6.1 C
Cegléd
2024. április 18. csütörtök
spot_img

Elhanyagolt síremlékeink

Valahol, valakik, akik tenni is tudtak, elolvashatták “Panorámás” panaszaimat arról, hogy Cegléden van egy sír az Öregtemetőben, márványtábláján a felirat alig olvasható, köveit szétdúlva emészti a gyom. DR. DÉKÁNY ISTVÁN (Kecskemét, 1886. ápr. 30. – Cegléd, 1965. nov. 20.) élete utolsó 15 évét Cegléden töltötte, a Gólya utca 4-ben lakott. A “King Candymarkers” (a bonbonkirály, alias Dékány Mihály) féltestvére filozófus, szociológus, történész volt, középiskolai, majd egyetemi tanár, 1922-től az MTA levelező tagja. [1949-ben címét elvették, 1989-ben rehabilitálták.] Számos szakkönyve, kézikönyve, tanulmánya látott napvilágot, melyek egy része a Kossuth gimnázium könyvtárában megtalálható.
A szomorú látvány miatti bánatomat csak fokozta, hogy ceglédi sírját a Nemzeti Kegyeleti és Emlékhely Bizottság a 49/2009. sz. határozatával “A” kategóriában a Nemzeti Sírkert részévé nyilvánította. Ám nemrégen megújult a síremlék! A Bizottság teljesítette kegyeleti kötelezettségét, új kövek, új felirat fogadja az arra járókat! Köszönjük! Nagy Szent Vazultól olvastam: “Az alázatosság az erények kincstára!” Örülünk, ha ők így gazdagodnak, hiszen mi is gazdagabbak lettünk!

Dr. Dékány István megújított síremléke a ceglédi Református Öregtemetőben

Bízva szinte reménytelennek látszó kérésemben, még egy képet mutatok be. A Csengettyűs temetőben található a Cegléden született világhírű rendező, George Pal (alias Marczincsák Gyula, György) keresztapjának nyugvóhelye. Orvos és fogorvos volt. 1914-ben a frissen megépült Internátusban berendezett 150 ágyas hadikórházban vállalta a sebesültek gyógykezelését és a gyógyító munka irányítását. Erejét megfeszítve dolgozott, s még fiatalon (53 év) hunyt el 1918. október 11-én. DR. GREGA MIHÁLY síremléke is több törődést, odafigyelést érdemelne!

Dr. Grega Mihály “nyugvóhelye” Cegléden, a Csengettyűs temetőben

Szabó Alfréd

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...

Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!                                 Az alábbiakban tájékoztatjuk a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéről: A...

Cegléd pártján – A Ceglédért Független Egyesület jelöltjei

A június 9-ei önkormányzati választáshoz közeledve a Ceglédért Független...

A Fidesz-KDNP bemutatta a képviselőjelöltjeit

A FIDESZ ceglédi szervezete is bejelentette a június 9-ei...