7.3 C
Cegléd
2024. április 24. szerda
spot_img

Olimpikon a Sportmúzeum 200. adományozója

A Ceglédi Sportmúzeum 1992-ben nyitott ki és tárta a sportbarátok elé a város sporttörténeti múltjának addig fellelhető relikviáit. Az azóta eltelt közel három évtized során több tízezer látogató követhette nyomon a küzdelmes, de ugyanakkor sikerekkel tűzdelt korszakot. A gyűjtemény időközben országos hírű „intézményé” nőtte ki magát, példaképpé avatva több város számára az itt folyó munkát és a látványos ereklyék sokaságát.

Az időközben Kürti Béla nevét felvevő gyűjtemény társadalmi vezetősége folyamatosan dolgozik azon, hogy minél több, a város sport múltját idéző emlék gyarapítsa a kiállítási termek látványosságát. Mottójuk: „ami a sportban tegnap történt az már üzenet a jövőbe –  történelem”.

Az ország első vidéki sportmúzeuma a Cegléden született, vagy a városhoz kötődő sportolók, illetve családtagjaik adományaival alapozta meg hírnevét és napról napra gyarapodik. Legutóbb a 200. adományozót köszöntötték, aki nem jött üres kézzel…

Lakos Gyöngyvér Budapestről érkezett, gyorsúszóként ért el szép sikereket. Két olimpián volt tagja a magyar olimpiai csapatnak, 1996-ban Atlantában és 2000-ben Sydneyben, a 4×100 méteres vegyes váltó „befutója” volt, nem kisebb világnagyságokkal egy csapatban, mint Egerszegi Krisztina és Kovács Ágnes olimpiai bajnokok. Gyöngyvér Európa-bajnoki ezüstérmes volt, ösztöndíjas az USA-ban és sok-sok egyéb siker övezte sportkarrierjét, itthon az FTC színeiben.

Lakos Gyöngyvér felmenői között több generációs ceglédi családok vannak, akik életében a sport folyamatosan jelen volt pályafutásuk során. A háború előtt lovaglásban, majd a felszabadulást követően a labdarúgásban, atlétikában találkozhatunk a Lakos névvel, illetve családtaggal. Gyöngyvér kötődése tehát „nyomon” követhető, amit bizonyít a „Kürti Béla Sportmúzeum” részére átadott relikviák sokasága  (serlegek, érmek, plakettek, dokumentumok).

M.L.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...