16.7 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Ez történt Cegléden 100 éve 2.

Vajon milyen volt Cegléd száz éve?! Ahhoz, hogy valamit szeretni tudjunk, előbb meg kell ismernünk. Így van ez városunkkal is. Az „Ez történt Cegléden 100 éve cikksorozat célja az, hogy megismerve városunk múltját még jobban kötődhessünk Ceglédhez. A képeken szereplő reklámok a Czegléd című újság negyvennegyedik évfolyamának 7-9. számában jelentek meg, 1919. február 16. és március 2. között.

,,Lehet a hadifoglyokkal levelezni. A magyar Vöröskereszt értesítése szerint hadifogoly levelező lapokat lehet küldeni a mai naptól kezdve: Szibériába, Japánba, Olasz-,Francia-,és Angolországba és ezek gyarmataira. Csomagokat, pénzesutalványokat is lehet e helyekre feladni, kivéve Szibériát. Táviratokat is továbbítanak Olasz- és Franciaországba, valamint Svájcba.” (Czegléd, negyvennegyedik évfolyam. 9-ik szám. Czegléd 1919, március 2.o.)

,,Vasas-bál. A czeglédi vas-és fémmunkások szombaton február hó 8-án a Központi Szálloda-emeleti-nagytermében világpostával, szépségversennyel valamint konfetti és szerpentincsatával egybekötött nagyszabású jótékony célú táncmulatságot rendeznek. Jegyek már most kaphatók a Farkas-féle vendéglőben.” (Czegléd, negyennegyedik évfolyam. 9-ik szám. Czegléd 1919, március 2., 2.o.)

,,Tetten ért tolvajok. Folyó hó 21-én éjszaka Biberika István tizedes vezetése alatt Dienes Mihály, Gueth Kálmán és Unghváry István nemzetőrökből álló járőr a Szűcstelepen elfogott 2 embert (…) akiknél 30 drb. lopott vaslapátot és 3 drb. enyvet talált. A tetten ért tolvajok egyezkedni próbáltak és felezést ajánlottak fel a nemzetőröknek, mit azonban Biberika tizedes a járőr derék parancsnoka természetesen visszautasította. A nemzetőrök a kedélyes tolvajokat a lopott holmikkal együtt átadták a rendőrségnek.” (Czegléd, negyvennegyedik évfolyam. 4-ik szám. Czegléd 1919, január 26-28; 2.o)

 

,,Katonaság városunkban. Nagyvárad megszállása miatt az ott állomásozott katonaságot az ország belsejébe helyezik át. Értesüléseink szerint a hadügyminiszter a nagyváradi 34. tüzérezred és az 1. honvédhuszárezredet városunkba helyezte át.” (Czegléd, negyvenegyedik évfolyam. 1-ső szám. Czegléd 1919, január 5-7 3.o.)

Összeállította: Bordás-Giesz István

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....