14.3 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Szijjártó Péter Cegléden

Szeptember 30-án tették le az Infineon Technologies AG új ceglédi gyárának alapkövét. A kormány 6,4 milliárd forinttal támogatta a fejlesztést, az ünnepségen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett. Lapunk a hivatalos alapkőletétel után lehetőséget kapott egy interjúra a politikussal, akit a gazdasági kérdéseken túl a helyi ügyekről is kérdeztünk.

– Az Infineon 32 milliárdos ma átadott beruházásához 6,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a kormány – elismerve a helyiek szaktudását, a város és a helyi gazdasági élet szereplőinek teljesítményét. Miben bír kiemelt jelentőséggel a kormány számára ez a beruházás?

– Az Infineon félvezetőket gyárt elektromos autókhoz, a magyar gazdaság gerincoszlopát pedig az autóipar adja. Az autóipar napjainkban világméretű átalakuláson megy keresztül, amelynek egyik mozgatórugója éppen az elektromos autózás. Ahhoz, hogy a magyar gazdaság a jövőben is sikeres legyen, szükség van az elektromos autóipari beruházásokra. Az Infineon ezen a területen világpiaci szempontból vezető vállalat, így rendkívül fontos számunkra ez a beruházás, különösképpen azért, mert ma a világ 20 legkedveltebb elektromos autó modelljéből 15-ben Infineon félvezetők vannak. A fejlesztéssel az Infineon 275 új munkahelyet hoz létre Magyarországon ebben a kulcsfontosságú ágazatban. A beruházást azért is támogattuk 6,4 milliárd forinttal, mivel 76 magyar kis- és közepes vállalkozás található az Infineon beszállítói láncában, így ezzel a megnövekedett kapacitással újabb magyar vállalkozások jutnak majd nagyobb megrendelésekhez. Továbbá mivel Magyarország az autóipar vonatkozásában az európai zászlóshajók egyikévé vált, minden egyes beruházás tovább erősíti ezt a pozíciót.

– A középszerűségből az elmúlt években fokozatosan az erős középvárosok szintjére emelkedett Cegléd. Takáts László polgármester a közelmúltban jelentette be, hogy Cegléd csatlakozott az Erős Középvárosok Közösségéhez, amely kiemelt figyelmet kap a kormányzattól? Milyen lépésekre számíthat a város a jövőben?

– Először is csak a legnagyobb elismeréssel lehet beszélni Takáts László polgármester itteni munkájáról. Tekintettel arra, hogy aki járt Cegléden 10 éve, és most ismét erre jár, egyértelműen megállapíthatja a rendkívül pozitív és látványos változásokat. Az M4-es gyorsforgalmi út építése az Üllő és Cegléd közötti szakaszon az idén ősszel fog elkészülni. Így Budapest és a repülőtér is elérhetőbbé válik majd. Egyrészt az emberek élete könnyebb lesz, másrészt a vállalatok számára beruházásösztönzési szempontból Cegléd kiemelt és gyorsan elérhető területté válik. Új, magas hozzáadott értékű, komoly színvonalú, jó fizetésekkel járó munkahelyek fognak Ceglédre költözni. Továbbá újabb kerékpárutakat fogunk építeni, valamint Takáts Lászlóval már beszéltünk a Kossuth Lajos Gimnázium felújításáról is.  Már négy kilométeren megújult a gyógyfürdőt a várossal összekötő út és végbementek az energetikai fejlesztések a közintézményeknél. Én azt gondolom, hogy az elmúlt években Cegléd óriásit fejlődött, és ha Takáts László marad a polgármester, akkor ugyanígy fog fejlődni a jövőben is, a kormányzat ehhez minden támogatást meg fog adni.

– Az M4-es gyorsforgalmi útnak köszönhetően Cegléd nagy fejlődés előtt áll. Mikor beszélhetünk a gazdaság motorjának stabilitásáról egy-egy hazai munkáltató, vagy adott helyzetben külföldi befektető esetében?

