8.9 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Háromnapnyi reformkor Kossuth városában

Cegléd mindig is büszke volt hagyományaira és történelmi örökségére. Többek között ilyen Kossuth Lajos ceglédi toborzó beszéde, amely annyira meghatározta a városunk történelmét, hogy több mint egy évszázaddal később is több köztér, intézmény viseli a nevét és városunk büszkélkedhet az egyik legnagyobb Kossuth-gyűjteménnyel a Kossuth Múzeumban. Ezt a történelmi gyökeret éltetjük idén már 23. alkalommal a Kossuth Toborzó Ünnepélyen és Huszárfesztiválon, amely a környék egyik legrégebbi fesztiválja.

Idén szeptember 20-22. között minden Kossuthról és a reformkori élet felelevenítéséről szól. Szombaton egy katonai tábor kel életre a Kossuth téren, ahol hagyományőrző gyalogosok, tüzérek és huszárok gondoskodnak a korhű katonai élet megelevenítéséről, másnap az egyik legközkedveltebb program tér vissza, a gyermektoborzó, ahol drámapedagógusok korhű ruhában segítenek elsajátítani a legkisebbeknek a huszárélet csínját-bínját. Ezen a két napon mindenki kipróbálhatja az ólomöntést, a faesztergálás mesterségét is és tábori kovácsműhelyben tevékenykedhetnek.

A fesztivál másik különleges eleme a hagyományőrző felvonulás. Idén a felvonulás új útvonalon zajlik, a Kossuth Ferenc utcán csodálhatják meg a több száz fős impozáns öltözetű menetet. Hagyományainkhoz híven, egy nagyszerű imitátornak köszönhetően Kossuth maga is megelevenedik és felidézzük a híres ceglédi beszédét. A hagyományőrzés a fesztivál zenei vonalát is átfonja. Ebben az évben is olyan nagyszerű zenekarokat, előadókat hívtunk, akik rengeteg nívós elismeréssel büszkélkedhetnek és természetesen egytől-egyig élőben zenélnek majd. Pénteki napon az év női előadóját, Rúzsa Magdit köszönthetjük a színpadunkon, míg szombaton Szabó Balázs és bandája látogat el hozzánk. A zárónapot, azaz a vasárnapot hazánk egyik legnépszerűbb alternatív zenekara a Quimby zárja majd.

Az idén is meghirdetjük a Kossuth-szakáll mustrát, amely idén egy újabb kategóriával bővült – most már bajuszt viselő vagy álbajuszt viselők is nevezhetnek a versenyre!

Az idei évben is természetesen megnyílik a „Kossuth trafik”, ahol ismét kapható lesz majd Kossut APÁnk söre, amelyhez idén most már egyedi sörös kelyhet is beszerezhetnek majd. De emellett rengeteg relikviával is bővíthetik majd az otthoni Kossuth-gyűjteményüket a trafikból.

Szeretettel várjuk Önöket egy kis múltidézésre szeptember 20-22-között a Kossuth Toborzó Ünnepélyre és Huszárfesztiválra!

Részletes program…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...