9.3 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

Ember és szobra

A szobrok életünk egy-egy pillanatát örökítik meg. Az igazi művészi alkotásban mindig meglátjuk magát a hús-vér embert is. A közelmúltban megnéztem ifj. Füle Péter síremlékét, amit gyönyörűen restauráltak Diósi Pál és fia Árpád, és amelynél szeptember 15-én Takáts László polgármester mondott emlékező beszédet. A restaurálás, felújítás feladatának nagyságáról, nehézségeiről kérdeztem a művészpárost.
– Milyen módon és körülmények között kapták meg a munkát? – kérdeztem.
– Ismereteink szerint, Bereczky Örs lelkipásztor és Dr. Jójárt György kezdeményezésére, támogatásával Paskáné Arany Virág, és Kernács Fruzsina 2018-ban pályázatokat adtak be, a Honvédelmi Minisztériumhoz hadisírok felújítására. Az elnyert összegből lehetőség adódott 33 hadisír felújítására, a szobor restaurálására, valamint járdaépítésre.
Fiammal látva a síremlék igen rossz állagát, nagy szakmai kihívásnak tekintettük az eredeti állapotba történő visszaállítását. Kettőnk nevében mondhatom, a nagy feladatok bennünket nem visszatartanak, hanem ösztönzően hatnak ránk! Elkészítettük a pályázatunkat a megfelelő műszaki tartalommal és elnyertük a megbízatást.
Diósi Pál művész és Kocsis István, a cikk szerzője (Fotó: CTV)

– Említene néhány példát a feladatok nagyságának érzékeltetésére?

– Rögtön a méreteket mondanám! A kompozíció magassága 346 cm a szélessége 410. Első látásra is jól megfigyelhető volt rajta az idő vasfogának nyoma. Fő feladatunknak tekintettük a márvány karakterisztikáját, szépségét teljes egészében visszaadni, még a legkisebb, szabad szemmel alig látható hibákat is eltüntetni. Más szóval fogalmazva, a síremléket ismét olyan állapotba hozni, mintha most került volna ki Vass Viktor szobrász vésője alól.
– Végül is, milyen állapotban találták a síremléket?
– Szinte csak felsorolás jelleggel: a síremlék nagymértékben oldalra dőlt, ami miatt a kettő tonnás szobrot el kellett bontani, újraalapozni. Kicukrosodtak a márvány élek, a felület megkopott, a felszínen megjelentek mohák, algák, – mint biológiai károsítók -, letáskásodott kőtöredékek a pilléren anyaghiányok, gipszesedés, fekete szennyeződés.
– Hogyan kezdték el a munkát?
– A fiam elkészítette a kőrestaurálási dokumentációt, ami 32 mellékletet tartalmaz. Ennek figyelembevételével lépésről–lépésre dolgoztunk. A bontást követően a kőelemeket, fenyő raklapokra helyezve szállítottuk el a műhelyünkbe. Itt további vizsgálatokat is végeztünk rajta.
– Felsorolná a főbb munkafázisokat?
– A márványszobrot nagy nyomású meleg vízzel, a többi mészkövet száraz, szemcseszórással tisztítottuk meg. A biológiai szennyeződéseket vegyszerrel kezeltük. Pótoltuk a hiányzó részeket, az acél kapcsokat vörösrézre cseréltük. Mivel a műemlék, időjárásnak erősen kitett helyen áll, hidrofóbizáltuk. Ennek érdekében olyan vegyszert használtunk, ami a kőből kipárolgó vízgőzt átengedi, de a csapóesőt nem.
– Jól tudom hogy, a szobron komolyabb pótlást is kellett végezniük?
– Igen, igen! A domborművön hiányzott a balkéz hüvelykujja. Sikerült úgy pótolnunk, hogy teljesen azonos színű lett a márvánnyal, a legkisebb színárnyalatban sem különbözik.
– Mit kell tudnunk, ifj. Füle Péterről?
– 1914. október 16-án, huszonnégy évesen hősi halált halt a Chyrow melletti csatában. Innen 6 km-re lévő katonai temetőben, tömegsírban nyugszik 1600 magyar és német elesettel együtt. Az onnan hozott földet a szobor előtt elhintették. Érdekességként megemlíthető, hogy maga a síremlék a szülők fekete márványból készült sírjára tekint.
A lábazati rész tölgylevelekkel díszített párnakövén olvasható:
„Ifjú élted vihar törte össze
Egy világot romboló vihar,
Ám te élted fennmarad örökre,
Nem halt meg az, ki hazáért halt.”   
Kocsis István
(Fotó: Takáts László polgármester oldala)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...

Gyányi-Túri díj

Az idei tanévben is megrendezésre került dr. Túri József...

Báger Dorina kivívta az Európa-bajnoki indulás jogát

Hétvégén két nemzetközi versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi...

Ezeket a parkolási hibákat követik el legtöbbször a magyarok

A ceglédi rendőrség egy videóban foglalta össze az öt...