– A magyar gazdaság sorra dönti a rekordokat, így a foglalkoztatás esetében is. Ma 4,5 millió embernek van munkája Magyarországon. Soha ennyien nem dolgoztak a rendszerváltozás óta, mint most, ez óriási stabilitást ad az egész gazdaságnak. A gazdaság növekedési ütemét továbbá alátámasztják a beruházási és export rekordok is. Ma Magyarország lakosságszám tekintetében a 92. helyen áll a világon, ugyanakkor a 34. legnagyobb exportteljesítmény a mienk. Autóipari export esetében pedig a 18. helyen állunk világviszonylatban. A magyar gazdaság továbbá a politikai stabilitásból fakadóan is rendkívül stabillá és kiszámíthatóvá vált. Minden évben már júliusban elfogadjuk a jövő évi költségvetést, ilyen a világon sehol máshol nincsen. Ennél fogva, a Magyarországra érkező vállalatok pontosan tudják, hogy közép- és hosszútávon mivel számolhatnak, ennek megfelelően alakíthatják ki a beruházási terveket, így a magyar munkahelyek biztonságban vannak.

– A nagyvállalatok mellett a gazdaság gerincét a kis- és középvállalatok képezik. Épp egy héttel ezelőtt Magyar Levente miniszterhelyettes, államtitkár ceglédi látogatása során úgy fogalmazott: a kormány támogatni fogja ezután is a vállalkozásokat, hogy fejlesztési forrásokhoz jussanak, és így meg tudják tartani a munkaerőt. Miben áll ez a támogatás?

– A kis- és közepes méretű vállalkozások számára az jelenti a legnagyobb támogatást, ha elősegítjük, hogy minél nagyobb arányban legyenek jelen a nagy nemzetközi vállalatok beszállítói láncában. Erre az egyik legjobb példa az Infineon, amely 76 ceglédi és Cegléd környéki magyar vállalkozással dolgozik együtt. A fejlesztéssel a gyártási kapacitás jelentősen meg fog növekedni, így újabb helyi beszállítókra lesz szükség, illetve a már meglévők nagyobb mennyiségű megrendeléseket kaphatnak. Ezzel a magyar kkv-k bevételei fognak növekedni, amiből gépeket vehetnek, technológiákat fejleszthetnek, fizetéseket emelhetnek, vagy új munkahelyeket hozhatnak létre. Emellett hoztunk számos olyan döntést az adópolitika terén, amelyek kifejezetten a kkv-kat támogatják. A fejlesztési adókedvezmény igénybevételéhez eddig legalább 500 millió forintot kellett beruházni, most ezt a közepes vállalatoknál 100 millió, a kis vállalatok esetében pedig 50 millióra csökkentettük. Továbbá a kisvállalkozások adóját 1 %-kal, a szociális adót 2 %-kal csökkentettük, a négy járulékfajtából pedig egyet csináltunk és megszüntettük a társasági adó előlegfizetési kötelezettséget. Ezek a döntések mind bürokratikus terheket vesznek le a vállalatokról és minél kisebb egy vállalat, ezek annál fontosabb tényezők. Legalább ilyen fontos, hogy ezek a módosítások újabb pénzösszegeket hagynak a vállalatoknál.

– Az egyik fő kihívássá vált a vállalkozások számára Cegléden is, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő számban és képzettséggel munkavállaló. Míg ezt a hiányt az EU-ban bevándorlókkal is pótolhatónak tartják, addig ettől Magyarország elzárkózik. Ön milyen megoldást tart elképzelhetőnek a munkaerő pótlására hosszabb távon?

A családok támogatását és az oktatási rendszer folyamatos modernizálását. Mindkettőt csináljuk is, nemcsak beszélünk róla. A migránsok betelepítése nem megoldás erre a helyzetre.  2015-ben megtapasztalhattuk, hogy milyen az, amikor 400 ezer ember keresztülmasírozik Magyarországon.

Az oktatási rendszer modernizálása során a duális szakképzést nemcsak a felsőfokú, hanem a középfokú oktatásban is elérhetővé tesszük. A vállalatok részt vehetnek a tantervek kidolgozásában, így az iskolát elvégző fiatalok azonnal rendelkezni fognak azokkal a képességekkel, amelyek segítségével a munkaerőpiacon el tudnak majd helyezkedni. Emellett most már nem arra koncentrálunk, hogy új munkahelyeket hozzunk létre, hanem hogy a meglévő munkahelyek technológiai színvonalát, kutatásfejlesztési arányát, és ezzel a hozzáadott értékét növeljük. Ez tetten érthető például abban is, hogy az új beruházások által létrehozott munkahelyeken az átlagos bruttó fizetés 2017 végén 304 ezer forint volt, 2019 első félévének végén pedig már 505 ezer forint. Tehát másfél év alatt 66 százalékkal, 200 ezer forinttal nőtt Magyarországon az új beruházások által létrehozott munkahelyeken az átlagos fizetés. Mindez azt mutatja, hogy nem a tömeges munkahelyteremtésen, hanem a munkahelyek hozzáadott értékének növelésén van a hangsúly. Ma sokkal magasabb technológiai színvonallal rendelkező munkahelyek jönnek létre hazánkban, mint akár egy-két évvel ezelőtt.

