9.6 C
Cegléd
2024. április 23. kedd
spot_img

Új támogatások és hitellehetőségek az ingatlanpiacon

Ezévtől új támogatási formák érhetők el az ingatlanpiac területén a lakosság számára. Három új támogatás igénylésére nyílt lehetőség 2021-től. Ezek az otthonfelújítási támogatás, az adóvisszatérítési támogatás kiterjesztett formája és a CSOK-os vásárlás esetén az illetékmentesség. Milyen lehetőségek vannak és mire érdemes oda figyelni, ha hitelfelvétel előtt állunk? Erről kérdeztük Szűcs Balázst, a ceglédi Otthon Centrum független hitelszakértőjét.

– Mit lehet tudni ezekről a támogatási formákról?

T.: 70/454-3825

– A 2022. december 31-ig igényelhető otthonfelújítási támogatás az, ami széles körben elérhető és nem csak vásárlás során igényelhető. Ezzel egy olyan megoldás érkezett, amivel féláron felszámolhatjuk az évről-évre halogatott felújítási problémákat az ingatlanunkon.

Amennyiben most keressük az otthonunkat, akkor előtérbe kerülhetnek azok a felújítandó ingatlanok, amelyekhez alacsonyabb áron juthatunk hozzá és a felújítást már állami támogatás segítségével tudjuk véghezvinni.

Mivel az igénylés utólagosan történik, így érdemes egyeztetni egy pénzügyi szakemberrel az előfinanszírozási lehetőségekről. Sok hibaforrás adódhat, ha nem tájékozódunk körültekintően.

Különösen nagy figyelmet kell fordítani az anyag- és munkaköltség arányának megoszlására. A számlákkal igazolt felújítási költségek 50%-a lesz visszaigényelhető, maximálisan 3 millió forint értékben, azonban kisebb összeg is igényelhető.

– Kik élhetnek az illetékmentességgel, ha most vásárolnak?

– Azok az ügyfelek, akik CSOK segítségével vásárolnak ingatlant. Néhány kivételtől eltekintve, az illeték mértéke 4%, ami egy átlagos ingatlan esetében akár milliós megtakarítást is eredményezhet.

– Hogyan változott az adóvisszatérítési támogatás?

– Ez a támogatás már sokak számára ismerős lehet. Az adóvisszatérítési támogatással leginkább azok találkozhattak, akik az elmúlt pár évben építkeztek. Most viszont végre elérhetővé vált az új lakást vásárlók számára is. Szintén CSOK igénylése mellett áll rendelkezésre ez a forrás.

– Melyik támogatási formánál számítanak a legnagyobb érdeklődésre?

– Mivel térségünkben nagy az érdeklődés a felújítást igénylő használt lakóingatlanokra, ezért várhatóan az új tulajdonosok sok esetben fognak élni az otthonfelújítási támogatás lehetőségével.

– Kihez forduljak, ha szükségem van segítségre?

– Az Otthon Centrum több mint 200 irodájával és teljes országos lefedettségével ma Magyarország egyik vezető ingatlanközvetítő hálózata. Az országos hálózat a fő profilját jelentő ingatlanközvetítésen túl az Otthon Centrum Hitel Centeren keresztül sokéves tapasztalattal rendelkezik hitelközvetítés terén is.
Irodáinkban az ügyfeleink közel 20 bank ajánlata közül választhatnak. Ahhoz, hogy valaki felelősen tudjon dönteni a hitelfelvétellel kapcsolatban, szüksége van arra, hogy legalább 3 bank ajánlatát is megismerje. A jelenlegi hitelpiacon ugyanazon hitelösszeg és futamidő esetén is jelentős különbségek vannak a teljes futamidő alatt visszafizetendő összeg tekintetében.

– Személy szerint, Ön miben tudja megkönnyíteni a hiteligénylők dolgát?

– A mai világban mindenki számára fontos a szabadidő és a rugalmasság. Ügyfeleimnek nem kell szabadságot kivenni és bankonként akár órákat eltölteni, egy-egy ajánlat megismerésével, hiszen gyakorlatilag az összes magyarországi pénzintézet ajánlatát egy helyen be tudom mutatni, akár hétvégén vagy munkaidőn túl is. A folyamatot teljes egészében koordinálom a banki szerződéskötés aláírásáig.

– Fontos kiemelnem, hogy amennyiben az ügyfél nem az Otthon Centrum Ingatlaniroda által kínált ingatlant vásárolja meg, a hitelügyintézésben akkor is tudunk segíteni. Ez egy teljeskörű szolgáltatás, amely díjmentesen vehető igénybe.

– Mire számíthatunk a 2021-ben az ingatlanpiacon?

– Amennyiben a jelenlegi pandémiás helyzet által okozott gazdasági nehézségeken túljutunk, akkor a most életbe lépett ingatlanpiacot élénkítő rendelkezéseknek köszönhetően a 2020-as évnél aktívabb és kiegyensúlyozottabb piacra számítok.

Cegléd, Múzeum u. 2-4 és Cegléd, Szolnoki út 6.

T.: 70/454-3825

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...