17.2 C
Cegléd
2024. március 4. hétfő
spot_img

Építeni utat, jövőt, közösséget

– Térségi körkép: Kocsér –

Békés, nyugodt falu képét mutatja Kocsér, a közbiztonság kiemelkedően jó, amiért nagyon sokat tett a falu vezetése. Hriagyel Csaba polgármesterrel készült interjúnkból az is kiderül, hogy egy élhető és erős közösségi élettel rendelkező falu az álma, és jó úton vannak ennek megvalósítása felé…

Ahogy a faluban sétáltam, nagyon nyugodt, békés falunak látszik Kocsér. Ön szerint miért jó kocsérinak lenni, mik az előnyei és a hátrányai?

Jó kérdés, és minket is foglalkoztat ez, olyannyira, hogy a jövőképet tervezve mi is kutattuk, mi az, ami leginkább jellemzi Kocsért. A település sajátosságait végiggondolva arra jutottunk, hogy ez a biztonság. Fő erényünk, hogy a közbiztonság kiemelkedő, még országos szinten is. Ezt mutatják a számok, a statisztikák, alig-alig van bűncselekmény, de a lakosság biztonságérzete is. Igaz, az ősszel volt egy kerékpárlopás, de fél napon belül meglett a bicikli is meg a tettes is, átmenő tolvajok voltak.

Azért, hogy a falunk biztonságos és nyugodt település legyen nagyon sokat tettünk: kamerarendszert telepítettünk, önkormányzati forrásból rendőrségi autót vásároltunk. A polgárőrség erős,  vannak fiatal polgárőrök, lovas és kerékpáros őrök is. A rendszámfelismerő kamerarendszerünk adataival pedig sokszor segítünk nyomozásban a rendőrségnek, vagy más településeknek.

És nemcsak biztonságos, de békés, barátságos falu is Kocsér. Figyelünk egymásra, segítjük egymást. Megmutatkozik ez most, a vírushelyzetben is.

Magyarországon ritka, önkiszolgáló benzinkút nyílt Kocséron

Előny az is, hogy Kocsérról több nagy település is percek alatt elérhető, Kecskemét, Nagykőrös, Cegléd 20-25 km távolságra van, de Budapestre is kevesebb mint egy óra alatt el lehet jutni. Ezért Kocséron – annak ellenére, hogy nem sok munkáltató van – a munkanélküliség csaknem ismeretlen fogalom.

A hátrányok, vagy fogalmazzunk inkább úgy, a célok közül hármat emelnék ki: a szennyvízhálózat hiánya nagy fájdalma a településnek. Nagyon szeretnénk továbbá egy modern kultúrházat, és az utak felújítása is nagyon fontos lenne. Bár ebben már lesz előrelépés, Nagykőrös felé tavasszal legalább részben megújul a két települést összekötő útszakasz. Az útfejlesztés számunkra kulcskérdés.

Egyébként az infrastruktúra és a szolgáltatások területén Kocsér sokat fejlődött: van háziorvos, fogorvos, saját óvoda, saját iskola a Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola működtetésében, konyha, és az elmúlt tíz évben minden közintézmény felújításra került a kultúrház kivételével. A pályázatok területén is jól állunk: orvosi szolgálati lakásra nyertünk igen komoly összeget, az első kapavágások már megtörténtek. A Magyar Falu programban is jól szerepeltünk: dűlőút felújításra 30 millió, minibölcsőde kialakításra 39 millió, háromlakásos szolgálati lakásunk fűtéskorszerűsítésére, nyílászáró cseréjére pedig 15 millió forintot nyertünk. A tanyasi lakosoknak, a gyermekes családoknak és a fiatal pályakezdőknek tudunk ezekkel a fejlesztésekkel segíteni.

– Ez az első ciklusa polgármesterként, korábban sikeres vállalkozó és középvezető volt, miért vállalta a településvezetést?

