3.1 C
Cegléd
2024. március 5. kedd
spot_img

Polgármesteri döntések

November 26-án tartották volna az esedékes önkormányzati képviselőtestületi ülést, azonban a veszélyhelyzet miatt erre nincs lehetőség. A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) alapján veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja, így dr. Csáky András polgármester egy sor döntést hozott – a képviselőkkel előzetes egyeztetés alapján.
A többtucatnyi rendelet között sok az önkormányzati cégek, intézmények beszámolójának elfogadása volt, de döntés született arról, hogy nem emelkednek a helyi adók és az önkormányzati tulajdonú üzletek bérleti díját csökkentik a járvány okozta válság okán.
Dr. Csáky András polgármester az alábbi nyilatkozatban részletezi a főbb döntéseket: „Tegnap lett volna (2020. november 26. – szerk.) testületi ülés normális esetben, de a veszélyhelyzet miatt ismételten a polgármesteri hatáskörben lehetett döntéseket hozni. Az előterjesztéseket, mint ahogy tavasszal, most is a képviselők részére eljuttattam, véleményeztettem és ennek alapján hoztam meg a döntéseket. Bölcsődék, óvodák esetében minden évben áttekintjük az előző évnek az eredményeit. Nyilvánvalóan az idei évben teljesen átírta a szokásos menetrendet a járványügyi helyzet. Az intézmények stabilan tudnak működni, úgyhogy semmiféle probléma nincs. Amik a fejlesztéshez szükségesek lesznek azt majd a következő évi költségvetésben, amennyiben lehetőség lesz rá, nyilvánvalóan figyelembe fogjuk venni.
A kórház fejlesztéséről annyit tudhatunk, hogy ha minden igaz, akkor a jövő évben egy új rendelőintézet fog épülni a kórház területén, illetve egy új szárny. Ehhez parkolókat kell biztosítani és itt tulajdonképpen területátadásról volt szó. Az önkormányzat biztosít területet a parkolók kialakításához. De ezzel egyidőben határozatunkban kifejeztük azt az óhajunkat, hogy az építkezéssel szinkronban valósítsák meg a Törteli út- Szolnoki út kereszteződésben a körforgalmat, mert ha így ráengedjük majd a későbbiek folyamán a forgalmat az újonnan megépült rendelőintézethez, akkor az hihetetlen káoszt tud okozni, mint ahogyan most is időnként reggelente szinte lehetetlen közlekedni azon a területen. Megragadom az alkalmat, most a járványidő alatt, hogy köszönetet mondjak az egészségügyi dolgozóknak a mérhetetlen fáradozásukért. Az elmúlt hetekben nekem is részem volt egészségügyi ellátásban. Az idei évben a költségvetésben már biztosítottuk a kórház számára eszközfejlesztésre forrásokat, azt a közelmúltban átadtuk. Úgy tűnik, hogy a pénzügyi helyzete a városnak év végéig biztosítva van. Javaslatot fogok tenni a következő testületi ülésre a testületnek hogy ismételten egy nagyobb, szabadfelhasználású forrást biztosítsunk a kórháznak, mert hihetetlen munkát végeznek és ezúton is szeretném megköszönni nekik ezt a munkát.
A Fidesz tett egy javaslatot, hogy a vészhelyzetre való tekintettel csökkentsük a bérleti díjat (önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérleti díja – szerk.). December és január hónapra 50 %-os bérleti díjcsökkentést valósítunk meg; és minimálisan 750 Ft/négyzetméter árban állapítottuk meg a bérleti díjat azzal, hogy január második felében ismételten áttekintjük a helyzetet, hogy ez a bérleti díjcsökkentés meghosszabbításra kerüljön-e vagy sem.
Jogszabályi előírás, hogy minden évben felül kell vizsgálni a helyi adókat. Megmondom őszintén, nagyon nehéz helyzetben vagyunk. Miniszterelnök úr belengette az iparűzési adónak az elvételét, illetve csökkentését, ami a város költségvetésének több, mint a 10 %-át jelentené. De tekintettel arra, hogy még ilyen jellegű felsőbb döntés nincsen, a helyi adókhoz nem nyúltunk hozzá, változatlanul hagytuk. tehát a jövő évben emelés ezeken a területeken nem lesz.”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...