13.9 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Rendőrök az idősekért

Július 6-án a Ceglédi Rendőrkapitányság sajtótájékoztatót tartott a város egyik idősügyi szervezetének székházában, ahol a fő téma az úgynevezett „unokázós” csalás volt. A rendőrség munkatársai tanácsokkal látták el a nyugdíjasokat, és hasznos ajándékokat is hoztak nekik, kiemelve, hogy mennyire fontos az, hogy ne higgyenek a telefonos csalóknak. A rendezvényen a nyugdíjas szervezet tagjai is elmondhatták a témával kapcsolatos tapasztalataikat. A rendezvény végén az idősek egy csodaszép saját kezűleg készített hímzett terítővel – rajta a rendőrség szlogenje, és emblémája – is megköszönték rendőreink munkáját.

A Pest megyei rendőrök által megálmodott és megvalósított, az unokázós csalások visszaszorítására, megelőzésére indított program kedvező fogadtatásra talált az idősek körében.
Első születésnapját ünnepelte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya „Bontsa a vonalat!” projektje. A kampányt az úgynevezett unokázós csalások megelőzésére, megszakítására hívták életre 2019. február 1-jén. Leggyakrabban közlekedési balesetre, sérülésre, az állítólagos kár megfizetésére hivatkozva igyekeztek az elkövetők – sokszor síró hangot imitálva – pénzt, vagy más értéket kicsalni áldozatuktól.
A bűnmegelőzési osztály munkatársai speciális programot indítottak, hogy minél több potenciális sértettel megismertessék a csalási módszert és tanácsokkal lássák el őket a követendő magatartásról. A munkába bevonták Pest megye rendőrkapitányságait és felvették a kapcsolatot a helyi nyugdíjas klubokkal, a szociális és egészségügyi intézményekkel, az önkormányzatokkal, a tanintézményekkel, a polgárőrséggel, a mezőőrséggel, a körzeti megbízotti állománnyal, a közterület-felügyelettel, a házi betegápolásban résztvevőkkel, a gyógyszertárakkal, a postásokkal, a falugondnoki hálózattal, a helyi egyházközségek vezetőivel, gyülekezetekkel, segélyszervezetekkel.
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az elmúlt egy esztendőben 25 000 darab plakátot és felhívást osztott szét az illetékességi területén található orvosi rendelőkben, busz-, és vasútállomásokon, társasházak lépcsőházaiban, idősek gondozóházában, de postai kézbesítőkhöz, körzeti megbízottakhoz és az együttműködésben résztvevő szervezethez, intézményhez is eljutott a prevenciós anyag. Üzeneteikkel nemcsak az idős-, és szépkorú embereket szólították meg, hanem igyekeztek az unokákhoz is eljuttatni azt.
Az eddigi tapasztalatok szerint Pest megye illetékességi területén az unokázós legendával elkövetett csalások tekintetében – köszönhetően a tevékeny és hatékony bűnmegelőzési munkának is – csökkenő tendencia figyelhető meg. Az idősek együttérzésére, jóérzésű hiszékenységére apelláló próbálkozások ugyan továbbra is előfordulnak, azonban egyre több kísérlet hiúsul meg a vonal bontásával sértetti oldalról.

FOTÓK az eseményről a Miabonyunk.hu oldalán itt…

Elérhető videók a rendőri intézkedésekről:
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/elfogtak-a-rendorok-8
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/rajtautottek-a-rendorok
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/unokazos-csalokat-fogtak-el-a-rendorok-0
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/unokazos-csalok-rendorkezen-2

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...