– Napirenden van a V4 országokkal való gazdasági kapcsolatok erősítése. Miben látja fontosnak az együttműködést?

– A V4 politikai és gazdasági szempontból a legszorosabb és leghatékonyabb szövetség az Európai Unión belül. Politikai szövetségünk eredményességét mi sem támasztja alá jobban, minthogy az Európai Uniónak eddig nem sikerült bevezetnie a kötelező betelepítési kvótákat a migránsok tekintetében, mert mi, visegrádiak ellenálltunk. Most egy új harc kezdődik, hiszen az olaszok megnyitották a kikötőiket és azt várják, hogy a többi európai ország fogadja be azokat, akiket ők beengednek. Nyilvánvaló, hogy ez nem fog menni, mi legalábbis biztos, hogy nem fogunk befogadni egyetlen egy illegális bevándorlót sem. Gazdasági szempontból a V4 országok ésszerű gazdaságpolitikát folytatnak, melynek értelmében alacsony adókulcsokat állapítottak meg, támogatják a hozzájuk érkező beruházásokat, modernizálták az oktatási rendszereiket. Ebből fakadóan az európai növekedés motorja jelenleg itt van Közép-Európában. Az öt leggyorsabban növekvő európai gazdaságból négy közép-európai, ebből három visegrádi ország. Ez pedig azt mutatja, hogy az Európai Unió jövőbeni gazdasági teljesítményét nagymértékben meg fogjuk határozni. Nem elveszünk a gazdasági teljesítményből, hanem hozzáadunk, ez 4-5 éve még egészen másként festett. Közép-Európa gazdasági megerősödése és a visegrádi országok egysége jelentős mértékben megnövelte a politikai súlyunkat Európában.

– Megenged egy helyi kampánnyal kapcsolatos kérdést? Az ellenzék által támogatott polgármesterjelölt, dr. Csáky András kormányzati kapcsolatait hangsúlyozva kampányol. Ön mit gondol – megválasztása esetén – hatékonyan képviselheti Cegléd érdekeit magasabb politikai színtéren?

– Szeretném leszögezni, hogy a polgármesterjelöltek közül Takáts Lászlónak vannak kormányzati kapcsolatai, Csáky Andrásnak nincsenek. Rendkívül fontosnak tartom, hogy a helyi önkormányzat vezetője és a kormány egy irányba evezzen, mert ha ez így van, akkor fejlődik az ország és a város. Ha alkalmatlan embereket választunk, akik csak vitatkozni és rombolni akarnak, akkor az ellehetetleníti a város és az ország fejlődését is. Takáts Lászlóval már sokat beszéltünk a leendő fejlesztésekről, amiket támogatunk is, de ezekhez együttműködésre és együttgondolkozásra van szükség. Csáky András egy ellenzéki jelölt, hiszen az ellenzéki pártok támogatják, azok, akik migránsokat akarnak behozni Magyarországra. Ennek fényében a vele való együttműködés nagyon nehéz lenne. Én tisztelettel arra kérem a helyieket, hogy a város és az ország fejlődése érdekében a kormánypárti polgármesterjelöltet támogassák. Takáts László már bizonyította, hogy alkalmas vezető, aki képes az építkezésre. A pártok, amelyek Csáky András mögött állnak, csak a rombolásra képesek. Ezért a város és az ország fejlődésének érdeke is azt kívánja, hogy Takáts László maradjon a polgármester az elkövetkező öt esztendőben is. Reméljük, hogy sikerül neki, és ha így lesz, akkor nagyon szívesen dolgozom vele együtt a következő évek fejlesztésein is.

Fotó: Burger Zsolt

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...