9 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Összevont bizottsági ülés

Február 6-án tartottak összevont ülést a képviselő testületének bizottságai a költségvetéssel kapcsolatban a Városházán.

Az ülést dr. Ferenczi Norbert, a Fidesz frakcióvezetője vezette le. A tanácskozásról elmondható, hogy a költségvetés elkészítésekor a többséggel rendelkező Fidesz-frakció, a független polgármester és az ellenzéki képviselők is az egyéni politikai érdekek fölé emelkedtek és inkább a konstruktív együttműködésre törekedtek. Az ülésen a költségvetés lényegére vonatkozó nagyobb vitára nem került sor, inkább csak részletkérdésekben tettek fel megjegyzéseket, kérdéseket a felek. A tanácskozás célja még nem a döntés volt, az észrevételek alapján minden bizottság külön hoz majd döntést a jövő keddi szűk körű üléseken.

Bevezetőjében dr. Csáky András polgármester elmondta a központi támogatások 10 millió forinttal csökkentek. Az ülésen többféle témában tettek fel kérdéseket. Dr. Ferenczi Norbert egy új kiadásra, az egyházi keretre kérdezett rá a polgármesternél. Dr. Csáky András elmondta, a többek között a katolikus egyház, a Karitasz és az evangélikus egyház részesülne a forrásból. A polgármester saját sajtó munkatárs alkalmazására és gazdasági tanácsadóra is elkülönítene összeget a költségvetésből.

Klément György önkormányzati képviselő arra kérdezett rá, hogy a polgárőr egyesületnek szánt éves költségvetés miért lett a felével csökkentve, javasolta a tavalyi szint megtartását.

Egy ellenzéki bizottsági tag a sportra fordított és a szociális célokra fordított összegek egymáshoz viszonyított mértékét tartotta aránytalannak.

Az ülésen elhangzott: a tiszti klub felújítása is tervbe van véve, ahova a Várvag Nonprofit Kft. és a Szakképzési Centrum költözne és akár hosszú távon vendéglátóipari tevékenység is folyhatna a műemlék ingatlanban.

Sportrendelet van előkészületben a következő éveket illetően, amely a ceglédi sportegyesületek támogatását szabályozná.

Jakab István a roma nemzetiségi önkormányzat ügyében szólalt fel. Beszélt a roma nyelv oktatásának, és a higiénia elsajátításának programjáról, mely szorosan összefügg a bűnözési statisztikákkal. Hangsúlyozta, hogy ők más városokkal szemben nem bulikra, roma napokra fordítják forrásaikat, hanem a cigányság felzárkóztatására. Néhány millió forintot kapnak évente, több milliárdos költségvetés mellett, ennek akár jelentős emelése is nagyon kis tétel lenne, de sokat jelentene a munkájukban. Csáky András válaszolt: a források hiánya miatt nem lát esélyt az összeg növelésére. Dr Ferenczi Norbert hozzátette: az év folyamán lehetőség nyílhat kisebb részletekben az erre szánt összeg továbbnövelésére.

A gazdasági társaságok személyi jellegű kiadásait megemelnék a minimálbér és a garantált bérminimun növekedése miatt, ezzel párhuzamosan növekedhet a képviselők tiszteletdíja is.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...