20.6 C
Cegléd
2024. március 29. péntek
spot_img

Ingatlanpiaci árak koronavírus előtt és után

Bár az ingatlanpiaci előrejelzések egy természetes folyamat és a koronavírus miatt is az árak stagnálását, sőt csökkenését prognosztizálták, sok helyen még mindig a korábbi éveket jellemző áremelkedési tendenciának egy mérsékeltebb változata érvényesül. Cegléd ugyan hozza a szakértői becslések eredményeit, de a szomszédságában lévő megyeszékhelyek – Szolnok és Kecskemét –kevésbé. Az ingatlannet.hu adatai szerint tovább emelkedtek az árak a ceglédi járásban is.

Cegléd ingatlanpiaca a járványidőszakban
Januárban, amikor még nyoma sem volt hazánkban a koronavírusnak, Cegléden a családi házak átlagára 220 ezer Ft/m², a paneleké 330 ezer Ft/m², a téglalakásoké pedig 360 ezer Ft/m² volt. A családi házak átlagára idén csak stagnált. Egészen januártól május végéig ezen a 220 ezer Ft/m²-es árszínvonalon maradt.
A panellakások sem mozgolódtak sokat. A kiinduló januári átlagárhoz képest márciusra négyzetméterenként átlagosan 20 ezer forinttal lettek olcsóbbak. Az áprilisi és májusi hónapokban pedig némi növekedésnek indulva 320 ezer Ft/m²-es átlagár jellemezte a ceglédi paneleket. Mindezzel májusi átlagáruk csaknem megegyezett a januárban mutatottól.
A téglalakások márciusra, a vírus megjelenésének időszakára 410 ezer Ft/m²-re drágultak. Később, az áprilisi és májusi hónapokban pedig a korábbi drágulást, az árak csökkenése követte, májusi átlagáruk így 380 ezer Ft/m² lett. Tehát ahogyan a panellakások, úgy a téglalakások is csaknem visszaálltak a rend az év eleji állapotra.

A környék sem lett olcsóbb, sőt…
A Cegléd szomszédságában elhelyezkedő megyeszékhelyeken valamennyi ingatlantípus 2020-ban tovább folytatta az évek óta tartó áremelkedő tendenciáját. Szolnokon átlagosan 5-10% között drágultak a lakóingatlanok kínálati ára idén január és május között. Ugyanígy Kecskemét eladó lakásai és házai is drágultak, csak kisebb mértékben, átlagosan 2-3 százalék körül. Kivételt képeznek ez alól a kecskeméti panelek, melyek ugyan csak egy picit, de azért olcsóbbak lettek.
Nagykőrösön is növekedőben voltak még a lakóingatlanok átlagárai, melyek átlagosan 1-10 százalékkal kerültek többe májusban januárhoz képest. Abonyban a családi házak átlag négyzetméter ára alig emelkedett, viszont Albertirsa és Ceglédbercel eladó házainak átlagára 4-10 százalékot drágult az idei év első öt hónapjában.

Lássuk, mit mutatnak most az előrejelzések
A koronavírus miatt kialakuló tartós munkanélküliségi ráta, a háztartások hitelkeresetének csökkenése, valamint a visszaeső lakáspiaci kereslet mind-mind hozzájárultak a lakásárak növekedési dinamikájának mérséklődéséhez. A jelenlegi előrejelzések szerint 2020-ban ez a lassuló áremelkedés lesz jellemző továbbra is. Persze ez nincs kőbe vésve, hiszen számos olyan külső tényező van, ami szempillantás alatt romba dönti a korábban előrevetített várakozásokat – gondoljunk csak arra, hogy a járvány felbukkanását se látta előre senki.
Szász Tünde – Ingatlannet.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....