13.3 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Környezettudatos vállalkozás

A közelmúltban a ceglédi Knott Technik Flex Kft. pályázott a Get Energy GoGreen Magazinjában meghirdetett kihívássorozatra. A GoGreen Magazin egy környezettudatossággal és energiahatékonysággal foglalkozó, vállalati közeget megcélzó szemléletformáló kiadvány. A ceglédi cég a GoGreen Játék a Jövőért mind a 4 fordulóját teljesítette. Hónapról hónapra nagy izgalommal várták a feladatokat és az egész kollektíva aktívan vett részt a megvalósításukban. A zsűri nem csak a fődíjat, hanem a különdíjat is a ceglédi környezettudatos vállalkozásnak ítélte.

Lapunknak Nagyné Fekete Mónika a cég ügyvezető igazgatója nyújtott betekintést a környezettudatos cég mindennapjaiba, hogy másoknak is inspirációt adjon:

– A munkahelyeken töltjük el a napunk aktív részét, ezért a legtöbb információt innen lehet beszerezni, tovább vinni, tovább gondolni és ide lehet behozni az ötleteket, ha otthon működik, akkor azt üzemi szintre is fel lehet emelni. Vállalatunknál a Knott Technik-Flex Kft.-nél, a Pesti úti telephelyen Felületkezelő Üzem működik, itt volt, van és lesz kihívás folyamatosan, hogy minél környezettudatosabban működtessük a technológiát. A tulajdonosoknak Kővári Pálnak és Kővári Richárdnak köszönhetően, minden támogatást megkapunk ahhoz, hogy környezettudatosan alakítsuk át a mindennapi tevékenységeket. A fejlesztések folyamatosak; a sor minél jobb kihasználtsága, minél rövidebb ciklusidők, átfutási idők csökkentése, a technológia energiaigényének eltolása a minél kevesebb felhasznált mennyiség irányába. A Felületkezelő üzemben a felhasznált víz mennyiségét 60%-kal csökkentettük a technológia átalakításával.

Jelenleg az előkezelő soron még a vevői elvárásoknak megfelelően, olyan vegyszereket használunk, amiben nehézfémek vannak (nikkel, cink, mangán), de kísérletet folytatunk arra, hogy ezt más nanotechnológiás vegyszerrel is ki tudjuk váltani, ami nem tartalmaz nehézfémet és az alkatrészeken a festék bevonat változatlan, vagy jobb minőségű lesz. A kísérletekről az eredményeket országos konferencián is megosztottuk, mert hiszünk abban, hogy globálisan kell gondolkodnunk, tennünk és példát mutatnunk, hogy a Földünket minél kisebb, károsító behatásnak tegyünk ki, hisz a Földet nem apáinktól kaptuk, hanem unokáinktól örököltük. Ez egy régi indián szlogen, de attól, hogy ismerjük, nem jutunk előbbre, csak ha folyamatosan, aktívan teszünk érte.


Ezért is nagyon örültünk ennek a kihívás sorozatnak, mert négy hónapon át, még több ötlet cserélt gazdát, és folyamatosan jönnek az újabb ötletek és megvalósulások, mind az otthonokban, mind a munkahelyen. A leginspirálóbb talán az újrahasznosítás volt, azóta több „új” eszköz született, amit az üzemünkben tudunk használni, megkönnyítve a dolgunkat.

Negyven gömbkőrist is ültettünk az Ipari parkban levő telephelyünkre a szebb, zöldebb környezetért. Van saját céges ruhatáskánk, hogy bevásárlásokhoz, ne nylon táskát használjuk, ne növeljük a csomagoló anyag hulladékainak a mennyiségét. Ha hulladék nem keletkezik, annak nem kell gondoskodni az újrahasznosításáról, lerakásáról, megsemmisítéséről.

A környezettudatos szemléletmód kialakítása nem lehetetlen; egy kihívás, mindennapi feladat. Folyamatosan kell figyelni, hogy hol, mit tudunk tenni a környezetünkért és meg is kell valósítani, így a mindennapjaik részévé válik.

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...