4.2 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

ÁSZ ellenőrzés a Török János Szakigmánziumban

Az Állami Számvevőszék befejezte a Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola 2016-2017 közötti időszakra vonatkozó ellenőrzését.

Az ÁSZ megállapította, hogy az intézmény működésének szabályozottsága, pénzügyi és vagyongazdálkodása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Nem volt biztosított a felelős, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás és a vagyonmegőrzés feltétele. A korrupcióval szembeni védettség nem volt arányos a kockázatokkal.

Az eredményes és célszerű szakképzés alapja és alapvető feltétele a szakképző intézmények közpénzekkel és a közvagyonnal való törvényes, átlátható és a korrupcióval szembeni védelmet biztosító működése és gazdálkodása. Mindezen igényekkel összhangban, a közpénzügyek átláthatóságának előmozdítása, a közvagyon védelme érdekében került sor az agrárszakképző iskolák belső kontrollrendszerének és gazdálkodásának ellenőrzésére.

A ceglédi székhelyű Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola az ellenőrzött időszakban egészségügyi, környezetvédelem-vízgazdálkodási és mezőgazdasági szakmacsoport keretében végzett szakmai középfokú oktatást. A fenntartói, irányítói jogokat és hatásköröket 2013. augusztus 1-jétől a Földművelésügyi Minisztérium – jelenleg Agrárminisztérium – gyakorolta. Az intézmény gazdálkodásával kapcsolatos feladatokat a nagykőrösi székhelyű Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium látta el. Az intézmény teljesített összes bevétele 2016-ban 398,8 millió Ft, míg 2017-ben 414 millió Ft volt. A teljesített összes kiadás 2016-ban 381,9 millió Ft, 2017-ben pedig 399,1 millió Ft volt.

Az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy az ellenőrzött intézményre vonatkozó irányító szervi feladatellátás a jogszabályi előírások betartásával történt-e; az intézménynél a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése szabályszerű volt-e, biztosította-e az átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételeit; az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása megfelelt-e a jogszabályi előírásoknak és belső szabályzatainak. Az ellenőrzés keretében az Állami Számvevőszék értékelte az intézmény korrupciós kockázatainak kezelését szolgáló integritás kontrollok kiépítettségét és az integritás szemlélet érvényesülését, a teljesítményellenőrzés feltételeinek kialakítását.

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy a Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola kontrollkörnyezetének kialakítása a belső szabályzatok tartalmi hiányosságai, az integrált kockázatkezelési rendszer pedig a gazdálkodási feladatokra kiterjedő működtetés elmaradása miatt nem volt szabályszerű. Az intézmény igazgatója a vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett munkaköröket a szervezeti és működési szabályzatban nem határozta meg, ezáltal nem tette meg az alapvető intézkedést a korrupcióval szembeni védelem érdekében. A feltárt hiányosságok miatt az intézmény belső kontrollrendszere nem biztosította a működés és gazdálkodás szabályozottságát. Pénzügyi gazdálkodása nem volt szabályszerű, mert a szerződések, megrendelések nem tartalmazták a jogszabályban előírt tartalmi elemeket, továbbá a kötelezettségvállalással terhelt maradványt nem támasztotta alá szabályszerű nyilvántartás. Vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, a 2016-2017. évi költségvetési beszámolója nem mutatott valós összképet a vagyoni helyzetéről, mivel a mérleg tételeinek alátámasztásához összeállított leltár nem tartalmazta a vagyonkezelt ingatlanokat.

A korrupció elleni védelmet biztosító integritás kontrollrendszer nem kötelezően előírt kontrolljait 2017-ben nem a korrupciós kockázatokkal arányosan építették ki. A teljesítménymérés feltételei a szükséges követelmények kialakításának hiánya miatt nem álltak fenn.

Az ellenőrzés megállapításait az intézmény vezetője nem vitatta. Az Állami Számvevőszék a Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója részére kilenc javaslatot fogalmazott meg, melyekre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

Az ellenőrzés megállapításait az intézmény vezetője nem vitatta. Az Állami Számvevőszék a Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója részére kilenc javaslatot fogalmazott meg, melyekre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

(Forrás: Hello Cegléd)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...