12.3 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

Bizakodó

Idén számtalan akadállyal kellett nekünk alkotóknak megküzdenünk, hogy műveinket megmutathassuk. De néhány eredmény a sok közül:

Apáti Tóth Sándor, Somos Gyula – professzionális művészek – ugyan nélkülözték a közvetlen kiállítási lehetőségeik zömét, de karanténban is tovább alkottak. Csurgai Ferenc képzőművész a Gubody-díjat is átvehette sok évtizedes magas színvonalú szakmai munkájáért. Plasztikája szerepelt a Műcsarnok Nemzeti Szalonján, mely előbb virtuálisan, majd ténylegesen lett látható. A CAE képzőművész szekciója a Kossuth Múzeumban állíthatott ki, ugyanezzel az anyaggal sajnos elmaradt a márciusi csíkszeredai bemutatkozás.  A szekció éves termését Kozmáné Ildikó jóvoltából online tárlaton mutatta be a Kossuth Művelődési Központ megosztó oldala. Nyár elején a szabadban újra indulhatott a Rajzkör munkája, Bakányi Gyula festőművész irányításával, mely a KMK termeiben portrérajzolással folytatódott, a november eleji teljes zárlatig. Zakar József művésztanár Kecskeméten a Kerámia stúdióban állított ki a júliustól, melynek kapcsán több tévériport is készült.  Kultúrarovatot indított Szathmáry Gábor a CTV Háttér műsorában, melyben a Tetz Művészeti iskola végzősei Kónya Nóra, Bakos Rózsa és Morvai Barnabás, a Gimizuvizu pályázat nyertesei Nándori Judit és Molnár Sára, az idén diplomázott Czékmány Szandra, Zakar József, Csurgai Ferenc képzőművészek és Horváth Klára festőművész is szerepelt. Októberben Czékmány Szandra linómetszetei, népmese-illusztrációi is vonzottak közönséget a gyermekkönyvtárba. Horváth Klára festménykiállítását még meg lehetet nyitni Zila Zoltán Rachmaninov interpretációjával, Újházi György szekcióvezető ünnepi gondolataival, Csurgai Ferenc rendezésében a Ceglédi Galériában. Sajnos ez a következő hét elejére vírushelyzet miatt bezárt, viszont helyet kapott a tárlat egy Szabadság téri bank kirakatában, két részletben. A mókás bábokkal díszített, fénylő karácsonyfa és az óriás adventi koszorú mellett talán ennek is jut egy kis figyelem. Internetes megtekintései közelítik a 800-at! Gy. Bartus Zita és Sütő Gábor profilján nap, mint nap lehet új képeket látni, a kényszer szülte helyzetet benyomásaik festői rögzítésére használják fel. Albertirsán önkéntesek festették ki a vasútállomás aluljáróját, Kőhalmi Márta képei és G. Mezősi Aranka papírszobrai várják a „jobb időket” a példásan felújított egykori zsinagógában. Nem hagytuk veszni Kiszely Margó és Kovács Edit Hedvig kiállítás és vásár ötletét sem, mely végül online formában a Gimnázium és Kőhalmi Dezső Fb-ján, de valóságosan az iskola dísztermében kapott helyet. A BPK-sok városképeiből rendezett tárlat most Tetzes diákokat inspirált spaklis, festőkéses csendéletek és téli tájképek festésére.

Ha nincs már „rendes tél”, legalább az illúzió meglegyen! A KMK újabb remek ötletét ajánlom figyelmükbe: virtuális adventi naptár, melyben ismert személyiségek vallanak korábbi adventjeikről és köszöntik a város, kedves városunk lakóit. Én is jó egészséget kívánok az előttünk álló Ünnepekre e hűvösen szűkszavú téli hangulattal, melyet Gy. Bartus Zita látott meg vonatról a bányatavaknál.

P.R.G.

(A kiemelt fotó illusztráció: Juhász István)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...