13.4 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Malomból múzeum és kulturális központ

A történet úgy kezdődik, hogy két Ceglédet szerető és tisztelő, egymást jól ismerő férfi mintegy 40 év után újra találkozott. Kiderült, hogy közös érdeklődésük tárgya a veterán járművek világa. Elkezdődött a közös gondolkodás, egy jelentős gyűjtemény létrehozásáról. Több év munkája eredményezte, hogy a gyűjtők körében országosan és nemzetközileg is elismert a ceglédi BMW és Jawa motorkerékbár múzeum, magángyűjteménye. A városban két igen értékes épület Széchenyi út és Külső Kátai út sarkán lévő malom és kastély élete a végnapjait. Szerencsére nem kis áldozat árán a Technik Invest Kft. birtokába került, így új életet kaptak a régi épületek.

A malomban, ami most már járműszalon az emeleten kapnak helyet az 1900-as évektől napjainkig alkotott motorkerékpárok és egy-két veterán autó. Ez nagyjából 100 BMW és Jawa motorkerékpárt jelent. Azon kívül, hogy a kiállítás megtekinthető lesz szakmai vezetéssel jelentős eseményeket tervezünk: például Ceglédi Jawa és BMW fesztivál, Veterán jármű barátok klubja, találkozók a gyűjtőkkel, motorszerelési tanácsadás és még sok más.

Mi legyen a hatalmas földszinti teremmel? A víziók a következők: otthont adunk a Ceglédi Baráti körnek, motoros egyesületeknek, rendezvényterveink vannak a Tourinform esetleges bevonásával: irodalmi esték, jazz és más zenei rendezvények, találkozók sportolókkal, művészekkel, népi iparművészek, elfeledett régi mesterségek bemutatása tárlatokon. Gondolkodunk egy ceglédi Múzeumok Hete rendezvény elindításán is a Dob-, Sport-, Kályha-,  Kossuth és egyéb gyűjtemények együttműködésével.

Mondják többen, szépek a tervek, de kérdezik azt is: mikor lesz ezekből valóság, mikor nyit a múzeumi gyűjtemény?

Röviden fogalmazva: az átalakítás malomból múzeummá hatalmas beruházás és munka. Jelenleg 80 %-ban elkészült a nagy mű, hogy 100 %-os, nyitóképes legyen Cegléd és a megye új gyöngyszerme, hiányzik néhány dolog.

Azzal, hogy a jelentős épületek nem az enyészeté, hanem a kultúráé, a városé lesznek nagy arányban emelik majd az érdeklődést és ismerést Cegléd iránt. Szerencse, hogy az egész projekt megvalósulása csak attól függ, hogy  minden szükséges engedély rendelkezésre álljon. A helyzet azért szerencsés, mert nem a múlt században élünk, akkor épült egy családi házam Zuglóban és majdnem egy évet vártunk az összes engedélyre. A másik szerencse, hogy az engedélyek a ceglédi önkormányzaton és a más ceglédi vagyis helyi hatóságokon múlnak! Gondoljuk, a járványhelyzet nem jelent akadályt az engedélyek kiadásánál. Szóval hajrá Cegléd, nyissunk meg egy új különleges értéket városunkban!

Dr. Leitner József

Hasonló hírek

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Szerintem nagyon szerencsés, hogy a múlt emlékeit nem lerombolják, szét szórják, hanem építik a közösség, a város fejlődéséért a hírneve öregbítésére használják! Minél több ilyen okos döntés kellene, és vállalkozó akik meglátják a megmentésre a lehetőséget, és tudják is menedzselni az ötletet. Köszönet érte!

  2. Csak mély tisztelettel szólhatok az arról az alázatról, amellyel ezt a gyönyörű épületet az új tulajdonosok megtisztelték, korhű technikával ellátták, mindezt úgy, hogy régi stílusát meghagyták. Egy új gyöngyszem gazdagíthatja Ceglédet és méltán mutathatjuk és ajánlhatjuk ismerőseinknek.

  3. KEDVES MEGALKOTÓK ÖTLET TULAJDONOSOK! MINT MÁR KŐVÁRI ÚRRAL BESZÉLTEM EMLITETTEM LÉTEZIK EGY BALESET MEGELŐZŐ CSOPORT MINTEGGY 243-FŐVEL SOK A BALESET SAJNOS EZÉRT HOZTUK LÉTRE HÁTHA SIKERÜLNE LESZORITANI ENNEK ÉRDEKÉBEN ISMERET FELUJITÓ KURZUST LEHETNE SZERVEZNI KRESZ-BÖL MINDENKI SZÁMÁRA HASZNOS LENNE. OTT ÖNÖKNÉL IS MEGOLDHATÓ LENNE? KIS CSOPORTONKÉNT A CSOPORT SZÁMÁRA MINDENKI JELENTKEZHET A CSOPORTBA FACEBOOK -on LASSITS VIGYÁZZ RÁM GYEREKEK VANNAK RAJTA B. M. CS. KÖZÖS CÉL ÉRDEKÉBEN TISZTELETTEL. MEZEI ISTVÁN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....