6.2 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Dr. Csáky András a Jászberényi úti felüljáró lezárásáról

Dr. Csáky András polgármester tartott sajtótájékoztatót csütörtökön kora délután a Jászberényi úti felüljáró lábánál azzal a céllal, hogy a lakosságot tájékoztassa, illetve megnyugtassa a várható kellemetlenség miatt, ugyanis előreláthatólag egy hónapra lezárják a felüljárót felújítás céljával. A város kapujaként is funkcionáló felüljáró Ceglédet a 4-es úttal összekötő legfontosabb és nagy forgalmat bonyolító útszakasz. A vasút túloldalán található több ezer munkahelyet jelentő vállalkozásokat is nagyrészt ezen az útvonalon közelítik meg.

A polgármester elmondta: a beruházást várhatóan 2020. október második felében kezdik meg. A felüljárót a munkálatok idejére – előreláthatólag egy hónapra – teljes szélességében lezárják majd a forgalom elől. A felújítási munkák idején az elkerülő út nyomvonala az Ipartelepi út – Külső Jászberényi út – Budai út lesz.

A városvezetés a kivitelezővel történt egyeztetésekor ragaszkodott ahhoz, hogy a gyalogos forgalom megmaradhasson a felüljárón a munkálatok idején. A Külső-Budai úti sorompó működését is felülvizsgáltatták. Csáky András elmondta, türelmet kér mindenkitől ebben a harminc napban és kéri, fél órával előbb induljanak el, akik ezen az útvonalon mennek dolgozni.

A felújítás előkészítő első üteme a várhatóan jövő évben sorra kerülő bővítésnek, melynek során a felüljáró egyik oldalán kerékpárút, a másik oldalán gyalogosok számára nyílik biztonságos átkelési lehetőség.

https://www.facebook.com/CeglediPanorama/posts/3646117458766152

Mint korábban beszámoltunk róla, a lakosság több aggályt is megfogalmazott a kiemelten forgalmas évszakra időzített forgalomkorlátozások miatt. Többen amiatt aggódnak, hogy káosz lesz a forgalomelterelés miatt, hiszen munkába járók és iskolások, óvodások tömegei okoztak torlódást eddig is főként a reggeli és délutáni csúcsidőszakban. Volt, aki a vasúti átjáróhoz rendőrt is javasolt állítani, legalább a nagyobb forgalommal érintett időszakokban. A hozzászólások között az is szerepelt, hogy nem éppen szerencsés az időzítés, inkább a nyári szünet idejére lett volna érdemes ezt a sok gyereket és szülőt érintő munkát elvégeztetni. Mások azt tették hozzá, hogy előre kellene gondolkodni és az Ipartelepi utat kellene olyan állapotba hozni, hogy bírja majd a terhelést.

Az eseményről készült hivatalos közlemény kifejti: az előző Képviselő-testület kerékpárút építésére nyert pályázatot, de mielőtt az elkezdődne, az önkormányzat szorgalmazta, hogy hozzák rendbe magát a felüljárót is. „Hiszen ha valaki arra megy láthatja, hogy pókhálószerű repedések találhatók a felületen. Néhány évvel ezelőtt felújították már a felüljárót, de nagyon hamar tönkrement. Akkor egy szakértői vizsgálat megállapította, hogy az alépítménye teljesen rossz, tehát a teljes egészet újjá kell építeni.” – fogalmazott dr. Csáky András. Hozzátette: ez okozza azt, hogy nem lehet úgy megoldani a felújítást, hogy az először csak az egyik és utána a másik oldalon történjen meg, hanem egyszerre kell az egészet elvégezni, mert az aljáig vissza kell bontani magát a felüljárót és újra kell építeni magát az útalapot is, és a koptatóréteget is. Tájékoztatásul közölte: ez mintegy 30 napot vesz majd igénybe.

Szólt arról is, hogy a munkálatok lezárással járnak majd, ami miatt terelőutakat kellett kijelölni. Az egyik terelőút a Malomtó szél (ez 7.5 tonnáig vehető igénybe) és itt nagyrészt a Külső-Kátai útra fog terelődni a forgalom. A 4-es útról érkezőknek az újonnan megépített szervízút áll rendelkezésükre, illetve a Széchenyi út, Budai út esetében is 7.5 tonnás korlátozás van érvényben és az változatlanul úgy is marad. „Eredetileg a Magyar Közútkezelő azt tervezte, hogy a gyalogos forgalmat is lezárja. Mi ragaszkodtunk hozzá, hogy mind a gyalogos- és kerékpárosforgalom a felújítás alatt is megmaradjon, hiszen ha lezárnák, akkor a Szűcs-telepet elzárnák a várostól.” – fogalmazott a polgármester.

Mint mondta: tekintettel arra, hogy a Külső-Kátai útnak a forgalma időnként már most is kívánnivalót hagy maga után, a tegnapi napon a MÁV területi igazgatójával felvette a kapcsolatot és kérte, hogy tekintsék át az ott levő sorompónak a működését, hisz nagyon sokan tapasztalják, hogy időnként indokolatlanul hosszú ideig van lezárva. Ígéretet tettek arra vonatkozóan, hogy átnézik a sorompó működését és amennyiben kell, akkor korrigálni fognak.

„Összegzésképpen türelmet kérek mindenkitől; aki errefelé jár munkába, az fél órával korábban induljon el. A város érdeke, hogy ez a felújítás megtörténjen. Ezt követően fog jövő év első felében maga a kerékpárút építése megvalósulni. Ott már félpályás lezárással csinálják az építkezést, tehát ott már ilyen nagyobb akadály nem lesz, bár miután ott is felváltva haladhat a forgalom, türelem kell majd a közlekedéshez. Ezt kérem Önöktől, egymás iránt türelemmel viseljük el ezt a közlekedési nehézséget, ami az elkövetkezendő 30 napban ránk vár.” – szól a sajtótájékoztatóról kiadott közlemény.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...