3.9 C
Cegléd
2024. április 26. péntek
spot_img

Elhunyt Markovics Ferenc

December 8-án, életének 84. évében Budapesten elhunyt Markovics Ferenc Balázs Béla-díjas fotóművész, fotóriporter, Érdemes- és Kiváló művész.

1936. november 10-én született Cegléden. Gimnazista diákként lépett be a ceglédi kultúrház fotószakkörébe. 1955-ben hazai, 1956-ban pedig már nemzetközi kiállításokon vett részt. A további, hatszáz hasonló tárlaton és pályázaton később félszáz különböző érem-, tárgy- és pénzdíjat nyert. Eredményei elismeréseként 1966-ban tagjai közé választotta a Photographic Society of America és két évvel később 3 Csillagos Kiállító címmel tüntette ki. 1968-ban felvették a Magyar Fotóművészek Szövetségébe. 1977-től a MNK Művészeti Alapjának (utóbb MAOE) tagja. Sorkatonai szolgálata idején bevezényelték a Határőr című képes hetilap szerkesztőségébe, ahol fotóriporteri, majd rovatvezetői feladatokat látott el. 1958-ban felvételt nyert a Magyar Újságírók Országos Szövetsége fotóriporteri szakosztályába. 1969–1986 között a MAFILM állófotósa, 52 játékfilm, nemzetközi és televíziós produkció munkatársa. 1986-ban visszatért az újságkészítéshez, 1990-ig, a lap megszűnéséig a Film Színház Muzsika művészeti és képszerkesztője. Ezután szabadúszó, 1994-95-ben a Reform magazin képszerkesztője. A 60-as évektől jelennek meg írásai fényképészeti kérdésekről és a pályatársakról. A Fotóművészet folyóirat szerkesztő bizottságának tagja. Portréi, tájképei, szarkasztikus zsánerfotói egyaránt jók. Mintegy hatvan képzőművész kiállítási katalógusának, illetve a róluk szóló könyveknek fotóanyagát készítette el. A Magyar Szépmíves Társaság alapító tagja. Jazzfotói elismeréséül, megalakulásakor a Magyar Jazz Szövetség soraiba választotta.

Tisztségei: 1986-tól tagja a MFSZ elnökségének (vezetője volt az Etikai, a Felvételi, a Művészeti, a Jelölő Bizottságnak és az Escher Károly Alkotócsoportnak). 1990: a Magyar Fotóriporterek Kamarájának (utóbb: Társaságának) alapítója, egy cikluson át alelnöke. 1992–99: a MAOE; 1993–2000: a MÚOSZ választmányainak tagja. 1998-tól a Hungart vezetőségében dolgozik. 2001–06: A Sajtófotó Alapítvány kuratóriumának elnöke. A Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészeti Szakmai Kollégiumának 1999–2001 és 2007–2009 között tagja.

Szülővárosával Cegléddel haláláig erős maradt a kapcsolata, a Ceglédi Fotóklub tiszteletbeli elnökeként aktívan tevékenykedett. Idén augusztusban még jelen volt képeivel az éves munkát bemutató kiállításon. Emellett 2006-tól 2016-ig a Cegléd Barátainak Köre elnöke volt.

Forrás: artportal.hu – Fotó: Kisfaludi

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...