10.4 C
Cegléd
2024. április 18. csütörtök
spot_img

Rajzok az „Éjszaka született”-től

Munkahelyemen, a CSZC Bem József Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában, egyik munkatársam, Kecse András egy eredeti kun süveget bízott rám, hogy igazítsak kicsit rajta, hogy korhűbb legyen. Ez felkeltette érdeklődésemet, hogy vajon mi hajtja, űzi ezek felé a régi dolgok felé ezt a fiatalembert, ebben a rohanó, talán kicsit felszínes világunkban. Megtudtam azt is, hogy szabadidejében sokat rajzol, ő is alkotó, mégpedig hiteles, igazmondó és csak tiszta forrásból merítő. A közelmúltban kiállítása volt rajzaiból Túrkevén és várhatóan decemberben Cegléden is látható lesz az Otthon Art kávézóban.

Miért kezdtél el rajzolni és miért pont régi kun,legendákat, szokásokat, emlékeket keresel?

– A nevem Kecse András.Nevem ritka, eltérősége, mondhatni, különlegessége hajtott engem az ősi nyomok követésére. Jöttek a kérdések, vajon miért ilyen érdekes a nevem, milyen mélyre tudok „leásni” és hogyan tudnék azonosulni őseimmel, szokásaikkal, gondolataikkal.Keresgettem az interneten ősmagyar, kun és rokon népek öltözeteit, szokásait kutatva és egy-egy rajz annyira megérintett, hogy késztetést éreztem, hogy lerajzoljam én is, ezzel jobban megvizsgálhatom a részleteket és jobban belebújhatok őseim valamikori valójába, miközben keresgélem a mai maradványokat, mint arcvonások, emberi testtartás, öltözködési elemek megjelenésében és megjelenítésében.

Mennyi rajzot készítettél körülbelül eddig?

Körülbelül 25 rajzot készítettem az elmúlt 10 év alatt, amelyeket fel tudok vállalni.

Milyen eszközökkel dolgozol?

Grafitceruzával szeretek rajzolni, mert mindig kéznél van, mert egy HB-s, B-s ceruzával az apró részleteket is pontosan meg tudom pontosan jeleníteni, hiszen nekem fontos, hogy az igazat, az igazit, az ősit ábrázoljam.

Miért nem színesek ezek a munkák?

Néha használok színes ceruzát, de nem jellemző. Úgy érzem, hogy technikailag még nem tartok ott.

Próbálkoznál a festéssel a közeljövőben?

Egyelőre még sok információra, tapasztalatra van szükségem, szeretnék eljutniKazahsztánba, a kunok őshazájába és végigjárni azokat a helyeket, ahol ők és őseik éltek.

Milyen érzés volt, amikor kiállítást rendeztek Túrkevén „Elődeink” címmel a Kópia Cukrászdában?

Boldog voltam, amikor a barátaim műsorral vártak és megszervezték, hogy egy kedves lány elénekelje a székely himnuszt.

Az interneten úgy jelensz meg, mint Kecse Somogur András. Honnan jött ez a Somogur elnevezés?

– Ez nincs benne az anyakönyvben, ezt csak felvettem, mert „hagyományőrző körökben” szokás, hogy azonosulunk valamelyik elődünk, ősünk nevével. Az én „Somogur” nevem kun nyelven cobolyt jelent. Kötöny vezér testvérét nevezték el Somogurnak.

És a „Kecse” mit jelent?

– Azt jelenti: éjszaka született.

Rajzaiddal mi a célod, terved?

Szoktam megrendelésre dolgozni, de többnyire cserekereskedelem formájában leltek eddig gazdára a rajzok. Még nincs annyi rajzom, hogy eladjam, egyébként sem ez vezérel a munkámban, hanem a kutatás és az ősi szép formák, vonások megjelenítése.

Mennyire jelent az ilyen fajta rajzolás másolást?

– Kun vezérek, harcosok nem állnak nekem modellt, ezért kutatásaim során találok képeket, rajzokat, azokat hozom össze a saját szándékom, elképzelésem, eddig szerzett tudásomszerint.

Hogyan tovább?

A továbbiakban szeretnék tapasztalatokat szerezni, régi kun hagyományokat gyűjteni, túrázni, utazni és minél többet a természetben lenni, magamba szívni a színtiszta hagyományok ízét, hangulatát és persze mindent lerajzolni, amit Kötöny, Somogurvezérek és kun leszármazottjaik megéltek. Tanulok törökül, mert a kunok a kipcsak- szári-kun törzsszövetség török nyelvcsaládjába tartoztak. A szállóige szerint: „nyelvében él a nemzet”, igen szerintem is, ha meg akarunk ismerni egy nemzetséget,népet, a nyelvét is jó, ha megtanuljuk, sokat tudhatunk meg róluk.

Kiszely Margó

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...