4.5 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Ritka hazai paradicsom-tájfajták között a ceglédi paradicsom

A legízletesebb és legalkalmazkodóbb ritka hazai paradicsom-tájfajták között kerülnek az egyik áruházlánc polcaira országszerte az ún. ceglédi paradicsom öko palántái.

A kifejezetten a fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) kutatói által kiválasztott fajták közé választott különlegességet országszerte a Lidl áruházak forgalmazzák május 14-től a készlet erejéig.

A paradicsom-tájfajták az ipari termelés miatt szorultak ki a kínálatból az utóbbi évtizedekben. A kifejezetten a fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) kutatói azzal a céllal vizsgálták ezeket éveken át, hogy újra közkinccsé tegyék. 2016-ig összesen 35 paradicsom tájfajtát teszteltek az ÖMKi munkatársai 28 együttműködő gazdaságban és a ceglédi, a tolnai, a máriapócsi és a gyöngyösi fajták öko palántái kerültek kiválasztásra.

„Valódi gasztronómiai ínyencségekről van szó, amelyeket eddig jóformán csak a génbankok tartottak fenn. A máriapócsi a kóstolók eredménye szerint is kenterbe veri a bolti koktélparadicsomokat, a gyöngyösi egyedi módon hozza a paprika alakú, hosszúkás változatok összetett ízvilágát, a tolnai a Magyar Gasztronómia Egyesület tagjainak kóstolásán a nagy szemű, húsos fajták közül a legjobb helyezést érte el, a ceglédi pedig ropogós, édes ízével, sárga termésével mediterrán hangulatot teremt” – idézi a közlemény Takács Bencét, az ÖMKi tájfajta paradicsom projektjének felelősét.

Forrás: Qubit.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...