18.1 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

70 éves Újszilvás

Önálló községgé válását ünnepli idén Újszilvás. A település nagyszabású nyári ünnepi rendezvényeit ugyan nem tartják meg a járványügyi helyzetre tekintettel, de településtörténeti kiadványt jelentetnek meg és készülnek az őszi rendezvényekre. Dr. Petrányi Csabával Újszilvás polgármesterével beszélgettünk.

– Milyen ünnepi eseményeket terveztek és mit tudnak belőle megvalósítani a jelenlegi járványügyi helyzetre tekintettel?

– Településünk idén ünnepli 70. évfordulóját. 1950-ben vált önálló községgé. Először Újszőlős névre keresztelték, de ezt gyorsan meg is változtatták, mert összekeverhető volt a szomszédos Tápiószőlőssel. Így kapta, még ugyanebben az évben az Újszilvás elnevezést, ami a sok szilvafára utalt a faluban.
Több rendezvénnyel is készültünk az idei évre a születésnap alkalmából, amik közül sajnos van, amit meghiúsít a koronavírus járvány. Az augusztusra tervezett kétnapos Falunapunkat és Fehér Tibor Fogathajtó Emlékversenyünket nagy szívfájdalmunkra le kellett mondanunk, a járványügyi szakemberek véleményére alapozva a vírusjárvány feltételezhető elhúzódása miatt.
Bízunk benne, hogy ősszel már meg tudjuk tartani évfordulós ünnepi katolikus szentmisénket és református istentiszteletünket, hiszen a hit mindig is egy erős közösségi összetartó erő volt a településen, ezért szeretnénk méltó helyet adni neki az ünneplésben.
Készül egy településtörténeti kiadvány is ez alkalomból, melyet az év vége felé, egy könyvbemutató alkalmával ismertetünk majd meg a nagyközönséggel, legfőképp az újszilvásiakkal. Kevés írásos anyagunk van a falu történelméről, ezzel a könyvvel is szeretnénk gazdagítani helytörténetünk feltárását.
A decemberi karácsonyi vásárunkra teszünk át több olyan születésnapi elemet, melyet a falunapon szerettünk volna érvényesíteni. Helyi civil szervezeteink, intézményeink és testvértelepüléseink bevonásával egy bensőséges, családias hangulatú eseményt kívánunk szervezni.

A múltról fókuszáljunk a jelenre és a jövőre: az utóbbi évek legnagyobb projectje az uszoda építése már a finisben van. Mikor várható az átadása?

Sajnálatos módon uszodánk ünnepélyes átadását márciusban már nem tarthattuk meg. Az átadó egy későbbi időpontban kerül megtartásra, a vírusveszély megszűnése után. A járvány lecsengéséig megnyitni sem tudjuk a létesítményt a sportolni vágyóknak, viszont a látogatók nélküli (terhelésmentes) próbaüzemet hamarosan elindítjuk.
Az Újszilvási Tan- és Sportuszoda elkészülte és átadása is egy meghatározó momentuma a 70 éves település fennállásának. Már nagyon várjuk, hogy felavathassuk és birtokba vehessék a vízisport szerelmesei. Büszkék vagyunk rá, hogy ezen a kerek évfordulón, egy ilyen mértékű beruházással gazdagodhat Újszilvás. Nagyon fiatal a község, most írjuk a történelmét, törekvéseinkkel egy jó perspektívát szeretnénk adni a jövő nemzedéke számára is, hogy a 100. évfordulón még eredményesebb legyen a település.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....