16.7 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Múltidéző tájfutók

Gyakran járok a Várkonyi utcai Villanyász boltba, ahol a tulajjal nemcsak üzleti kapcsolatom van, hanem sporttársi emlékek is kapcsolódnak a vásárláshoz. Mákos Bandi barátunk régóta tervezi, hogy találkozni kellene a régi tájfutókkal. Ötleteléseinek az lett a vége, hogy felkereste a régi társakat. Hosszú szervezés eredményeként november 15-én egy vacsora erejéig összejött a 18 fős társaság.

A találkozón elhangzott beszélgetésekből kiderült, kinek mit adott a tájékozódási futósport. Mi még többnyire fotózott térképekkel ismertük meg ezt a szép sportágat az 1960-as évek elején. Színes, méretarányos, valóságnak megfelelő térképpel 1964-ben a rangos nemzetközi Honvéd Kupán találkoztam Bélapátfalva térségében. A ceglédi sportág történetéhez tartozik, hogy akkoriban a város négy szakosztályt ismert: Postás, Bányász, Vasutas, Építők néven. Ekkoriban kapta feladatként Kistamás Sándor az Építők szakosztály-vezetői feladatát. Sanyi bácsi nagyon jól ismerte, tanította, szervezte a versenyeket. Legendásan hozzánk nőtt a munkásszállító Ikarus busz, melynek tere falemezből lett kialakítva, így lett a neve Fakarus, melyre sűrűn felvettük Monspart Saroltát is. A sors úgy hozta, hogy Sanyi bácsi temetése éppen Sarolta napra esett.

Jártuk az iskolákat, igyekeztünk népszerűsíteni, vonzóvá tenni a sportágat, melynek eredményeképpen válogatott női férfi sportolókat adott akkoriban a ceglédi Építők. Tehetséges versenyzőink háta mögött is összesúgtak a vetélytársak: itt vannak a ceglédiek.

Névszerinti felsorolástól óvakodnék, nehogy kimaradjon valaki. Talán inkább arra hivatkoznék, hogy ki mit kapott a sporttól. Van aki erdész, földrajz-testnevelő tanár, természetfotós lett.

A jól sikeredett találkozó kapcsán azt a következtetést vontam le, hogy sajnálom, hogy nem előbb jött létre. Kürti Béla bácsi ceglédi sporttörténeti könyvét a visszatekintéseinkkel színesebbé tudtuk volna tenni. Örömmel újságoltam a sporttársaknak, hogy a sportmúzeumban van tájfutó vitrin is. Biztattam az érmeket vagy sporttal kapcsolatos tárgyakat vigyék be a múzeumba, ahol névre szólóan kiállításra kerülnek.

Kovács László

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....