6.4 C
Cegléd
2024. március 7. csütörtök
spot_img

Ez történt Cegléden 100 éve 8.

Ahhoz, hogy valamit szeretni tudjunk előbb meg kell ismernünk. Így van ez városunkkal is. Az „Ez történt Cegléden 100 éve” cikksorozat célja az, hogy megismerve városunk múltját még jobban kötődhessünk Ceglédhez.

„A HUSZÁR-KASZÁRNYÁRA még nem tudjuk mi sors vár. Mivel a háborúban kitaláltuk a ló nélküli huszárt, valószínű, hogy a czeglédi laktanya se marad meg huszár laktanya céljaira. S mivel a gyalogság részére leendő felhasználás végett igen nagy átalakításra volna szükség, az lenne talán a leghelyesebb és gazdaságosabb, ha ezt a laktanyát a város venné át és gazdasági ipartelepek céljaira használná fel.” (Czeglédi Híradó 1920. II. évfolyam, 11-ik szám. Csütörtök, Február 5. 3. o.).

„ÁRVERÉSI HIRDETMÉNY. Értesítem Czegléd város közönségét, hogy a városi cipő és ruha üzemben raktáron levő összes árucikkek f. hó 22-én d.e. 9 órakor az üzlethelyiségben (Városház épület) tartandó nyilvános árverésen a legtöbbet ígérőknek elfognak adatni. Czegléd, 1920. január 27 Wessely Ferenc. alszámvevő.” (Czeglédi Kisgazda 1920. 4-ik szám Vasárnap, Január 18. 4. o.).

„A ”CZEGLÉDI KERESZTÉNY UJSÁG” tekintetesszerkesztőjét kérem, mondja meg, hol és mikor látott „jól fizetett” magyar néptanítót? Ha van olyanról tudomása, akkor beszélgethetünk a dologról tovább. V. Mihály, gazdálkodó.”(Czeglédi Kisgazda 1920. 4-ik szám Vasárnap, Január 18. 3. o.).

„AMIG A BECSÜLETES emberek nem szabotálnak, hanem dolgoznak, addig holmi dologkerülő gazemberek ellopják a becsületes emberek keservesen összeszerzett holmijait. Csaknem napirenden vannak úgy a városban, mint a határban a különféle lopások. Fát, szenet, baromfit, sertést lopnak, padlást, hombárt, pincét törnek fel a könnyen élni és könnyen szerezni akaró gazok.” (Czeglédi Kisgazda 1920. 4-ik szám Vasárnap, Január 18. 3. o.).

„ELJEGYZÉS. K. Ilonát – özv. K. Pálné bájos leányát – eljegyezte Zs. Ferenc banktisztviselő. Gratulálunk,” (Czeglédi Kisgazda 1920. 3-ik szám Csütörtök, Január 15. 3. o.).

„LORENZÓ VILÁGHÍRŰ BŰVÉSZMESTER CZEGLÉDEN. Örömmel veszünk tudomást arról, hogy Lorenzo mester Czegléden is fog előadásokat tartani, A mester folyó hó 12, 13, 14, 15 és 16-án este 7 órakor személyesen lép fel világot átfogó csodás mutatványaival a „Corso” Mozgóban. Lorenzó mester nemcsak bűvész, de a maga nemében valóságos művész, állandóan a közönség köréből önként vállalkozó 2-3 tanú jelenlétében mutatja be tüneményes kísérleteit, de ördöngős titkait még sem lehet kitalálni. Mutatványai egytől-egyig ujjak és meglepők, s az ügyesség oly fokáról tesznek tanúságot, mihez hasonlót nem mindenkor van alkalmunk élvezni. Felülmúlhatatlanműsorának keretében fellép Inrelló komikus zsonglőr, aki hónapokon át magával ragadta a főváros közönségét. Fellépnek még Rhédy István konferánsz és Császár Gyula hegedűművész klasszikus koncert darabjaival. Jegyeket ajánlatos elővételben biztosítani, kaphatók a „Corso” Mozgó pénztáránál.” (Czeglédi Kisgazda 1920. 2-ik szám Vasárnap, Január 11. 4. o.).

Összeállította: Bordás-Giesz István

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Fasching a gimiben

Február 23-án farsangi mulatság zajlott a gimnázium aulájában, mely...

Válaszok a személyeskedő megjegyzésekre

Jakab István a Ceglédi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke sajtótájékoztatót...

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...