14.8 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

A koronavírus tünetei és a betegség megelőzése

A koronavírus a légutakat támadja meg, tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy más légúti fertőzés tüneteihez. Ilyen tünet lehet a
láz
száraz köhögés
izomfájdalom
fáradékonyság, gyengeség
légzési nehézség
légszomj
mellkasi fájdalom.
A betegség tüneteinek észlelésekor haladéktalanul forduljanak háziorvosukhoz. Ha külföldön jártak, mindenképpen jelezzék neki, mikor és melyik országból, annak melyik részéből érkeztek Magyarországra. A továbbfertőzés elkerülése érdekében érdemes először telefonon egyeztetni az orvossal, mint rögtön a rendelőbe menni.
A betegség lefolyása
A koronavírus lappangási ideje 1-14 nap, ám ez idő alatt is képes továbbterjedni. A esetek kb. 80 százalékában a betegség enyhe, kb. 15 százalékban súlyos, és 5 százalékban kritikus lefolyású.
Súlyosabb esetben az influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjed a tüdőre, és tüdőgyulladást okoz. Kritikus esetben a tüdő nem jut elegendő oxigénhez, súlyos légzési nehézségek léphetnek fel, károsodhat a keringés, veseelégtelenség alakulhat ki.
A koronavírusba az eddigi adatok szerint a fertőzöttek körülbelül 2-3 százaléka hal bele, a veszélyeztetettség eltérő a különböző korosztályokban, idősebb korban nagyobb a kockázat. A 80 év feletti korosztályban a halálozási arány 14 százalék, míg kilenc év alatt még nem volt halálos áldozata a vírusnak. A 30-as, 40-es korosztályban is alacsony halálesetek száma (kevesebb, mint fél százalék), a 60-as korosztályban három, a 70-esben nyolc százalék a halálozási ráta. A halálos áldozatok jellemzően a krónikus betegségekkel, szívproblémákkal vagy cukorbetegséggel küzdő emberek közül kerülnek ki.
A betegség megelőzése
A vírus emberről emberre is terjed, és bár az kutatók gőzerővel dolgoznak rajta, ismert gyógymódja jelenleg nincs, ez idő szerint az orvosok csak a tünetek kezelését tudják megoldani, törekedve az életfunkciók stabilitásának megőrzésére.
Magyarországon március 16-án 39  regisztrált koronavírusos beteget tartanak nyilván. A járvány megfékezésére tett kormányzati intézkedések mellett számos óvintézkedést tehetünk mi magunk is a fertőzés elkerülése érdekében, úgymint
rendszeresen és alaposan mossuk meg a kezünket
használjunk kézfertőtlenítőt
tüsszentéskor, köhögéskor tartsunk zsebkedőt az arcunk elé
ne érintkezzünk fertőzött személyekkel
ne fogyasszunk nyers vagy ismeretlen eredetű hús- és tejtermékeket
kerüljük az arcunk felesleges érintését a kezünkkel
kerüljük a zsúfolt helyeket
lehetőleg ne utazzunk a fertőzéssel érintett területekre.
Fontos, hogy az antibiotikumok és gyulladáscsökkentők szedése nemcsak hatástalan a koronavírus ellen, de kifejezetten káros lehet vírusfertőzések esetén.
A magyarországi és a külföldi járványhelyzetről részleteket, felhívásokat, hiteles és naprakész információkat a koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon lehet találni.
További tájékoztatásért hívja a 06-80-277-455-ös és a 06-80-277-456-os információs vonalat, ahol a nap 24 órájában szakemberek adnak információt az új koronavírusról.
(A fenti kép illusztráció)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...