11.6 C
Cegléd
2024. március 6. szerda
spot_img

Táborok elé

A múlt évi tapasztalatok alapján osztanám meg a ceglédi szülőkkel a tapasztalataimat a gyermek és ifjúsági táborokkal kapcsolatban. Nemcsak a mi városunkban tájékozódtunk, a gyerekek Cegléd melletti településen is nyaraltak. Természetesen nem töltötték az egész szünidőt a családtól távol és így nincs minden közösségi helyről információnk.
Tanulságaink viszont vannak:
Mindenhol kínálnak a meghirdetett program kiegészítéseként másfajta tevékenységet is. Lovas táborban nem ülhet a lurkó egész nap lovon, nem focizhat napi 6-7 órában, lehet esőnap, amikor beszorulnak valami belső térbe, tízóraizni, ebédelni kell… Kézműves foglalkozások, filmnézés, déli pihenő, rajzolás, ajándékkészítés a szülőknek, nagyszülőknek – sokféle örömteli, szívmelengető dolog is belefér a hétbe.
Az állatok közelsége, a lovaglás jó dolog. Süt a nap, az állatok szépek, aki magasan ül, bátornak és erősnek érezheti magát. Ha leesik, nem törik csontja. Ha elvarázsolja a mozgás, sport is lehet belőle. A lovazások közötti időben lehet barátkozni, rúgni a labdát vagy mást játszani az árnyékban, szóval lehet kötöttségek nélkül élni a biztonságos környezetben.
A városi uszodában egyidőben volt a tábor, az úszásoktatás, a strandolók. Jó meleg volt, sokan voltak, a hely kevés. Miután elmentek az oktatás résztvevői, a táborosok bemehettek a vízbe, és bár a kiírás azt ígérte, hogy ők is kapnak napi egy óra oktatást, ebből csak egyetlen óra lett. Igaz, a csoport egyik felét, amelyik már tudott úszni, tanították. A többiek a vízhez szoktak a késő délelőtti és az ebéd utáni pihenőt követően a kora délutáni órákban.


A Művelődési Ház fontos, gyakorlatias élményeket nyújtott. Azoknak a testületeknek a munkáját mutatta be, amelyek védenek bennünket: a rendőrség bemutatója és a közlekedési szabályokkal való ismerkedés mindenkinek a hasznára vált. A gyerekeknek érdekes volt, a tűzoltók felelősségteljes feladatát az eszközök láttán érezhették meg, kipróbálhatták, milyen a riasztáskori gyors indulás. Kalandpark, strandolás, dzsúdó (a test nevelése) négy gazdag napon többnyire gyalogos közlekedéssel. A Budai úti strandra vonattal utaztak a táborvezetők gondos kíséretében – példásan. Pénteken, az eseménydús hét utolsó napján lovaskocsizás, tanyalátogatás, ismerkedés a tanya élővilágával és munkáival – ez volt a jutalom a fárasztó napok végén.
Idén sem tudunk minden lehetőségről, pedig célszerű lenne az országoshoz hasonló adatbázist létrehozni Cegléden és vonzáskörzetében. (A Pálfájában izgalmasnak ígérkező sátorozó kalandtáborba lehetett menni; a Gerje partján is hallottunk gyerekzsivajt 2019-ben.) A Kossuth Művelődési központ már megjelentette a választható lehetőségeket a honlapján, a gyermekkönyvtár minden évben várja a barátait érdekes foglalkozásokkal, olvasnivalóval. Reméljük, hamarosan mehetünk.
Jó nyarat, élményekben gazdag nyaralást, jó választást kívánok minden gyermeknek és szüleinek! i.e.

(Fotó illusztráció: Pudics Zsolt)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...