9 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Kunok a kávéházban

Honnan jöttek? Szegedről, Szankról, Ceglédről…. Már-már hallani lehetett a lovak patáinak dobogását, ahogy Kecse András tette fel a Bern Kávézó falára rajzait, melyek hitelesen mutatják be a kun nép szokásait, öltözeteit, fegyverzetét, persze több képen mindez lovon ábrázolva.

Jöttek a barátok, ismerősök, érdeklődők, András nagy tisztelői, a kéttagú zenekar, hozták a sámándobot, a modern keverőt, erősítőt. Aztán egy nagyobb ajtónyílásban megjelent az előadó, Dr. Kürti György nyugalmazott gimnáziumi tanár, szétnézett és nem értette, hogy ki ez a sok – számára idegen-ember. Aztán megnyugodva vette tudomásul, hogy bizony az ország kun-lakta részéből, Szegedről és környékéről érkeztek kiskunkapitányok, írók, költők, filmrendezők, polgármester is akadt közöttük. András barátai szép számmal megtisztelték a rendezvényt és bizony nem is bánták meg, hogy messziről eljöttek.

Az óra fél hatot mutatott, kezdődött a zene: Szoboszlai Csaba és Horváth Szilvia három dalt adtak elő, két szomorú, szívbemarkoló ősi balladát és egy sámán-torokhangon kezdődő improvizációt, mely igazán meglepő, ősi sztyeppék hangulatába juttató dallam és ritmuskompozíció volt, amire sokáig emlékezünk majd. Az ősi szabadság világának vadsága és a fiatal előadóművészek frissessége egyszerre hatotta át a jelenlévők lelkét.

Dr. Kürti György „Cegléd és a kunok” címmel tartott előadást és mindjárt a bevezető mondataival felcsigázta a hallgatóságot, hiszen Cegléd-környéki településeket, dűlőket, utcaneveket sorolt, mintegy kérdezve: ismerős? Mizse, Törtel, Értemen belüli, Csemő…és sorolta…sorolta. Igen, ezek kun nevek. Aztán egy kis történelem következett, ki, mikor jött a Kárpát-medencébe, kik ölték meg a királyt, vagy mégse? Netán csak provokáció volt? Így Igazán érdekfeszítő és izgalmas előadást hallhattunk. Köszönjük tanár úr, igazán jól átéreztük a kunok bejövetelét az előadás kapcsán.

Aztán András következett, aki elmondta, hogy vezetéknevének különlegessége hajtotta egy ma is tartó nyomozásba. „Kecse”…vajon mit jelent? Éjszaka született. Miért ilyen különleges, mert kun eredetű…. Kik voltak ők, honnan jöttek, milyen volt a ruházatuk, fegyverzetük, nyelvük, szokásaik? Mindezeket András tanulmányozza, kutatja, könyvekből, internetről, baráti beszélgetései során.

A program végén a közönség, a vendégek még sokáig maradtak, beszélgettek, nézegették a falon a kun-történelmi tanulmányrajzokat, kérdezgették a mestert, a zenészeket és Kürti tanár urat is, aki nem győzött válaszolni.

Sokat kaptunk ezen az estén? Igen, szellemiekben kun-életérzésben, barátságban.

Kiszely Margó

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...