9.6 C
Cegléd
2024. március 11. hétfő
spot_img

COVID kórház lett a ceglédi

A héten már bekapcsolódik a Pest megyei és budapesti COVID-betegek ellátásába a ceglédi kórház is – Kásler Miklós, az EMMI miniszterének tegnap kiadott utasítása szerint. Ezzel újabb hat vidéki kórház fogad a jövőben Covid-betegeket: a váci Jávorszky Ödön Kórház, a ceglédi Toldy Ferenc Kórház, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház, a hatvani Albert Schweitzer Kórház, a Bajai Szent Rókus Kórház és az Orosházi Kórház. Ezeknek az intézményeknek az összes finanszírozott ágyszámuk 20 %-ával kell felkészülniük a COVID-betegek ellátására, míg az utasítás szerint a COVID-betegek ellátásában eddig is részt vevő kórházaknál ez az arány 30 %-ra nő.
Az emberi erőforrások minisztere utasította az OMSZ vezetőjét is, hogy amennyiben az elsőhelyi felelősként kijelölt egészségügyi szolgáltató kapacitása telítődik, a másodlagosan, illetve harmadlagosan kijelölt egészségügyi intézményekbe kell a kórházi ellátást igénylő, súlyos és középsúlyos, igazolt COVID-fertőzött, valamint gyanús betegeket beszállítani. Budapesten és Pest megyében 3+1 kórház – a Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, a János kórház és a Dél-Pesti Centrumkórház, valamint ha ezek betelnek a SOTE – szerepel az elsődlegesen és 11 a másodlagosan kijelölt intézmények között, amelyek között a ceglédi Toldy Ferenc kórház is szerepel. Pest megyéből még Vácon és Kistarcsán fogadnak ezen kívül COVID betegeket.
A döntés értelmében tehát, ha az első körben lévő budapesti kórházak megtelnek, – ami a hét első felére várható, – akkor a központi régióból Ceglédre is megindul a „koronás” betegek szállítása, ahol a 740-ből, 148 ágyat kell erre biztosítani. Cegléden nem lesz gond a szabad ágyak biztosítása, mert a 14 osztályon eddig is üres volt az ágyak 20-30 %-a. Most az utasítás értelmében átcsoportosítással oldják meg, hogy egy-két elkülönített osztályon biztosítsák az üres ágyakat az ide irányított COVID-betegeknek.
Az intézkedés nem jelenti azt, hogy a normál betegellátás szünetelne a ceglédi kórházban, de mindenképp számítani lehet rá, hogy egyes elektív beavatkozások, vizsgálatok, halasztható műtétek csúszni fognak.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Hogyan fejleszti a logikus gondolkodást a pasziánsz?

Az ingyenes online pasziánsz mindig is népszerű választás volt...

8 tipp, hogy az esküvőd életed egyik legszebb napja legyen

Minden bizonnyal görcsbe rándul a gyomrod, ha a közelgő...

Lépcsőzés az egészségért

2024. márciusát kórházi Egészségfejlesztési Irodánk kezdeményezésére a „Lépcsőn járj,...

Lapáttal verte a szomszédját

A Pest Vármegyei Főügyészség emberölés kísérlete miatt emelt vádat...

Újabb beruházási botrány

„150 millió forint támogatásból újulhat meg Cegléden a Török...