Tősgyökeres kocséri vagyok, már a nagyszüleim is itt születtek, és mindig volt bennem tenni vágyás a faluért. Korábban három cikluson át voltam alpolgármester, és amikor elődöm, Bodnár András nyugdíjba ment, és megkaptam a felhatalmazást a polgármesterségre, azt mondtam, addig vállalom, amíg érzem a bizalmat, és amíg motivál a feladat.

A jövőképre térve: reálisnak kell lennünk. El kell fogadni, hogy többszáz főt foglalkoztató vállalatok nem fognak Kocséron letelepedni. Bár az ősszel, személyes közreműködésemmel sikerült egy kisebb műszeripari vállalkozást Kocsérra hozni. És egyre több az életképes, erősödő helyi vállalkozás is, az építőiparban, a mezőgazdaságban, a szolgáltatások területén. Vannak fiatal, lendületes vállalkozók, én pedig jó kapcsolatra törekszem velük, számíthatnak a támogatásomra.

Élhető lakófalut szeretnék, ahonnan ez emberek többsége eljár ugyan dolgozni a környező nagyvárosokba, de Kocsér az otthonuk, és jó ide hazajönni. Ahol jó iskola, óvoda van, és a szabadidő eltöltésére sokféle lehetőség. Ennek feltételeit megteremteni egy nagyon fontos cél, a sportolási lehetőségek és kulturális programok választéka tekintetében is  előre kell lépni. Szeretnék létrehozni egy kicsi piacot, ahova hétvégén jó kimenni, ahol közösségi élet van, ahol nemcsak paradicsomot lehet venni, de megenni egy lángost is és beszélgetni is az ismerősökkel.

A település egyik híressége: Kázmér, a gólya

– A demográfiai adatok hogy alakulnak?

Száz éve még 4000 lakosú volt Kocsér. A rendszerváltás előtt egy jól működő, sok melléküzemággal dolgozó téesz volt itt, de a 80-as években nagyon lecsökkent a lélekszám. Tíz éve még egy elöregedő falu voltunk, de az utóbbi években megfordult a trend: a nagyvárosokból ideköltöző idősebbek mellett, egyre több a fiatal betelepülő, és a gyerekek száma is nőtt. Ebben az évben 20-25 gyermek született, az óvodai csoportok létszáma 20 feletti. Nagy eredmény lenne, ha újra elérnénk lakosságszámban a 2000 főt, és jó úton vagyunk, ebben az évben 40-nel nőtt a lakosok száma. Az ingatlanok értéke az elmúlt 10 évben megnégyszereződött, egy évtizede 70-80 eladó ház volt Kocséron, most alig lehet találni.

– Mit tart a legnagyobb eredménynek az életében, és milyen céljai vannak még, akár magánemberként, akár mint polgármester?

Én igazán elégedett vagyok az életemmel, amiről fiatalon álmodtam, azt jórészt elértem. Hozzáteszem, hogy egy nem túl jómódú családba születtem, és nem voltak lehetetlen céljaim soha. A feleségemmel létrehoztunk egy tanyát és egy jurtatábort, itt turizmussal és lovakkal foglalkozunk, és nagy öröm nekünk, hogy gyermekünk folytatni fogja a vezetését.  Magánemberként már nem akarom megváltani a világot, de polgármesterként még igen. Szeretnék maradandót alkotni, amire nyugdíjasként visszanézve azt mondom, igen, én is tettem valamit a faluért, hozzátettem valamit Kocsérhoz.

Célom: biztos alapokat letenni a következő évtizedekre, egy olyan falut építeni, ahol jó lakni, ahol jól érzik magukat a lakosok. Ha a továbbtanuló fiatalok visszajönnek és letelepednek a faluban, az nagyon sokat jelentene, lendületet adna Kocsérnak, ehhez csak az kell, hogy megfelelő teret adjunk a következő generációnak, hogy akarjanak valódi értéket teremteni, családot alapítani és közösséget építeni itt Kocséron.

Kiemelt fotó: Baon.hu

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...