1.1 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

A gyermek az első!

Szász Lídia Sára nyugdíjasként tanít a Patkós Irma Művészeti Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és AMI-ban. Hitvallása: „Tanári hivatásomban a gyermek az első!”

Hogy tudod kisugározni a sok szeretetedet ebben az egoista, stresszes világban?

Sok-sok megértő, kedves, empatikus perc, következetes együttélési normák megismertetése,

elméleti és gyakorlati munka egységének kialakítása...Sokáig sorolhatnám még mindazt a feladatot, amelyet a tanítás-tanulás során tisztázni kell. A tanítás folyamatait nekem, a tanárnak, a tanulás tartalmát, formáit a diáknak. Ez együtt a tanári munka felelőssége.

Mindez szeretetteljes, őszinte légkörben valósítható meg.

De hát honnan jöttél? Honnan gondolod, hogy ezt kell tenned, így kell?

Tanár vagyok, több mint 50 éve. Rajz- és földrajz szakon végeztem Szegeden a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd Rajz és környezetkultúra középiskolai tanári diplomát kaptam a Moholy Nagy Iparművészeti Egyetemen. Ezek után a tanári munkámban jelentős változások történtek. Korszerű képzőművészeti nevelés és oktatás felé fordult a figyelmem, konkrétan a projekt pedagógia szellemisége jellemezte és ma is egyre fokozottabban jellemzi óráimon a vizuális kultúra tanítását.

Tanári pályád állomásai?

Tápiószentmártoni Óvoda, Általános iskola, majd a Földváry Miklós Művészeti Iskola.Nagykáta Damjanich Janos Gimnázium, Budapest Visart Akadémia, Cegléd Török János Szakközépiskola, majd a Tetz Művészeti Iskolában tanítottam, közel 10 évig. Jól éreztem magam, sok tehetséges szorgalmas tanítványom volt, akikre ma is szívesen emlékezem. Az iskola vezetése, a kollégák valamennyien segítőkészek voltak, szívünkön viseltük az iskola sorsát.

Tápiószentmártonban a Földváry Miklós Művészeti Iskola alapításának gondolata tőlem származott. Nehéz munka volt meggyőzni a fenntartó önkormányzatot, de örömünkre szolgál,hogy 2000-től a mai napig működik az iskola.

Miért költöztél Budapestre, vállalva az utazást heti 2 alkalommal a PIMI-be?

Negyedik éve elköltöztem Ceglédről Budapestre, közel a bátyámékhoz. Ez az indok érthetőgondolom, de van egy másik is, ami nekem nagyon fontos.

Ez pedig a szabadság, nyitás a művészetek felé, ami csak itt lehetséges a fővárosban.Alaposabb megismerése a kisebb és a nagyobb múzeumok kiállító termeinek, részt venni az aktuális kiállítás megnyitókon, majd a kurátori vezetéseken. Történelmi és alternatív színházak látogatása. Művészfilmek, értékes alkotások felkeresése a számos Art Mozi műsorán. Könnyű- és komoly zenei, jazz koncertek látogatása, városnéző séták, írók, költők által szerveződő találkozások.

Értem, tehát egy olyan különleges utat jársz a „tanítás” területén, ahol a gyermek fejlődése az első és minden más csak második lehet. Azért engedd meg, hogy sikereidről is írjak!

 

A Zsilip Festőtanoda fővárosi pályázatán Közönségdíjas lett Sára képe. A kép címe: Nyár.

Versillusztrációk? Igen. Erről sem sokan tudunk, pedig óriási dolog, nagy munka. Mint egy zeneszerző, aki a szöveg alapján művészetet és vizualitást ad a történethez, persze a gyerekek nyelvén.

 

Zalán Tibor verseihez készült e két illusztráció: a Rózsa a Holdon és a Kócszakállú hegedős.

Hatalmas feladat és nagy felelősség tankönyvet írni. Sára tankönyvei 1999-től jelentek meg az Apáczai Kiadó gondozásában az általános iskolák alsó tagozata számára és „Magyar termék nagydíj”-ban részesültek. Belekukkantottam az egyik könyvbe: változatos, interaktív könyv, telis-tele képekkel, rajzokkal, rajzolási lehetőséggel, gyűjtőmunkával.

Kiszely Margó

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...