3.1 C
Cegléd
2024. március 5. kedd
spot_img

Újra támad a Covid

Február utolsó napjaitól a Covid-járvány harmadik hullámára készül a hazai egészségügy, a kórházaknak az elkövetkező hetekben újra extrém terhelésre kell felkészülniük, hogy fogadhassák a Covid-gyanús, vagy igazolt fertőzött betegeket. Minden halasztható műtétet átütemeznek és csak a sürgős eseteket látják el az egészségügyi intézményekben. Ezzel párhuzamosan az oltópontokon zajlanak az oltások is. Cegléden is folyamatosan erősödik a járvány, emelkedő tendenciát mutat a Covid-gyanús és igazolt pozitív betegek száma a kórházban, de egyelőre még csak az egyharmada foglalt a koronavírusos betegek számára elkülönített ágyszámnak.

A járvány kezdete óta eltelt egy évben Cegléden – mint arról korábban beszámoltunk – október végétől decemberig volt olyan krízisidőszak, amikor a kórház dolgozóinak negyede kiesett a munkából a vírus miatt, vagy azért mert fertőzött volt, vagy azért, mert kontaktszemélyként karanténba került. Akkor, a járvány csúcspontján a 2 Covid-osztály és az egy gyanús betegeket ellátó osztály mellett, fekvőbeteg osztályokon is terjedt a vírus. Így az összes beteg létszáma csaknem elérte a 296 fős ágyszám keretet. A kritikus időszakban szerencsére még a mélyponton sem volt jelenős az intenzívre kerülők és halálozások száma, amely városunkban nem érte el az országos átlagot. Február közepére szép lassan lecsendesedett a járvány, de most – a járványmutációk megjelenésével – újra emelkedő pályára lépett a fertőzések száma.

A vírusellenes és oltásszkeptikus vélemények miatt egyre gyakrabban felmerül – még az állandó készenléttől már fizikai és lelki erejük végén járó kórházi dolgozók, orvosok között is, – hogy érdemes lenne megmutatni a nyilvánosságnak videofelvételben egy Covid osztályt, vagy akár egy súlyos tüneteket mutató beteget. A kíméletlen valósággal szembesülve, talán sokkal komolyabban venné a lakosság az elővigyázatosságot, a biztonsági intézkedések betartását és az oltási hajlandóság is megerősödne. Ezzel kevesebb teher hárulna a végletekig kizsigerelt hazai egészségügyre.

A kórházban erejüket megfeszítve végzik munkájukat az egészségügyi dolgozók, orvosok, hogy a minden nap változó egészségügyi és jogszabályi vagy éppen járványkezelési helyzethez alkalmazkodni tudjanak. A múlt héten bejárta az országos médiát egy fotó arról, hogy Cegléden a kórháznál mintegy 50 idős áll sorban az oltásra várakozva. Mint kiderült a Cegléden egyszeri alkalommal előforduló, de országosan több helyen megjelenő probléma oka, hogy valahol a rendszerben „elvész az információ” és egyszerre sok beoltandó személy (és kísérője) érkezik az oltópontra.

A jelenlegi protokoll szerint a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) adja ki hetente a háziorvosoknak a listát a sorra kerülő regisztrált és valamilyen ok (kor, krónikus betegség) miatt kockázati csoportba sorolt személyeknek. Ők keresik meg a pácienseket, akiket a kórházi oltópontokra irányítanak megadott időpontra.

Eközben még mindig zajlanak az egészségügyi dolgozók és a szociális intézmények dolgozóinak és lakóinak oltása, valamint a második körös oltások is.

Nem tudni, hogy azon a péntek délelőttön hol sikkadt el az információ, de az egész napra berendelt 250 személyből reggel 7-9 óráig száz személy jelent meg az oltásra a kórházi oltóponton, miközben délután már senki. A kórházban gyorsan reagáltak a helyzetre: több oltópont nyitásával normalizálódott a helyzet és hasonló azóta se fordult elő. A kórház az eset után az oltással összefüggő gyakori kérdésekről kiadott egy ismertetőt a közösségi oldalán, ahol külön kérik az oltakozókat, hogy a megjelölt időpontra jöjjenek, ezzel elkerülve a felesleges csoportosulást. Azóta az ütemezett oltások fennakadás nélkül zajlanak.

Eddig a ceglédi kórház munkatársai 7000-7500 oltást adtak be, leginkább Pfizer vakcinát és 200 Szputnyik-V oltást. Március 3-ától az e heti oltási terv szerint 900 személyt tudnak beoltani a ma érkezett 150 ampulla vakcinával.

Várhatóan április-május környékén lehet majd tömeges oltásra készülni, amikor milliós nagyságrendben érkeznek majd vakcinaszállítmányok. Akkor a tervek szerint egy hétvégén Magyarországon akár 1 millió embert is beolthatnak. Cegléden az SZTK épületébe tervezik a tömeges oltást megszervezni, ahol akár minden emeleten, orvosi felügyelettel, szakszemélyzettel többtucatnyi helyiségben lehet oltóhelyet létrehozni és felvenni a védőoltást.

Hasonló hírek

1 hozzászólás

  1. Nem vagyok vírus szkeptikus.
    De, ha az egészségügyiek rendesen végezték volna a munkájukat akkor nem lenne covid-19, itt most a WHO -ra gondolok.
    Azt is meg lehetne mutatni a videóban, telefonon gyógyít a háziorvos, és nem mehetek be sehova csak ha “nagyon súlyos”.
    Az is érdekes, hogy a magán egészségügyi ellátást nem érdekli covid-os vagyok-e, 10-20 ezerért nem félnek a vírustól.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Négyből három győzelem

Négyből három győzelem a 12 fordulóban az asztaliteniszezőknél! Pest Vármegye...

Ipari park botrány

Rendkívüli testületi ülés, sajtótájékoztató, elbocsátás, rendőrségi feljelentés - tovább...

650 millió forint a semmiért?

Dr. Csáky András polgármesternek köszönhetően szinte az ürességtől kong...

Nem mindennapi jelenség Cegléden

Az INFOSTART oldala is beszámolt róla, magas pollentartalom okozta...

A képviselői munka kulcsa: bizalom és kommunikáció

Az önkormányzati választások felé közeledve jelen lapszámunkban Takátsné Györe...