Születésnapi köszöntés a nyugdíjas katonáknál

Bensőséges ünnepségre került sor július 30-án, a Dózsa György Honvéd Nyugdíjas Egyesület klubjában. Szeretettel köszöntötték a köztiszteletnek örvendő Katona István nyugdíjas alezredest, mindenki Pista bácsiját, 90. születésnapja alkalmából. 

A baráti találkozót Lukács István nyugállományú alezredes, az egyesület ügyvezetője nyitotta meg. Elsőként az ünnepeltet, a családtagokat, majd a hivatalos szervezetek és az egyesület képviselőit köszöntötte. Kiemelte, hogy Katona István olyan eredményekben gazdag katonai pályát tudhat magáénak, amire bárki jogosan büszke lehetne. 

Nyugdíjasként, – lehetőségeinek megfelelően -, ma is aktívan részt vesz az egyesület életében. Idén is fő szervezője volt a Szépkorúak Fesztiválján részt vevő nyugdíjas katonacsapatnak. A bevezető után a honvédelmi miniszter, a vezérkari főnök, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége vezetőjének nevében, parancsok, köszöntő levelek felolvasására, emléktárgyak átadására került sor. Az önkormányzat képviseletében Hegedűs Ágota alpolgármester meleg szavakkal köszöntötte Pista bácsit a jeles évforduló alkalmából.

Ezt követően Katona István felidézte eseményekben gazdag pályafutásának legfőbb állomásait. 1949. március 31-én bevonult Szolnokra, a Repülő Tiszti Iskolára. Mivel szemüveget hordott, nem felelt meg az előírt egészségügyi követelményeknek, ezért sporttiszti pályára került. Tanárai többségében, olimpiai bajnokok voltak. Avatását követően Polgárdiba, Ceglédre, Székesfehérvárra, majd ismét Ceglédre került. 

Büszkén megemlítette, hogy több sporttehetséget fedezett fel, akik közül nem egy, olimpiai bajnok lett. A hosszú évek során összesen 23 sportkombinát felépítését irányította. Nagy szerepe volt a ceglédi BEMSE labdarúgó csapat eredményeinek elérésében is. Számtalan hivatalos külföldi útján, Ázsia és Afrika számos országában megfordult. 

Véleménye szerint sikeres, boldog katonapályáját, főleg kedves feleségének Margitkának, családjának, valamint a mindenkori szolgálati helyén uralkodó jó munkahelyi légkörnek köszönhette. Külön is kiemelte, hogy unokái kivétel nélkül felsőfokú végzettséget szereztek, és tisztességgel helytállnak az életben. A hivatalos rész zárásaként Juhász István nyugállományú vezérőrnagy rövid, frappáns pohárköszöntőt mondott. 

Utána a család rövid fogadást adott a megjelentek részére. A kötetlen beszélgetés során közösen felidézték, a katonaemlékeiket. Elhangzott, hogy Pista bácsi mindenkinek követendő példát mutatott hivatástudatból, hiszen születése óta napjainkig „katona”. 

Kocsis István nyugállományú ezredes

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....