5.2 C
Cegléd
2024. április 19. péntek
spot_img

Polgármesteri beszámoló és évértékelő

A járványügyi helyzetre való tekintettel második alkalommal tartott online polgármesteri beszámolót dr. Csáky András.

A polgármester először a legutóbbi testületi ülés eseményeiről számolt be. A testületi ülésről részletesen itt olvashat. A polgármesteri beszámoló második részében az eddig hivatalban töltött első évét értékelte több témában dr. Csáky András.


Covid-járvány

„A költségvetés és a ciklusprogram elfogadása az első hónapokat kitöltötte lényegében, azt követően pedig jött a járvány, ami új feladat elé állította az önkormányzatot. A márciusban kihirdetett veszélyhelyzet, majd az azt követő kormányzati döntés lényegében a testület működését felfüggesztette, néhány kivételével a polgármester jogosítványává tette a döntéseket. Én ezzel a helyzettel nem éltem vissza. Minden döntés előtt vagy a frakcióvezetőkön keresztül, vagy a képviselőkkel az előterjesztésekről kikértem a véleményt és elmondhatom, hogy az adott időszak alatt minden döntés konszenzussal született meg.” – mondta el a városvezető, majd a járvánnyal kapcsolatban hozzáfűzte:

Szeptember 30-ig járványügyi megfigyelés alá ceglédi honfitársaink közül 356 fő került, (ez azt jelenti, hogy külföldről tértek haza, valószínűleg munkavállalók, automatikusan karanténba kerültek). Járványügyi zárlat, azt jelenti, hogy az adott személy igazolt beteggel találkozott, ez 486 főt érintett és a harmadik, a járványügyi elkülönítés, azaz igazolt beteg esetében 76 személyről van szó. Külön azokról, akik kórházba kerültek, ne adj Isten elhunytak, adatokat a járványügyi hatóság nem közölt. Informálisan tudunk sajnos 1-2 halálesetről is.” – ismertette az eddigi számokat dr. Csáky András. – „A járványüggyel kapcsolatban plusz költségek is felmerültek, amit a költségvetés utólag, amennyiben jogosnak ítélik meg, meg fogják téríteni.” – hozzátette a helyi gazdaság megsínylette a járványt. „Szeptember 30-ig a költségvetésben beállított bevételhez képest 670 millió forinttal kevesebb jött be a kasszánkba. Ebben benne van a súlyadó elvonása is, ami 128 millió forint, de a különböző befizetések is csökkentek. Minden forrásra szükségünk van, azt elmondhatom és erre büszkék is lehetünk, hogy az év végéig a város likviditása biztosítva van. Napról napra nézzük a pénzügyi helyzetet, a cégek esetében is és csak a legszükségesebb kiadásokra költünk. A beruházások tekintetében életveszély elhárítás illetve állagmegóvás jöhet szóba, valamint a pályázatokhoz kapcsolódó önrész kifizetése.”

Trágyaszag kérdése

„Polgármesterségem első hetében felkerestem az egyik legnagyobb állattartót, akiről feltételezzük, hogy az időnként megjelenő trágyaszagnak a „tulajdonosa”, az ő tenyészetéből árad ez a szag. Megállapodtunk, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy minimalizálja ezeket a szaghatásokat. Időközben azonban kiderült, hogy egy másik állattartónál komoly gondokat talált az állategészségügyi hatóság.” – fejtette ki a polgármester. A megoldás szerinte az, hogy „az országgyűlési képviselőn keresztül törvénymódosítást kezdeményezünk. Lényegében az első testületi ülésen ez megtörtént, amit egy határozatban elfogadott a testület. Felkértük Földi László országgyűlési képviselő urat, hogy az általunk elkészített törvénymódosító javaslatot nyújtsa be a parlamentbe. Ha ismét visszaállna a régi rend és a települések jogot kapnának arra, hogy a területükön az állattartást szabályozzák, akkor előrébb lennénk. Ez a módosítás nem történt meg, néhány hónappal ezelőtt, amikor képviselő úr is jelen volt a testületi ülésen valaki rákérdezett és akkor azt a választ kaptuk, hogy kormánymegbízotti és államtitkári egyeztetést követően nem aktuális a kérdés.”

