17.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Csemő első negyedéve

Eltelt a 2020-as esztendő első negyedéve, úgyhogy ideje összefoglalni, hogy mit végeztünk és merre tartunk. Januárban, a költségvetési koncepció készítése idején még senki nem gondolta, hogy bő egy hónap múlva az új koronavírus megjelenése átírja a prioritásokat…

Az idei év két legfontosabb célkitűzése – még vírus-helyzet előtt – a szolgálat és az erőgyűjtés volt. A szolgálat alatt a már kialakított szociális és települési szolgáltatások körének bővítését, a támogatási összegek emelését kell érteni. A 2019. novemberi önkormányzati döntés értelmében az idei évben igényelhető lakhatási és fűtési támogatások összege 7.500-7.500.-Ft-ra növekedett. Szintén a szociális költséghely keretébe tartozóan eddig a 16 év alatti gyermekek részére évente két alkalommal nyújtott rendkívüli gyermekvédelmi támogatás összegét 5.000.- Ft-ról 8.000.- Ft-ra növeltük, valamint a 16 éves korhatárt 18-ra emeltük.

Az idei évtől a „Megéri tanulni” helyi ösztöndíjprogram támogatási összegét és a támogatotti kört is bővítettük. A „Csemői fészek” helyi lakásfelújítási programot folytatjuk idén is!  Új szolgáltatásként az idei évtől babaköszöntő ajándékcsomagot szállítanak házhoz a védőnők a csemői újszülöttek számára.  A szolgálat körébe tartozik az idéntől kibővített ingyenes pályázat-támogató szolgáltatások nyújtása a csemői lakosok, civil szervezetek és vállalkozások számára, valamint a főépítészi szolgáltatás az építkezők és az ingatlan tulajdonosok számára – szintén ingyenesen.

Erőgyűjtés alatt egyértelműen és konkrétan az általános tartalék összegének növelését irányoztuk elő. A 2019. december 31-i állapot szerint a szabad (kötelezettségvállalással nem terhelt) tartalékunk összege 42.547.867 forint volt. Szeretnénk, ha ez összeg az év végére növekedne. E körben azt is megjegyzem, hogy az a központi rendelkezés, amely a befizetett gépjármű teljesítményadó helyben maradó (40%) részének kötelező veszélyhelyzeti alapba való utalását írta elő – átírhatja ennek a célnak megvalósítását, lévén ez a döntés 11 millió forint mínuszt jelent a költségvetésünkből.

Veszélyhelyzet idején is működnek a határidők, és ha éppen nem közleményt vagy felhívást készítünk, gyermekétkezést adminisztrálunk – akkor „felüdülésképp” törődhetünk napi feladatainkkal és a pályázatokkal kapcsolatos adminisztrációkkal.

A Leader programban a Csemői Kulturális Kiállítóhely épületében funkcióbővítő beruházással szálláshelyeket létesítünk az épület emeleti és földszinti részében. Az építészeti szakfeladat (válaszfalak kialakítása, tetőablakok beépítése, fürdőszobák kialakítása) megtörtént, így a napokban a műszaki átadás-átvételi eljárás is lezárult. Közben elkészült a konyha berendezése, és folyamatban van a szoba és az étkező bútorok szállítása – csak jelen helyzetben a szállító is jelezte a kapacitáshiányát, így lelassult a folyamat.

Március 13-án kaptunk értesítést arról, hogy nyert a még 2018-ban beadott Helyi értékekre épülő turisztikai szolgáltatások fejlesztése – helyi aktívturisztikai szolgáltatások kialakítása című pályázati felhívásra beadott pályázatunk. A támogatásból az Ökocentrumban kialakított tanösvény szemléltető és bemutató tábláit fogjuk elkészíttetni.

