13.4 C
Cegléd
2024. március 28. csütörtök
spot_img

Az igazi (terep) Cirkáló

Mindig lehet új tapasztalatokat szerezni járművek tesztelésében, kipróbálásában, megismerésében. Mondom ezt annak ellenére, hogy volt szerencsém már sokféle járműhöz. Mindig van új a nap alatt, következzék most egy minden tekintetben különleges ritkaság.
Nem véletlen a címben a cirkáló, hiszen a Toyota FJ Cruiser típusának elnevezése ezt jelenti. Valójában viszont a szó szoros értelmében vett brutális terepjáró képességekkel megáldott jármű. Gyártása 2006-tól 2017-ig tartott, elsősorban az Észak-amerikai piacra szánták, de az „anyaországban”, azaz Japánban is értékesítették. Ezen kívül forgalmazták többek között Ausztráliában, a Közel-Keleten és a Fülöp szigeteken is. Magyarországon ritka, mint a fehér holló, olyannyira, hogy jelen cikk írásakor a legnagyobb használtautós oldalon egyetlen példány sem elérhető. Pedig nagyon feltűnő jelenség, éppen az egyedisége miatt és azért, mert el lehet mondani róla, hogy ilyen nem jön szembe minden szántóföldön. Igen, volt lehetőségem ott is kipróbálni, azt kell mondjam, hogy teljesen lenyűgözött a terepjáró képessége. Nemcsak, hogy gond nélkül mozog a kukoricásban, de meredek partfalon is erőlködés nélkül megy le vagy fel. Ez főleg a hátul ülő utasnak ijesztő! Szerencsére a bődületes teljesítmény (4 literes V6-os motor 268 lóerővel és 380 Nm-es nyomatékkal) és az összkerékhajtás kiválóan tette a dolgát minden helyzetben. A motor hangja igazán jellegzetes és sima terepen vagy országúton nagyon jól gyorsul, ott is élvezetes vezetni a Toyota „tankját”.


Az autó egy Ceglédhez közeli településen „él” tulajdonosával együtt, aki nagyon szereti és már teljesen „összenőtt” kedvencével az elmúlt pár év alatt. Sokat használja, mert a kocsi jó tulajdonságainak köszönhetően gyakorlatilag bármilyen terepen elboldogul. A formája összetéveszthetetlen bármelyik ilyen jellegű autóéval és bár kétajtósnak tűnik, de valójában hátsó ajtói is vannak, ezek csak belülről nyithatók, csak nyitott első ajtóknál. Hatalmas és masszív az első kilincs, nyitás után magasra kell fellépni, hogy beülhessünk, elöl nagyon széles és tágas az utastér. Már az is élvezet volt, amikor a jobb első ülésre ülhettem és elindultunk egy kisebb túrára, de a java csak ezután következett. Az aszfaltozott úton kellő vehemenciával lódult meg a csaknem két tonnás Cruiser, az automata váltó nagyon jól teszi a dolgát, papír szerint nem egészen 8 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára. De a java még csak ezután következett, mert letértünk az útról és a sötétben hirtelen rákanyarodtunk a kukoricaföldre, ahol ugyanolyan könnyedén haladtunk mintha mi sem történt volna. Félelmetes volt érezni az erőt, de vele együtt a biztonságot, ahogyan magabiztosan vette az akadályokat még viszonylag nagy sebességnél is. Nagyon élveztem a műsort, de akkor vált igazán izgalmassá, amikor a tulajdonosnak hála, helyet cseréltünk. Mint a kisfiú a vidámparkban úgy éreztem magamat abban a negyedórában, nagyon élveztem minden pillanatot az autóban. Belül nagyon érdekes a meredek műszerfal, tele mindenféle hasznos funkcióval, amelyek nemcsak a kényelmet, hanem a vezethetőséget és a biztonságot szolgálják, többek között iránytűvel és dőlésszög mérővel. Ez egy jobban felszerelt változat, ugyanis gyári tetőcsomagtartóval szerelt, valamint helyet kapott két külön helyzetjelző is az óriási, masszív visszapillantó tükrökben. Nekem nagyon tetszett ebben a kék (kicsit sáros) színben és a fehér tetővel, nagy örömömre szolgált, hogy volt szerencsém kipróbálni ezt a tényleg egyedülálló, ritka példányt. Ezúton szeretném megköszönni T. Ferenc segítségét, hogy az autóját megmutatta, és rendelkezésemre bocsájtotta egy próbaút erejéig.

Nyíri Tibor

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kilenc bajnoki meccs

A Ceglédi KK SE Kék Cápák hat korosztálya et...

Csáky András újabb csapata

Bemutatta jelöltjeit a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület is, melynek...

Nagykőrösi szélhálmos

Egyelőre nem tudni, milyen ítélet várhat arra a nagykőrösi...

Jubiláló munkatársait köszöntötte az Infineon Technologies Bipoláris Kft.

A vállalat az elmúlt évek hagyományaihoz hűen március 21-én...

Hogyan lehetsz személy- és vagyonőr?

  Az egyik legkeresettebb szakma manapság a személy- és vagyonőr....