3.5 C
Cegléd
2024. április 20. szombat
spot_img

Közgázosok a RepTárban

Az oktatás fontos részét képezik a tanulmányi kirándulások, amikor a suli kapuin kívül új élményekkel, ismeretekkel gazdagodhatnak a fiatalok, és persze tanáraik is. Az idei esztendőt meghatározó járványhelyzet, és annak hullámzása természetesen mindannyiunkat óvatosságra int, viszont úgy véljük, sikerült egy minden szempontból ideális úticélt és programot választanunk. Földrajzilag és időben közeli, jórészt szabadtéri, emellett izgalmas, interaktív és Közép-Kelet-Európában egyedülálló felszereltségű Repülőmúzeum nyílt 4 éve Szolnokon.

A Ceglédi Szakképzési Centrum Közgazdasági és Informatikai Technikumának 9.c osztálya az osztályfőnök (Senkeiné Baranyai Judit) és történelem tanáruk (Tótin Lóránt) kíséretében az október 23-i nemzeti ünnepet, mint munkaszüneti napot kihasználva a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum felé vette az irányt.

Szolnokra vonattal mentünk, mert a RepTár csak 15-20 perc gyalogútra található a jelenlegi szolnoki vasútállomástól. A jelenlegitől, ugyanis a régi, az országban másodikként, 1847-ben átadott Pest-Szolnok vasútvonal végállomása a Tiszához közeli RepTár 6 hektáros területén volt. Eredeti épületei (Indóház, vízház, raktár) gyönyörűen felújítva szép és érdekes hátteret, környezetet biztosítanak a 100-150 évvel modernebb repüléstechnikai eszközöknek és az új látogatóközpontnak.

Megérte előzetesen tárlatvezetést kérnünk, mert ennek során nemcsak megtekinthettük a szabadtéri repülőgépparkot, muzeális értékű katonai repülőgépeket, helikoptereket és haditechnikai eszközöket, hanem rengeteg érdekességet hallhattunk a hadieszközökről és pilótáikról. Ahogy egyik diákunk is megfogalmazta: „Kedves és lelkes volt a körbevezető bácsi, érdekesek voltak a történetei, és maguk a repülők is így, testközelből.” A tárlatvezetést követően a modern, interaktív elemekben gazdag múzeumot fedeztük fel. Kipróbáltuk a RepTár okostelefonra letölthető alkalmazását is, mely a látogatás közben segíti a repülőgépek, kiállítási tárgyak megismerését. Remek időt kaptunk és sok új élménnyel gazdagodtunk, melyek talán jobban segítenek átvészelni a járványhelyzet miatt szükséges korlátozások és elszigeteltség heteit.

Senkeiné Baranyai Judit és Tótin Lóránt

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Ápolókat díjaztak

A Magyar Ápolók Napja kapcsán február 17-én Budapesten a...

Autót rongált és rabolt

A Nagykőrösi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen,...

Nemzetiségi választási konferencia

Sztojka Attila, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos volt a vendége...

“Ceglédé a legbizarrabb EU-pénzes sztori”

Az országos sajtó is felkapta a hírt, miszerint Ceglédé...

Lámpákat lopnak

Márciusban még örömmel jelentette be Klément György önkormányzati képviselő,...