8.9 C
Cegléd
2024. április 27. szombat
spot_img

Özbas Szofi junior Európa-bajnok!

Özbas Szofi aranyérmet szerzett a finnországi junior Európa-bajnokságon, Gőz Roland a dobogó második fokára állhatott, Vég Zsombor és Sipőcz Richárd pedig bronzérmes lett, a mieink jelentősen felülmúlták a várakozásokat.

Ha lehet így fogalmazni: rettenetesen kezdődött számunkra a junior Eb Vantaában: a nyitónapon kilenc meccset vívhattunk, ebből hatszor az ellenfelet hirdették győztesnek. Vida András (60 kg, Győri AC), Pongrácz Bence (66 kg, UTE) és Varga Brigitta (57 kg, KSI SE) egy győzelemmel és egy vereséggel, Feczkó Csanád (60 kg, Miskolci VSC), Kardos Tímea (52 kg, Ippon Judo Tatabánya) és Kármán Andrea (57 kg, UTE) pedig egy vereséggel búcsúzott.

A hidegzuhany után pénteken hasonlóan rossz szériát fogott ki két éremesélyes versenyzőnk a 81 kilogrammosok között: Tóth Benedek (Rákosvidéke Hajtós DSE) és Rajkai Róbert (Százhalombatta) egyaránt elveszítette az első meccsét, s ezzel a továbbjutás esélyét is.

A ceglédiek ifjúsági olimpiai és Európa-bajnoki aranyérmese, Özbas Szofi aztán bearanyozta a napunkat! Pedig nem sokan vártak tőle kiemelkedő eredményt, hiszen a maga tizenhét esztendejével még nagyon fiatalnak számít ebben a mezőnyben, de ő elsőévesként is tarolt: szlovén, lengyel, cseh, szerb és német ellenfelét egyaránt ipponnal legyőzve szerezte meg az Európa-bajnoki aranyérmet!

Özbas Szofi (balról a második) immár junior Európa-bajnok is

A 100 kilogrammosok között az ifjúsági olimpián bronzérmes, mindössze tizenhét esztendős Vég Zsombor remekelt: a Ceglédi VSE judósa német és dán ellenfelét legyőzve jutott be az elődöntőbe, ahol vazarival vezetett is a grúz Szulamanidze ellen, ám végül riválisa jutott a fináléba (meg is nyerte az Eb-t).

Vég Zsombor a bronzmeccsen javított, a német Buth elleni magabiztos győzelemmel szerezte meg első Európa-bajnoki érmét a juniorok között (volt már neki egy bronzérme ifjúsági korából is).

Vég Zsombor (jobbról) tizenhét évesen az Eb-dobogón

A korosztályos Európa-bajnokságon negyvennégy ország 342 judósa lépett tatamira. Elképesztő fölényt hozott Grúzia szereplése, a 3,7 milliós ország válogatottja a férfiaknál öt, a nőknél pedig egy súlycsoportban szerezte meg az aranyérmet, a mieink orra alá is sok borsot tört.

Nem véletlen, hogy a grúzok szerezték meg az első helyet az éremtáblázaton (6 arany, 1 ezüst, 2 bronz), a képzeletbeli dobogón megelőzve Franciaországot (2, 2, 1) és Oroszországot (1, 2, 5). A mieink is pazar mérleget hoztak: Özbas Szofi arany-, Gőz Roland ezüst-, illetve Vég Zsombor és Sipőcz Richárd bronzérme az éremtáblázat egyedik helyét jelentette Magyarország számára!

Az Európa-bajnokság vasárnap a vegyes csapatversennyel zárult, a mieink Hollandia együttese ellen léptek tatamira a legjobb nyolc közé jutásért. Sajnos ez a meccs nagyon nem alakult jól, két egyéni döntősünk kezdett, de Özbas Szofi (0–1) és Gőz Roland (0–2) is elveszítette a mérkőzését, ráadásul Farkas Szilvia sem tudott bravúrt elérve szépíteni, így tetemes hátrányból folytathattuk (0–3). Következett a nehézsúly bronzérmese, Sipőcz Richárd, aki gyors győzelemmel javított a mérlegen (1–3), majd az ifjúsági világbajnok Varga Brigitta ugyancsak ipponnal hozta vissza a magyar csapatot a meccsbe (2–3). A mindent eldöntő csatában Pongrácz Bence nem tudta feltartóztatni ellenfelét (2–4), a vereség pedig egyben a mieink búcsúját jelentette.

Forrás: judoinfo.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...