17.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

A járvány felforgathatja a ceglédi ingatlanpiacot is

Mivel a koronavírus jelentős nyomást gyakorol a gazdaságra, így az ingatlanpiacra is kiterjednek hatásai, akár a kereslet-kínálat tényezőket, akár az árakat, akár magát az építőipart nézzük. A járvány nem hagy érintetlenül egyetlen területet sem, így a ceglédi ingatlanpiacon is szemmel látható változásokat hozhat. A változás irányát tekintve pedig az árak csökkenésére és a kereslet visszaesésére számíthatunk.

Így alakultak az árak az elmúlt egy évben Cegléden
Igen változatosan alakultak Cegléden az ingatlanpiaci árak 2019 márciusa és 2020 márciusa között. A családi házak átlagára szinte törés nélkül folyamatosan felfelé emelkedett, összességében 30 százalékkal lettek drágábbak. Ennek eredményeként idén márciusban egy négyzetméterük átlagosan 220 ezer forintba került.
A vizsgált időszakban a ceglédi lakáspiacon az árak fel-le ingadoztak. Éves szinten mindkét lakástípus átlagára drágult. A panellakásoké 20 százalékkal, míg a téglalakásoké 10 százalékkal lett magasabb. Az utóbbi három hónap tekintetében azonban különbséget mutatnak. Míg idén január és március között a panelek átlagára 220 ezer Ft/ m² körül stagnált, addig a téglalakásoké 360 ezer Ft/m²-ről 410 ezer Ft/m²-re emelkedett.

Cegléd a szomszédok viszonylatában
A családi házakat nézve, idén márciusban, Ceglédnél Szolnok, Kecskemét és Albertirsa is egyértelműen borsosabb árakat tudott felmutatni, méghozzá négyzetméterenként átlagosan 40-140 ezer forinttal. Nagykőrös és Ceglédbercel házainak átlagára nagyságrendileg megegyezik a ceglédivel. Abony viszont jóval olcsóbb, 170 ezer Ft/m² átlagárral kecsegtetett.
Idén márciusban a lakáspiaci fronton Ceglédnél szintén drágább árakat a téglalakások esetében 470 ezer Ft/m²-t, míg a panelek esetében 380 ezer Ft/m²-t Kecskemét produkált. Viszont Szolnok eladó lakásai közül a téglalakások négyzetméterenként átlagosan 30 ezer forinttal, a panelek pedig 40 ezer forinttal maradtak alul. Nagykőrös lakáspiaca is olcsóbbnak bizonyult a ceglédinél, mindkét lakástípusának átlag négyzetméter ára 280 ezer Ft/m² volt.

Mit hozhat a jövő?
Bár már az ország több pontján is kezdenek visszaesni az ingatlanpiaci árak, Cegléden egyelőre ez csak a panellakásoknál figyelhető meg kisebb mértékben. A koronavírus azonban változtathat ezen. A szakértők már az év elején lassuló áremelkedést prognosztizáltak 2020-ra, akkor úgy vélték, hogy a nagyjából 2013 óta tartó látványos drágulás idén jelentősen mérséklődik. Azonban a világjárvány megjelenésével megváltozott a helyzet és már kifejezetten árcsökkenésre számítanak.
ingatlannet.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....