14.3 C
Cegléd
2024. április 25. csütörtök
spot_img

7 fafaj, amit ne ültessünk

Érdemes figyelni arra, hogy bármennyire is szeretjük a fákat, néhány fafaj kellemetlen társ is lehet, mert zavaró tulajdonságokkal rendelkezik. Sok szempontot kell(ene) figyelembe venni, mielőtt a jóhiszemű vásárló hazavisz és elültet egy facsemetét. Egyeseket csak az érdekli, hogy a fa milyen gyorsan nő meg és mekkora árnyékot ad majd a kertnek. Pedig ez a két dolog messze nem olyan fontos, mint néhány egyéb, ritkábban emlegetett tulajdonság.Vannak olyan fák, amelyek agresszívan növesztik a gyökereiket a talajban, bár ez csak évekkel az ültetés után okoz gondot, amikor a gyökerek elkezdik felrepeszteni az udvar betonozott, vagy járólappal borított részeit. Más fák túl nagyra nőnek, vagy éppen nem kívánatos kártevőket vonzanak a kertbe. A következőkben felsorolunk hétfajt, amelyek olyan jellegzetességekkel is rendelkeznek, amelyek miatt nem érdemes vesződni velük. Igaz, legkönnyebben a lombkoronát lehetne szabályozni, ennél a gyökérzet térfoglalása már nehezebb – és szakértelmet inkább kíván. Kínai díszkörte (Pyrus calleryana). Kiváló ellenálló képessége és igénytelensége miatt lett sok kertész kedvence a kínai díszkörte. Az 1960-as években sok külvárosi területet díszítettek ilyen fákkal. Bár mutatós, kerülni kellene a telepítését. Jellegzetes piramisszerű formája miatt ágai rendkívül törékenyek, és már egy kisebb szélvihar is letörheti azokat, ami balesetveszélyt, és nem kevés kerti szemetet eredményez. Még rendszeres metszéssel sem lehet elkerülni ezt a problémát, ráadásul a fa fehér virágai kellemetlen bűzt árasztanak.

Nyárfa (Populus sp.). A nyárfák sem olyan növények, amiket érdemes a házunk közelében tartani. Ugyan nem igényel túl sok odafigyelést, de sekély, puha gyökérzete miatt törzse rothadásra hajlamos, emiatt pedig sokat árthat neki a viharos szél. A rovarok és különféle betegségek is előszeretettel támadják meg, ettől pedig még sérülékenyebbé válik az elemekkel szemben. Bizony, váratlanul épületeinkre dőlhet.

Perzsa selyemakác (Albizia julibrissin). A perzsa selyemakác törékeny fájú fafaj, igaz, virágzáskor pompás látvány, de nem érdemes rábízni a kert biztonságát. Ugyancsak ellene szól az is, hogy olyan hatalmas magvakat terem, amelyek nagyon gyorsan kicsíráznak, így rövid időn belül egy egész erdőnyi törékeny selyemakác lepheti el a kertet.

Eperfa (Morus sp.). Ugyan az eperfa nem puha és nincs gyenge gyökérzete, azonban elképesztő mennyiségű virágport termel, amivel rovarok egész tömegét vonzza hozzánk. Az eperfa kiváló választás, ha csak némi plusz árnyékolásra van szükség a nyáron, de számolni kell vele, hogy rengeteg szálló és mászó ízeltlábú is ott lesz a közelében. A feketén bólogató fa főleg az amerikai szövőlepke betörésekor utálatos látványt hozott az eperfákra.

Kínai faggyúfa (Triadica sebifera). A kínai faggyúfa széles levelekkel rendelkező növény. Ezek nyáron kellemes, hűs árnyékkal, ősszel pedig pompás színekkel kedveskednek a kerttulajdonosoknak. A probléma vele az, hogy ez a fa rendkívül agresszíven terjed  és mivel 9 méter szélesre és 12 méter magasra is megnőhet, hosszú távon hatalmas gyökérzetet is növeszt, nem sok teret hagy más fajoknak.

Korai juhar (Acer platanoides). A korai juhar az egyik legsokoldalúbb juharfaj,kiválóan alkalmazkodik a környezetéhez. Habár remek árnyékoló, hírhedten végzetes is, mert lehetetlenné teszi a környező növények számára, hogy elegendő napfényt kapjanak a túléléshez. Emiatt lényegében minden egyéb növény elpusztul a közelében. Erős gyökerei ugyancsak megnehezítik a többi kerti növény életét, elszívja előlük a tápanyagokat.

Eukaliptusz (Eucalyptus sp.). Erős borsmentaszerű illata miatt sokan kedvelik az eukaliptuszfát, ráadásul kivonatából is gyakran készítenek különféle kenőcsöket és gyógyszereket. Viszont az eukaliptusz a világ egyik leggyorsabban növekvő fafaja, ráadásul nagyon gyakori és alapos gondoskodást igényel. A rejtett tulajdonsága a vízigénye. Elterjesztésük állandóan vízjárásos, olykor mocsaras helyeken érdemes faj, de mediterrán vidékeken alkalmas eszköze az elsivatagosításnak.

Természetesen, a döntés mindig a miénk, meg részben a szomszédainké, bár nem okos gondolat 3-4 évenként járda felújítással bajlódni. A példatárban még sok más fajt is hozhatnánk, díszfaként talán ezek a legjellemzőbbek.

ESDÉ

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...