5.9 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Fel kell nőni a feladathoz

A Ceglédi Szakképzési Centrum Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziumának diákjai az elmúlt években szép sikereket értek el a „Szép Magyar Beszéd” és az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati verseny országos döntőiben. Árvai Pál 12. a osztályos tanuló eredménye mégis kiemelkedő, hiszen 2019-ben mindkét nagy hagyományokkal rendelkező, nehéz megmérettetésen díjazott lett: Győrben a Kazinczy-érmet, Sátoraljaújhelyen a város által alapított „Széphalom” emlékplakettet vehette át.

A döntőkben 100-150 diák gyűlik össze a Kárpát-medencéből, hogy három-három napot a magyar nyelv ügyének szenteljenek. Milyen élményeket emelnél ki ezekből a győri és sátoraljaújhelyi napokból?
Nehéz lenne bármit is kiemelni, hiszen a versenyek minden pillanatát élveztem. Számomra a legkülönlegesebb az volt, hogy jelentős kulturális háttérrel rendelkező városokba juthattam el, és a szervezett programok segítségével még jobban megismerhettem ezeket a helyeket. Továbbá számos jó kapcsolat is kialakult. Néhány versenyzővel napi szinten beszélünk, és már barátként tekintünk egymásra.
Háromórás nyelvtani teszt, hangsúlyjelölés, rövid felkészülési idő utáni értő felolvasás, illetve beszédmű rögtönzése adott témában – ezek voltak a részfeladatok. A versenyek tehát szövegértést, anyanyelvi tudatosságot és kifejezőkészséget várnak el a résztvevőktől. Hogyan fejlesztetted ezeket a képességeidet, kiktől kaptál támogatást ehhez?
Gyermekkoromtól kezdve sokat olvastam, ebben főleg a szüleim támogattak. Ezt a példát láttam otthon, ezért egészen kiskoromtól kezdve tudatosan igyekszem, hogy választékosan fejezzem ki magam. Az elmúlt egy évben pedig nagyon nagy segítséget kaptam a magyartanáromtól, aki a versenyekre való felkészítés során törekedett a szókincsem gazdagítására.
Milyen gyakorlatias tanácsokat adnál azoknak, akik most határozzák el, hogy felkészülnek ezekre a versenyekre?
Vegyék komolyan a felkészülést és a versenyt. Mindkettő nagy múltra tekint vissza, ezt a zsűritagok hozzáértése és szakmaisága is jól mutatja – neves nyelvészek, írók, rádióbemondók alkotják a bírálóbizottságokat. Mondhatjuk úgy, hogy fel kell nőni a feladathoz. Ez persze nem jelenti azt, hogy ettől meg kell ijedni. Vágjon bele, aki úgy érzi, lenne kedve egy ilyen stílusú versenyhez!
Közgazdasági ágazaton tanulsz, szakmai és uniós témákban is rutinos versenyző, előadó vagy.
Igen, gyakran van lehetőségem előadni közgazdasági témákban, akár iskolán belül, más iskolákban vagy versenyeken is. Nagyon szeretek emberek előtt beszélni, főleg pénzügyi témában. Biztosan ez a fajta gyakorlottság és tapasztalat is segített a sátoraljaújhelyi versenyen.
Egyik anyanyelvi döntőben sem osztanak helyezéseket, de a nyelvhasználati versenyen a szakgimnazisták között a legmagasabb pontszámot érted el, és a legjobb szóbeli teljesítményért a Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma különdíját is átvehetted. Szerepel-e a terveidben, hogy a nyilvános beszéd terén szerzett tudásod, gyakorlatod kamatoztatod a szakmádban vagy a közéletben?
Igen, vannak ilyen terveim. Van egy jelenleg is épülő, online vállalkozásom, amely az emberek motiválását, inspirálását szolgálja. Ehhez a célhoz a nyilvános megjelenés és beszéd elengedhetetlen, szóval mondhatjuk, hogy már most kamatozik ez a fajta képességem.
A május-júniusi érettségit követően hol szeretnél továbbtanulni, milyen további céljaid vannak?
Mindenképp közgazdasági irányba szeretnék mozdulni, felsőoktatási szinten. Egész pontosan gazdálkodási és menedzsment alapszakra készülök. Közben pedig más tevékenységekkel is szeretnék foglalkozni, elsősorban online vállalkozások felépítésével, amelyek remélhetőleg jó alapot adnak majd a jövőmnek.

Gratulálunk az eddigi eredményekhez, és sok sikert kívánunk a terveidhez!

Soósné Molnár Helga

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...