9 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Zöld utat a „királynőnek”!

Az elmúlt évek során történelmi jelentőségű Cegléden a sportolási feltételek kedvező változása. A kormány sportstratégiája folytán új létesítmények megépítésére kedvező feltételek biztosítottak, amihez jó alapot szolgáltat a magyar gazdaság eredményeinek növekedése.

A Városi Sportuszoda és a Sporttelep egy-egy milliárdos, több ütemben megjelenő fejlesztése mellett modern új Judo csarnok, tollaslabda csarnok láttán kapkodhatjuk a fejünket. Abban pedig csak bizakodhatunk, hogy a legnagyobb tradícióval bíró ceglédi birkózósport is hamarosan új otthonhoz jut majd… és végre elkezdődik a Gál József Sportcsarnok teljes átalakítása.

A Malomtó-széli sportkomplexum fejlesztésének „hozama” a labdarúgás feltételrendszerének modernizálása, együtt szolgálja az utánpótlás nevelés széles alapon való megvalósítását. Immáron négy füves pálya komfortjával és nem utolsó sorban a közönség kiszolgálásának kulturált megjelenítésével sok éves lemaradás kerül feledésbe.

Sajnos árnyékot vet a szemet gyönyörködtető panorámára, hogy a modern centerpálya körül eltűnt az atlétikai pálya, amely korábban, a kezdetektől fogva biztosította a diák- és versenysport igényelte „szolgálati” kötelezettségét. A szakma egyöntetű véleménye, hogy az atlétika minden sportág alapja és az iskolai testnevelés tematikus rendjének megvalósításának egyik tere.

Valaha a Gerjei Sporttelep labdarúgó pályáját is övezte Cegléden atlétikai pálya, ahol élénk szakosztályi élet folyt az Építők SK időszakában. A két városi 400 méteres futópálya és az ügyességi számok helye likvidálódott és jelenleg Cegléd, mint Dél-Pest megyei iskolai központ egy alapfokú diákversenyt sem tud 2019-ben megrendezni. A CVSE egykor remek sikereket elérő atlétikai szakosztálya és eredményeik csak az emlékekben léteznek.

 

A történelmi hűség kedvéért rövid emlékeztető: A városi közgyűlés 1923-ban határozott arról, hogy a Malomtó-szélen 10 hektáros mocsaras területet átenged sportlétesítmények céljára. Sportfejlesztési Részvénytársaságot hoztak létre 50 millió korona összeggel. Két évvel később már 170 millióra emelték ezt az összeget azzal a kikötéssel, hogy az új sporttelep 1925. évi felavatására már egy atlétikai pályának is el kell készülnie. A pálya megépült, az avató ünnepség keretében megrendezett versenyen 22 egyesület 350 atlétája vett részt.

Ettől kezdődően élénk és sikeres atlétikai élet kísérte a város sportjának egyre gazdagabb történetét, a klasszikus sport széleskörű elterjedését. A Ceglédi Kossuth Gimnázium pedig bölcsője volt a modern, atlétikai típusú felkészítő munkának. A Magyar Atlétikai Szövetségnek két, itt végzett diák is elnöke volt a későbbi évtizedek során, Garay Sándor és Békesi László révén.

Remélhetőleg a Magyar Atlétikai Szövetség és a Cegléd Városi Önkormányzat összefogásával és kezdeményezésére „újra” fellángol az alapsportág létjogosultságának íratlan törvénye és kifejezésre jut, hogy a „Sportok királynője az atlétika”.

Valósuljon meg mihamarabb egy modern, műanyag borítású atlétikai pálya Cegléden!                                                                                 

Magyar László

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...