14.4 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

Rekord számú nyelvvizsga és felvételi siker a Gimiben

A nyáron minden gimnázium izgalommal várja a híreket, hogy a már végzett tanítványoknak sikerül-e a kiválasztott pályán elindulni, bejutnak-e egyetemre, hogyan boldogulnak az életben. A ceglédi Kossuthból idén 113 főt vettek fel egyetemekre, és emellett a végzős évfolyam tanulói 146 nyelvvizsgát is megszereztek – mindkettő rekord az intézmény történetében.  Az eredményekkel kapcsolatban kérdeztük Gulyás Zoltán igazgató urat:

– Milyen továbbtanulási eredményeket hozott az elmúlt tanév?

– „Számunkra a nyári szünet nemcsak a pihenésről szól, hiszen együtt drukkolunk a diákjainkkal, hogy sikerüljön mindenkinek a felvételi, s ott tanulhassanak tovább, ahol szeretnének. 2019-ban 118-an jelentkeztek tovább tanulni, s örömmel mondhatom, hogy 113-uknak sikerült, ami 95 %-os eredmény! Nagy öröm a számunkra, hogy tanítványaink kb. 60 %-a az 1. helyen van benn, tehát megint van ceglédi gimis például a Corvinus nemzetközi gazdálkodás szakán, az ELTE jogi karán, az Eötvös József Collégiumban vagy a Semmelweis Egyetem általános orvosi karán. De mindenkire büszke vagyok, aki bejutott, hiszen elit budapesti vagy egyházi gimnáziumok tanulóival kellett versenyezniük!”

– Milyen szempontok szerint döntenek gimnazisták?

– „Nagyon fontos, hogy a végzősöket február elejére felkészítsük, hogy a lehető legjobban tudjanak dönteni, ki merre veszi az útját. Nehéz a dolguk, hiszen a vágyakat, álmokat kell összhangba hozni a képességekkel, az addig befektetett munkával, de mérlegelni kell azt is, hogy ki milyen érvényesülési lehetőségeket keres az életben. Sok-sok beszélgetés van ilyenkor a szülőkkel, ismerősökkel, s természetesen a kollégáimra is számíthatnak a gyerekek, így végül mindenki megtalálhatja a számára testhez álló pályát.”

– Azt mindenki tudja, hogy a nyelvvizsga megszerzése nagyon fontos, sikerül ez a ceglédi gimiseknek is?

– „Igen, a végzős évfolyamunk 146 sikeres nyelvvizsgát tett le, köztük 27 felsőfokút. Mi csak a komplex, tehát a teljes vizsgát számítjuk, és így még imponálóbb az adat. Több éves munka ért be: változtattunk a nyelvi sávok rendszerén, az ELTE – ORIGO Nyelvi Centrum referenciaintézménye lettünk, idén 15 kollégám Erasmus pályázaton külföldi továbbképzéseken vett részt – ezekkel tovább erősítettük a nyelvi képzésünket. Elértük azt, hogy egyre többen akarnak letenni felsőfokú vagy két nyelvből középfokú nyelvvizsgát. Ám szerintem jobb lenne használható nyelvtudásról beszélnünk, és azt gondolom, ebben is jól állunk.

– A vidéki iskolák között a Kossuth Gimnázium előkelő helyen szerepel. Minek köszönhető ez?

– „A kollégáim sokat és jól dolgoznak a diákokkal, a diákok sokat tanulnak, s a szülők erejükön felül egészítik ki az iskola anyagi-technikai feltételeit. Köszönöm mindenkinek, mert az eredmény az egész közösség közös sikere. Egyébként a 95 %-kal sikerült javítanunk az utóbbi időszak legjobb eredményén: 2013-ban „csak” 94 %-os volt a továbbtanulási mutatónk. A 113 sikeres felvételi és a 146 nyelvvizsga méltó lezárása az ünnepi, 120. tanévünknek.”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...

Gyányi-Túri díj

Az idei tanévben is megrendezésre került dr. Túri József...

Báger Dorina kivívta az Európa-bajnoki indulás jogát

Hétvégén két nemzetközi versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi...

Ezeket a parkolási hibákat követik el legtöbbször a magyarok

A ceglédi rendőrség egy videóban foglalta össze az öt...