A tavalyi évi pályázati fordulóban belterületi utak felújítására pályáztunk, 15 millió forint támogatási összegre, 15 %-os önerővel. A pályázatunk nyert, szakmai tartalma a Kis Albert utca új aszfalt kopórétegét a Mészáros, Szüret, Wass Albert utcák Petőfi utcai torkolatának felújítását, továbbá a Wass Albert és a Béke utca találkozásának felújítását tartalmazza – hengerelt meleg aszfaltos technológiával. Szeretném még az első félévben ezt a fejlesztést is megvalósítani és elszámolni!

A Magyar Falu programban több pályázati kiírásra is pályáztunk. Megvalósult egy nagyteljesítményű ágvágó adapterrel szerelt rézsűzúzó beszerzése a csemői utak hatékony karbantartására. Szintén elkészült és elszámolás alatt áll a Csemő-Zöldhalom településrészen az Iskola-dűlő részleges – rossz állapotú – útburkolatának felújítása 509 m hosszúságban. Jelenleg 50 %-os készültségben van a temető belső gyalogos úthálózatának fejlesztése: földmunkák elkészültek. Most arra várunk, hogy leszállítsák a megrendelt viacolor burkolatot, melynek érkezését követően befejezhető ez a fejlesztés is. Két projekt áll előkészítés alatt, a gyermekrendelő épületének tetőfelújítása és a Mikebudai út részleges felújítása.

Önerős fejlesztések is zajlottak Csemő területén. Telepítésre került az Ökocentrum udvarán és a zöldhalmi településrészen a tavalyi évben kialakított kisközponti részen az automata öntözőrendszer.

Túl vagyunk a közterületi gyepek lazításán, műtrágyázásán, valamennyi öntözőrendszer karbantartását elvégeztettük. Folyamatos a fák és cserjék metszése, és hetente árasztjuk a temető felé vezető úton a platánokat. A tavalyi évi termésből szedett és megtisztított magokból beültettük a szabad területeket, illetve a kánna virágmagok is földben vannak már. Jelenleg csodáljuk a tulipánokat, de a szabad ágyásokat folyamatosan készítjük elő az egynyári palánták fogadására.

Az idei lesz az első olyan év, amikor minden a feladat ellátásához szükséges eszköz a rendelkezésünkre áll! Tavaly már használtuk az új grédert és az ágaprítót is, és kora tavaszon (a kijárási korlátozás elrendeléséig) megkezdtük a rézsűzúzó géppel a dűlőutakat szegélyező növényzet ritkítását, takarítását. A hantházi településrész és a hosszú-csemői résszel vagyunk készen, a veszélyhelyzet elmúltával ezt a tevékenységet folytatni fogjuk.

Csemő applikáció készül, amely ingyenesen letölthető a mobil eszközökre, és a letöltőnek új hír, esemény, közlemény kapcsán üzenetben is jelez, de kétirányú kommunikációra is alkalmas, tehát a lakosságnak ezúton is lehetősége lesz jelezni az önkormányzat illetve a hivatal felé. A programot előreláthatólag már a második félévben használhatjuk.

A rendezvényeinkről elmondható, hogy a tavalyi esztendőben – a nemzetközi versenyben való szereplés okán – csak két kiemelt rendezvényt tartottunk, de azt bőséges programmal. Az idei esztendőben úgy készültünk, hogy visszatérünk a 2018-as korábbi gyakorlathoz, vendégeket hívni minden rendezvényre. Megtartjuk az összes kis- és nagy rendezvényt, sztárvendégekkel.

Az élet (pontosabban a vírus és kijárási korlátozás) egyelőre átírta ezt a forgatókönyvet…

Mi készen állunk arra, hogy a veszélyhelyzet elmúltával a megtartható rendezvényeket megvalósítsuk.

Az elmúlt hónapot az új koronavírus elleni védekezés, a rendeletileg kapott és önként is vállalt feladataink teljesítése alapvetően meghatározta. Ma még nem tudjuk megmondani, hogy ez a helyzet meddig tart és mekkora erőkifejtést igényel tőlünk – de az biztos, hogy a legfontosabb feladattá vált!

Dr. Lakos Roland polgármester

 

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....