5.4 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

Római delegáció – újévi szentmise a Szent Péter Bazilikában

Amikor 2019. szeptember 14-én értesítést kaptam Dr.Varga-Berta Józseftől, – az EMF alapítvány elnökétől – nem hittem a szememnek! Többször is el kellett olvasnom levelét, amelyben az állt, hogy iskolánk kitartó és szép munkája alapján a ceglédi SZKKIO 2018/19 évi “ARANY” minősítésű csapata is delegációs jogot kapott a római misszióba. Ez azt jelentette, hogy részt vehettünk Ferenc pápa 2020.január 1-én tartott újévi szentmiséjén.

Óriási megtiszteltetés, hogy nemcsak a ceglédi Szent Kereszt Katolikus Általános Iskolát, hanem hazánkat is képviselhettük ezen a csodálatos eseményen. A Csillagénekesek között iskolánk két növendéke – Tóth Kinga és Göndics Zoltán a Szent Péter osztály (7. c) tagjai – reprezentálta Magyarországot.

Lelki feltöltődésben, szeretetben, nagy nevetésekben és meghitt pillanatokban egyaránt bővelkedett ez a 3 nap, amelyet az „Örök Városban” eltölthettünk két tanítványommal. A Ferenc pápával való személyes találkozás, a Vatikáni Rádió szeretetteljes fogadtatása, a történelmi jelentőségű helyszínek mind egy életre szóló élményt adtak nekünk! Nincs a világon még egy hely, ahol ennyire nagy dózisban lenne jelen a művészet, a történelem, úgy egyáltalán a kultúra. Hálás vagyok a Gondviselésnek, hogy egy ilyen lélekemelő tapasztalattal gazdagodhattam!

Ezúton is köszönjük az EMF alapítvány biztosította lehetőséget!

Balogh Boglárka – osztályfőnök

A programban részt vevő gyermekek véleménye, érzései:

Amikor kiderült, hogy én vagyok az egyik szerencsés, aki részt vehet a római jutalom úton, még fel sem fogtam, hogy ez mit jelent. Az utazásig hátralevő idő azonban olyan gyorsan eltelt, hogy a következő pillanatban már a repülőn ültünk úton az „Örök Városba”. Egy élményemet emelném ki, ami nem más, mint a pápai mise a Szent Péter Bazilikában. Bár nem értettünk szinte semmit, úgy éreztem megnyugodtam és jó itt nekem. Furcsa volt látni a pápát, főleg azt, hogy ő is egy törékeny ember. Rengeteg látnivalót megnéztünk, és rengeteg új élménnyel gazdagodtam, pl. eljutottam a Vatikáni Rádióba is. Nagyon örülök, hogy eljöhettem ide, remélem, egyszer még visszajöhetek!

Tóth Kinga, Szent Péter osztály – 7. c – Cegléd, Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Meglepődtem, amikor kiválasztottak és megszavaztak osztálytársaim, jó érzés volt, hogy támogatnak, és velem együtt örülnek. Boldog és örömteli érzés volt hazánkat, iskolánkat képviselni Rómában az újévi szentmisén. Már vártam nagyon, hogy személyesen is találkozhassak a szentatyával, mégis más volt személyesen látni Ferenc pápát, mint a TV-ből, felemelő érzés. Amikor belépett a bazilikába, úgy éreztem, a templom megtelt szeretettel.

Iskolásként nagyszerű érzés volt abban a hatalmas régi városban sétálni, amelyről eddig történelem órákon hallottunk, és látni személyesen azokat a helyeket, épületeket, amelyekről tanultunk.

Egy mozzanatot emelnék ki. Az utcán sétálva Teréz Anya Nővéreit látva fejemet kicsit biccentve köszöntöttem őket: szívélyes, hálás mosoly és kis fejhajtás volt a válaszuk.

Remélem, hogy egyszer még szüleimmel is eljutok erre a csodálatos helyre!

Göndics Zoltán, Szent Péter osztály – 7. c – Cegléd, Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...