5.9 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Ez történt Cegléden 100 éve

Ahhoz, hogy valamit szeretni tudjunk, előbb meg kell ismernünk. Így van ez városunkkal, Cegléddel is. A jövőjét még nem ismerjük, a jelenét igen, a múltját pedig akkor, ha utánanézünk, kutatjuk azt. Jelen cikk és folytatásai ezt a célt szolgálják: hogy megismerve városunk múltját még jobban kötődhessünk Ceglédhez.

,,A hadisegélyek fizetését február végén beszüntetik. Azontúl csak az kaphat segélyt, akinek hozzátartozója vagy hadifogságban van, vagy sérülése és betegsége miatt tovább kezelés alatt van. A most szolgáló fiatal évfolyambeliek után hadisegély nem jár.” (Czegléd, Negyvennegyedik évfolyam, 7-ik szám Czegléd 1919. február 16-18. 2. o.).

,,Kabaré és táncmulatság. A Magyarországi vasutasok szövetségének czeglédi helyi csoportja március hó 3-án az Uránia mozgóban nagyszabású, érdekes műsorral egybekötött kabarét rendez, melyet a Központi Szállodában a táncmulatság követ. Az előadás jótékony célt szolgál: a jövedelem fele részben a czeglédi, felerészben az országos vasutas árvaház javára fordíttatik. Az estély védnökei Lámer Jánosné, Varga Ferencné és Dimák Gézáné. A vigalmi bizottság és a rendezőség nagyban buzgólkodik az est sikere érdekében, mely iránt már nagy az érdeklődés.” (Czegléd, Negyvennegyedik évfolyam, 7-ik szám Czegléd 1919. február 16-18. 2. o.).

,,Kossuth-főgimnázium. Ami főgimnáziumunk megalapításakor, az akkori (…) időkben nem volt lehetséges – most teljesedett. Ries Ferencz főigazgató feliratára a közoktatásügyi miniszter megengedte, hogy főgimnáziumunk a Kossuth nevet viselhesse. Az új elnevezés rövidesen az épület élére kerül és büszkén fogja viselni halhatatlan nagy magyar nevét.” (Czegléd,  Negyvennegyedik évfolyam, 7-ik szám Czegléd 1919. február 16-18. 2. o.).

,,Fenyves Gábor zongoraművésznek, városunk fiának most jelent meg: ,,Csak egyszer még” cimü dala, amely rövid idő alatt már igen nagy népszerűségre tett szert. Azok a nagy sikerek után, amelyeket fiatal művészünk a fővárosban eddig is aratott, jól eső örömmel és büszkeséggel vettünk hírt ez újabb sikeréről. A fenti dal kottája kapható Sebők Béla könyvkereskedésében.” ( Czegléd, Negyvennegyedik évfolyam, 5-ik szám Czegléd 1919. február 2-4. 2.o.)

,,Eljegyzés. Ifj. Takács József helybeli gazdálkodó eljegyezte Reggel Juczikát. Eljegyzés. Berényi Rezső kereskedő eljegyezte Bán Ferenc leányát Esztikét, Horgoson.” (Czegléd, Negyvennegyedik évfolyam, 5-ik szám Czegléd 1919. február 2-4. 2.o.)

,,A czeglédi orvosi kar újabban működési díjait a következőkben állapította meg: Rendelés az orvos lakásán 8 korona, a beteg lakásán 15 korona. Consiliumok díja egyenként külön a kezelő illetőleg a háziorvos, külön a consinaris orvos részére 50 kor. éjjel ezen díjak kétszerese számíttatik. Az újonnan vállalandó háziorvos minimális díj 400 korona.” (Czegléd, Negyvennegyedik évfolyam, 6-ik szám Czegléd 1919. február 9-11. 2.o.)

,,Jönnek a franciák. Kedd délután 3 vonat francia katona vonult keresztül Czegléden és ment innen tovább Budapestre. Már tudni illik annyiban voltak franciák, hogy francia lobogó alatt küzdenek. Igazában a gyarmatokról toborzott legénység volt: arabok és négerek, akik a fővárost megszálló csapataihoz tartoznak. Az egzotikus katonák tarka egyenruhája érthető föltűnést keltett mindazoknál, akik még ilyet soha sem láttak.” ( Czegléd, Negyvennegyedik évfolyam, 1-ső szám Czegléd 1919. január 5-7. 3.o.)

Összeállította: Bordás-Giesz István

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...