A VÉDA kapuval kapcsolatban a polgármester részletesen beszámolt arról, milyen kezdeményezések és intézkedések történtek addig, míg kiderült, nem lehet VÉDA kaput felszerelni a Kossuth Ferenc utcára, sebességmérő kamerát és táblát pedig azért nem érdemes, mert nem használhatja fel a rendőrség intézkedés céljából adatvédelmi okok miatt. Dr. Csáky András végezetül elmondta: nem adják fel és a megoldáson dolgoznak továbbra is.

Patkós Irma Művészeti Iskola

A harmadik téma volt a PIMI ügye. „Évtizedekkel ezelőtt az önkormányzat a Törteli úton levő laktanyát oktatás és szociális, sport célokra megkapta. Korábban a testület egyszer már tárgyalta ezt a kérdést. Olyan javaslat hangzott el, hogy adjuk vagyonkezelésbe, ezt a törvény azonban nem engedi. Maga az iskola mindenféleképpen tulajdonba szeretne kerülni, ahhoz hogy ő pályázatokon indulhasson, illetve szponzorokkal tudjon tárgyalni. Testületi ülésen szóba került, hogy lényegében nem is adható oda a nemzeti vagyonról szóló törvény alapján. Én állásfoglalást kértem az illetékes minisztériumtól, megjött a válasz: arra a célra, amire a PIMI kéri az épületegyeséget, azt nyugodtan átadhatjuk.” – fogalmazott, majd kitért arra is: ez akár még az idei évben megtörténhet.

Beruházások

„Gazdaságilag nagyon nehéz esztendő van mögöttünk, de ennek ellenére az élet nem állt meg és a beruházások szép számmal valósultak meg. A beruházások egy része már korábban kezdődött, vagy korábbi döntés eredményeként készült el, de vannak azért újak is. Ilyen például az alkonykapcsoló kérdése. Mindig probléma volt, hogy későn kapcsolják be a közvilágítást. Az átállást nem volt egyszerű elintézni, hiszen több önkormányzat is a rendszer részese, de bő egy hónappal ezelőtt átállt a rendszer az alkonykapcsolóra. Egy-két finomhangolás történt azóta, de működik a rendszer. A Puskaporos utca teljesen új aszfaltburkolatot kapott. A Kossuth Ferenc utca Széchenyi út és vasútállomás közötti résznek a felújítása most van folyamatban, néhány héten belül befejeződik. A Kazinczy utca is új aszfaltburkolatot kap a közeljövőben. Időközben nyilvánvalóvá vált, hogy a mozi tetőszerkezetének a felújítása nélkülözhetetlen, hiszen komoly beázások keletkeztek a nagy esőzések következtében. Ez a beruházás is a végéhez közeledik. November 13-án országzászlót állítunk, a Trianoni emlékévhez kapcsolódóan. Kerékpárutak kerültek átadásra, a pesti úton Az ALDI-ig, illetve a Külső-Kátai úton. Ez utóbbinál a világítás még nem megoldott, de ennek a megoldása az áramszolgáltatótól függ. Teljesen új aszfaltburkolatot kapott az Ipartelepi út, illetve a Keleti feltáró út is. A Szent Imre herceg út felújítására pályázatot nyertünk, ez már az idei esztendő történése, folynak az előkészületek, jövő évben az is teljesen felújításra kerül. A Jászberényi úti felüljáró kapcsán elmondható: itt korábban pályázati pénzt nyert a város kerékpárút építésére. Sikerült a Közútkezelővel megegyezni arról, hogy előtte magát a felüljárót is felújítsuk. A Közútkezelő saját költségén, mintegy 200 milliós beruházással felújítja a felüljárót. Ez azzal jár, hogy 30 napra le kell zárni a forgalom elől. A gyalogos illetve a kerékpáros forgalom ez idő alatt is biztosított, kijelölésre kerültek a kerülőutak is. Várhatóan november második hetében indulnak a munkálatok. A belterületi csapadékvíz elvezetés II. üteme is elindult. Fontos hogy a szennyvíztisztító telep is 6 milliárdos felújításon esik át. És nagy öröm, hogy végre elkezdődik a Gál József Sportcsarnok felújítása is.”

Bővebben a beszámoló itt olvasható el…

 

 

 

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...